To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

helen.ch - Pią Kwi 20, 2007 15:22

jaga90 napisał/a:
ale Miki nie ma kuwety
a w czym Miki mieszka?
jaga90 - Sob Kwi 21, 2007 11:20

sorki....źle zrozumiałam wyrazenie 'kuweta' xD.

niedoświadczenie robi swoje.

PALATINA - Nie Cze 03, 2007 12:27

Używam od niedawna u chłopaków chipsi mais i... Jednak cats lepiej chłonie mocz i bardziej neutralizuje zapach. Wczoraj sprzątałam chłopcom w klatce i omal nie padłam. Oni sikają głównie w jednym rogu klatki. Zrobiła sie tam góra zlepionej mokrej ściółki mais, kiedy ją zgarnęłam łopatką, uderzył mnie makabryczny smród - śmiało porównywalny z zaniedbaną publiczną toaletą! :evil: (nie wiem, jakim cudem nasikali tyle w kilka dni). Przy catsie nigdy nic aż tak koszmarnie nie cuchnęło!
I teraz mam dylemat. Mais jest fajniejszy do chodzenia po nim dla szczurów i nie rozpada sie na pył, ale z kolei cats nie przysparza mi takich atrakcji zapachowych.
Czy ktoś próbował nasypać pól na pół obu tych ściółek? :roll:
Bo nie wiem, którą dalej stosować.

Naciol - Nie Cze 03, 2007 14:50

PALATINA, ja bardzo chwalę właśnie takie używanie - pół trocin, pół catsa lub innego żwirku.
Wsypuję żwirek trochę na dno, a głównie w rogach klatki i na to trociny :) nie śmierdzi jak przy samych trocinach, ale jest wygodniej (dla szczurów) i tak nie chrupocze jak przy samym żwirku ;)
Tylko to zamiatanie doprowadza mnie do szału... :roll:

A ja dzisiaj kupiłam CHIPSI cytrynowe. Kompletnie nie pachnie cytryną - ot, zwykłe trociny, ale niepylące. Jak dla mnie bardzo bardzo 8)

AngelsDream - Nie Cze 03, 2007 14:54

My natomiast odstawiliśmy sianko. Kupiliśmy dużą rolkę ręczników papierowych - schodzi od 4 do 6 listków na kuwetę, w mniejszych klatkach po dwa listki. Sianko przy upałach wykazało się wydzielaniem słodkawej woni przywodzącej niezbyt miłe skojarzenia.

A kratki mamy we wszystkich 3 używanych klatkach [licząc na sztuki 4].

Anonymous - Nie Cze 03, 2007 15:38

AngelsDream napisał/a:
Kupiliśmy dużą rolkę ręczników papierowych
Właśnie, właśnie. Ja jestem na etapie ciężkiej frustracji i zaczynam myśleć o jak największym ułatwieniu sobie życia. Iii-iiii, myślę poważnie o lignine. U mnie w aptece kupiłam za 30 zł chyba z 5 kg, strrrrraaasznie tego dużo, w takich dużych płatach. Świetnie się to sprawdza, łatwo i szybko się sprząta. A taki pakiet za 30 zł starcza przy 3 klatkach na jakieś 3-4 miesiące.
AngelsDream - Nie Cze 03, 2007 15:40

No my za te ręczniki zapłaciliśmy coś koło 20 złotych, a rolka i szersza i listki dłuższe i ogólnie jakieś takie lepsze niż te zwykłe kuchenne.
PALATINA - Nie Cze 03, 2007 15:44

Viss,
Ciekawy pomysł.
Ja wczoraj kupiłam paczkę podkładów higienicznych dla Runicy - znów ma problem z nogą. Musi chodzić po miękkim.

A chłopakom chyba będę mieszać catsa z maisem.

Anonymous - Nie Cze 03, 2007 15:52

Ja właśnie maisa olewam, zawsze! się wysypie, roznosi mi się po mieszkaniu i szlag mnie trafia potężny. :/ Catsowatych nie próbowałam nigdy, ostatnio polecono mi ten typ produkcji Carrefoura, ale kurcze, jak mam znowu szorować wściekle kuwete, to olewam. :evil: Ligninę mogę sprzątać choćby co 3 dbi, zawsze to szybciej, łatwiej i zdecydowanie przyjemniej.
Kończę te opakowania no-smell bawełnianego i zobaczymy.

AngelsDream - Nie Cze 03, 2007 16:02

Viss, ja ręczniki zwijam codziennie, ale wiadomo więcej szczurów więcej smrodku. Generalnie ręczniki sprawdzają sie przy patencie kratka + szuflada w kuwecie.
Anonymous - Nie Cze 03, 2007 16:09

Właśnie przemyśliwuję co w wolierze. Dla Guciaka i lasek starczy na długość i szerokość i łatwo to umieruchomić, w wolierze jeszcze nie próbowałam.
PALATINA - Nie Cze 03, 2007 16:24

Viss napisał/a:
Ja właśnie maisa olewam, zawsze! się wysypie, roznosi mi się po mieszkaniu i szlag mnie trafia potężny.

Dla mnie to nie problem. Mi się nigdy nic nie wysypuje :P . 16cm kuwety jednak ma swoje plusy :wink: Jedyny problem, to że śmierdzi, gdy w jednym miejscu dużo siuśków jest. :?

Anonymous - Nie Cze 03, 2007 16:36

Kurcze... jakieś trefna szczury mam. Jaką by nie miały kuwety i dodatków zabezpieczających, to i tak się zawsze wysypie, i to na potęgę. :/ Dlatego zrezygnowałam z sypkich. Bawełniane się nie rozsypują, ale dla 4 chłopa nie jest wydajne ani trochę...
PALATINA - Nie Cze 03, 2007 16:42

Ja mam grzeczne szczurki w takim razie, bo odkąd zrezygnowałam z trocin (ok 4lata temu), to zawsze mam porządek wokół klatek.
Bawełna niby fajna, ale jakoś mi się zdaje, że wtedy od klatki wali smrodem nie siuśków, a szczurzych kup :? ...i drogawa jest jak na mój gust. O ile Runicy jeszcze czasem ja daję (bo miękka), to chłopakom już bym nie dała.

Chyba idealna ściółka nie istnieje, a szkoda.

Anonymous - Nie Cze 03, 2007 16:46

Fakt, przy 4 dużych chłopach po 5 dniach wali okrutnie. Dlatego jestem już zrozpaczona. Żadna ściólka mnie nie zadowala. ;(