To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Ropnie

Cola - Pią Kwi 15, 2011 18:23

pomóżcie, bo żaden wet tu nie umie :/
szczur współlokatorki ma ropnia na policzku. rośnie i rośnie, raz pękł i przez nos poszło dużo krwi. znów jest wielki. dziś robione było rtg, nikt nic nie umie zidentyfikowac. zrobiły punkcje, poszła woda, oczywiście nie wiadomo co to jest. każą wyciskać. dostał enroxil. ale kurde przecież nie można tego cisnąć w nieskończoność. jak takie wielkie rośnie to aż zaczyna oko przymykać. jest miękkie jak balonik, z niczym mu nie przeszkadza. co to może być?

Tygrys66 - Pią Kwi 15, 2011 20:39

Cola,ropa czy płyn surowiczy? Kurcze tylko wyciskanie proponowali? Jeśli to ropa to można jeszcze podać jakieś leki niesterydowe, przeciwzapalne...
Adeline - Nie Lip 03, 2011 13:03

Mój Ciastko po ugryzieniu przez Duke'a miał tylko ranę na plecach. Zaczął robić się strup i myślałam, że po prostu się goi a teraz widzę, że z tej rany cieknie ropa. Ropień na 100%, jest tego mnóstwo i niesamowicie śmierdzi. Jak próbowałam się temu przyjrzeć to myślałam, że zemdleję. Poza tym Ciastko czuje się dobrze. Jest żywy jak zwykle, nie ma żadnych innych objawów. Nie wydaje się nawet, żeby go to bolało bo kiedy dotykałam rany i okolic nie piszczał, ewentualnie trochę się wiercił ale to u niego normalne. Jutro pewnie pojedziemy do weta. Co mogę zrobić do tego czasu w domu?
Tygrys66 - Nie Lip 03, 2011 13:48

Adeline, najlepiej nie zepsuć... Jeśli jest żywy, je normalnie itd i jutro będziesz u weta to zostaw, niech wet to zobaczy w takim stanie w jakim jest a nie po kombinowaniu. Jeśli wypływa dużo ropy to ewentualnie możesz przemyć woda utlenioną. Ropa i krew przy dostępie powietrza śmierdzą, nic z tym nie zrobisz.
Bel - Nie Lip 03, 2011 18:54

Adeline, zostaw ;) cuchnie koszmarnie ale to norma. Tkanki są obumarłe więc z wierzchu bólu nie czuje. Wet strup odmoczy i zerwie. Ranę z ropy oczyści i potem już najlepiej przemywać riwanolem. Jeżeli ropa będzie nawracać to trzeba będzie ją wycisnąć i znów przemywać. Nic mu nie będzie ;)
Adeline - Nie Lip 03, 2011 21:15

Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz - zawsze przy czymś takim stosuje się antybiotykoterapię? Jeżeli szczurak poza tym jest zdrowy chyba nie będzie takiej potrzeby... Czy to zawsze idzie w parze jako osłona?
AngelsDream - Nie Lip 03, 2011 21:17

Adeline, ja bym jednak antybiotyk podała, ale to kwestia różnych doświadczeń. Można spróbować poprosić o jakiś miejscowy antybiotyk, ale konkretów nie zaproponuję.
Bel - Nie Lip 03, 2011 21:28

Adeline, na ropnie zazwyczaj podaje się baytril aczkolwiek nie jednego ropnia po dziabie antybiotykiem nie tykałam. Świetnie goi się bez ;) co innego gdyby to był jakiś poważny ropień ale po zwykłym dziabie na plecach myślę, że nie warto faszerować anty ;)
Adeline - Nie Lip 03, 2011 21:32

Zapytam o jakiś antybiotyk w maści/kremie/żelu. Sa takie specjalnie do ran, może i dla niego to spasuje. Wolałabym go nie kłuć a tabletkami moje chłopy strasznie gardzą...:P
Bel - Nie Lip 03, 2011 21:40

Adeline, jest maść na szybkie gojenie się ran ale polecam ją zaraz po dziabie i przemyciu a teraz ropień najlepiej by został otwarty i regularnie oczyszczany.
Adeline - Nie Lip 03, 2011 21:58

Mam taką, bodajże rivel się nazywa. I jakiś taki antybiotyk też mamy. Zapytam jutro czy to się nadaje.
AngelsDream - Nie Lip 03, 2011 22:03

Adeline, zależy jak faktycznie wygląda ropień - czasem maść lub żel tylko szkodzą, odcinając dopływ powietrza.
Adeline - Nie Lip 03, 2011 22:12

Hm... No więc jest taka "kulka" pod skórą, na niej część strupa (bo część odpadła razem z kawałkami futerka ;/ ), poza tym w "kulce" są dwie dość spore dziury z których wylewa się ropa. (Wylewa... czy ja wiem. W sumie nie cieknie, tylko ja się to ruszy.)
Bel - Pon Lip 04, 2011 10:31

Adeline, czyli najzwyklejszy ropień po dziabie ;) gdy złapiesz go i ściśniesz odrobinę powinna się ropa wylać. Trzeba usunąć ją aż poleci zamiast niej- krew. Potem strzykawka z riwanolem(w aptece za 1,50zł) przepłukać i po kłopocie. To nie jest trudne ;) przez najbliższe 4-5dni płukać riwanolem aż się zagoi.
Adeline - Pon Lip 04, 2011 14:39

No i dostaliśmy dokładnie takie same porady. Ropień został wyciśnięty przez panią dr i oczyszczony. Jeśli będzie się zbierać ropa mamy ją wyciskać i potem ranę czyścić. Pytałam o ten antybiotyk w maści. Może być, ale nie zapychać nim rany, tylko smarować obrzeża. Także mamy zajęcie na następnych kilka dni. Za tydzień kontrola. W razie gdyby podziało się coś gorzej, to wcześniej.