Leczenie - Kastracja - samce.
susurrement - Pią Lip 16, 2010 12:41
kastracja to bardzo krótki zabieg, jeśli go odpowiednio znieczulić iniekcyjnie to są większe szanse. ale tak czy inaczej to bardzo ryzykowne wg mnie.
kociarnia - Sob Lip 31, 2010 18:15
W jakim czasie po kastracji powinno nastąpić złagodzenie zachowań agresywnych? jak duża jest szansa że ustapią całkowicie? Należy szczura często dominować czy wręcz przeciwnie?
Oli - Sob Lip 31, 2010 19:16
kociarnia, sprawa jest bardzo indywidualne. Po pierwsze agresja musi być uwarunkowana hormonami, a nie np. traumatycznym przeżyciem. Szanse masz duże, jeśli to faktycznie jest hormonalne. Co do ustąpienia to zależy od szczura i jego organizmu. U niektórych poprawa jest już po tygodniu, dwóch od zabiegu, inne potrzebują miesięcy na całkowite złagodnienie. Jeśli agresja jest hormonalna to warto zaryzykować zabieg.
kociarnia - Czw Sie 05, 2010 13:35
Oli, dzięki Na razie jest nieźle
Afera1 - Pon Mar 07, 2011 15:24
Proszę powiedzcie mi jaka jest różnica pomiędzy narkozą wziewną a dożylną? Która jest lepsza?
Otóż muszę wykastrować mojego adopcyjniaka, jest agresywny do wszystkich szczurów i to ewidentnie jest wina hormonów. Mam dwie opcje lecznic:
Pierwsza jest w Radomiu, jest bardzo zachwalana przez ludzi, lekarz twierdzi, że kastrował szczury z powodzeniem, oddaje szczurka wybudzonego, koszt 70 zł.
Druga opcja to sprawdzona klinika gdzie przy operacji jest kilku weterynarzy, sterylizowałam tam psa-suczkę (pełen profesjonalizm, pies podpięty pod aparaturę, podczas wybudzana pod stałą opieką, miał oddzielny boks z ogrzewaniem podłogowym, po wybudzeniu wyszedł z kliniki na własnych łapach). Wet również kastrował szczury, zwierzaka wydaje po wybudzeniu i oferuje narkozę wziewną, koszt 120 zł... plus dojazdy z Radomia do Stalowej Woli (tam jest klinika), czyli ok. 150 km, z tym, że mam możliwość spania w Stalowej...
Nie wiem na którą opcję się zdecydować... dlatego pytam o narkozę wziewną. Jeśli okaże się lepsza zdecyduję się na Stalową.
susurrement - Pon Mar 07, 2011 15:36
Aferson, generalnie w przypadku narkozy iniekcyjnej powodzenie zabiegu zależy głównie od: doboru środków do znieczulenia i dawki (książkowe są bardzo często bardzo nieadekwatne, lekarze wypracowują sobie własne) oraz opieki pooperacyjnej (regulowanie temperatury chociażby).
bardzo istotny jest także wiek zwierzęcia i jego zdrowie.
w przypadku wziewnej regulowanie dawki jest zdecydowanie łatwiejsze (nawet dla mało doświadczonego w tej kwestii lekarza), środki używane do zabiegu są bezpieczniejsze ponieważ obejmują głównie płuca (omijana jest wątroba i nerki - można operować także zwierzęta stare i/lub chore); po zdjęciu maski zwierzak wstaje najczęściej po kilku - kilkunastu wdechach (kilka, do kilkunastu minut maksymalnie; zależnie od długości zabiegu, głębokości narkozy oraz stanu pacjenta). a i opieka pooperacyjna jest zdecydowanie łatwiejsza i mniejsze jest ryzyko wychłodzenia/przegrzania, ponieważ zwierzak bardzo szybko zaczyna sam regulować temperaturę.
Afera1 - Pon Mar 07, 2011 16:42
susurrement bardzo dziękuję za odpowiedź! Tak właśnie myślałam, że jednak lepsza jest wziewna... u mojego psa była stosowana wziewna, jednak nie wiedziałam jak to do końca jest w przypadku szczurów. Także jednak zdecyduję się na opcję drugą, tym bardziej, że jest to sprawdzony lekarz u którego niejednokrotnie bywałam ze zwierzakami, teraz z racji tego, że studiuję gdzie indziej muszę chodzić do innych wetów w Radomiu...
Pozdrawiam!
AgAbA - Śro Mar 16, 2011 14:06
Witam, czy ktoś mógłby polecić dobrego weta w Krakowie (poza polecanymi, może o jakimś nie jest napisane). Zamierzam wykastrować Jay'a - ma troszkę ponad 7 miesięcy. Pytałam w OAZIE - koszt zabiegu 150zł plus wizyta przed - 35zł. ALVET - 100zł zabieg i 30zł wizyta i dzwoniłam jeszcze do OLSZY jako również polecanej tu na forum i zostałam odesłana do Oazy jako, że Panowie z Olszy nie bardzo z gryzoniami obcują (choć na forum czytałam co innego).
Najbardziej pasowałby mi zabieg w Oazie bo mają narkozę wziewną ale mam cholerny dół finansowy i coś tańszego podratowałoby sytuację...
Anonymous - Śro Mar 16, 2011 14:21
AgAbA, za mniej niż 100 nie znajdziesz, nawet w Krakowie.
Layla - Śro Mar 16, 2011 14:23
Viss, w Gdańsku 60-80 zł, więc może i w Krakowie by się znalazło.
Pająk - Śro Mar 16, 2011 14:41
AgAbA napisał/a: | Witam, czy ktoś mógłby polecić dobrego weta w Krakowie (poza polecanymi, może o jakimś nie jest napisane). Zamierzam wykastrować Jay'a - ma troszkę ponad 7 miesięcy. Pytałam w OAZIE - koszt zabiegu 150zł plus wizyta przed - 35zł. ALVET - 100zł zabieg i 30zł wizyta i dzwoniłam jeszcze do OLSZY jako również polecanej tu na forum i zostałam odesłana do Oazy jako, że Panowie z Olszy nie bardzo z gryzoniami obcują (choć na forum czytałam co innego).
Najbardziej pasowałby mi zabieg w Oazie bo mają narkozę wziewną ale mam cholerny dół finansowy i coś tańszego podratowałoby sytuację... |
Do kosztu w Oazie dochodzi jeszcze jedna wizyta, w naszym wypadku 38 zł.
W sumie 223 zł.
AngelsDream - Śro Mar 16, 2011 15:02
Off-Topic: | AgAbA, często jest tak, że gdy w okolicy pojawia się specjalista od gryzoni, wszyscy odsyłają do niego, bo wbrew pozorom czasem tak jest i łatwiej i bardziej opłacalnie. |
Podana cena brzmi stołecznie, ale z tego, co wiem, w Krakowie weterynarze po prostu są drodzy i już.
Nakasha - Śro Mar 16, 2011 15:21
Viss, ja za iniekcyjną samca płacę 50 zł... za wziewną 80-100 zł. Ale inne, większe miasta są droższe...
Afera1 - Pią Kwi 01, 2011 17:35
Jak długo samiec po kastracji jest płodny?
Nakasha - Sob Kwi 02, 2011 11:10
Źródła podają, że 2 - 4 tygodnie, ale ja zawsze łączyłam po 2 i żaden płodny już nie był. A trochę ich kastrowałam.
|
|
|