Rozmnażanie - Jakiej płci jest mój szczur?
aneczka1-13 - Czw Gru 29, 2011 13:57
Pokrzywa09 napisał/a: | dzięki wam bardzo myślę że po świętach będę coś kombinować chociaż będzie cięzko wiadomo rodzice... |
Adoptuj z forum a nie kupuj w zoologicznym.Tyle jest bid szukających domu.Poszukaj w dziale o adopcjach to sobie coś wybierzesz.
Pokrzywa09 - Czw Gru 29, 2011 14:21
Kasik napisał/a: | Pokrzywa09 napisał/a: | Na mikołajki klasowe gdy otworzyłam torbę zobaczyłam tylko jej okazało się że dostałam szczurka. |
Off-Topic: | Ja widzę, że jesteś odpowiedzialna i bardzo fajnie, że zapewnisz jej towarzystwo. Ale do cholery, czy ten ktoś, kto kupił Ci szczura, w ogóle ma mózg? To było z Tobą uzgodnione? Na miejscu Twoich rodziców zainterweniowałabym w szkole, bo szczur to nie jest prezent na szkolne mikołajki, a temu co to wymyślił, należy się co najmniej nagana i solidna pogadanka, najlepiej przy całej klasie. |
|
nie wyobrażasz sobie miny mojej mamy od razu padło pytanie kto jest taki pierd...................nięty >P wiesz tyle szczęścia że mama się zgodziła a ją zakochałam się w Kiki ale popatrzmy na to z dugiej strony gdybym np. miała uczulenie lub po prostu nie lubiła gryzoni to co teraz by się z nią działo?
Kasik - Czw Gru 29, 2011 14:52
Pokrzywa09, no nic, ważne że trafiła do takiej osoby jak Ty teraz tylko kciuki za nową towarzyszkę i będzie dobrze
Anonymous - Czw Gru 29, 2011 18:53
Off-Topic: | Pogadanka przy całej klasie nie działa. Nie chodzi o to żeby komuś narobić wstydu tylko żeby sprawić żeby zrozumiał. Faktycznie, dawanie zwierząt na Mikołajki jest raczej nieodpowiedzialne, ale publiczne upokorzenie raczej da efekt odwrotny od zamierzonego. Na szczęście nic złego się nie stało - tym razem. Moim zdaniem lepiej na osobności pogadać z darującą, obdarowaną i koniecznie z rodzicami - jedni żeby zwracali uwagę na pomysłowość dziecka, drudzy żeby zrozumieli, że dwa czy trzy szczury nie są bardziej uciążliwe od jednego, a mogą bardzo podnieść komfort życia zwierzakom. I nie chodzi tutaj o łajanie, tylko o rzeczową rozmowę. Jest problem, trzeba go rozwiązać wspólnie.
Koleżance Natalii bardzo polecam wybranie kolejnych szczurków z podforum adopcyjnego, a nie z zoologa. Po pierwsze pomożesz ludziom szukającym domów dla maluchów, po drugie będziesz miała zdrowego, wymizianego, oswojonego malucha (co w zoologu rzadko jest regułą). Jeśli nie uda się przekonać rodziców, twoja samiczka będzie bardzo nieszczęśliwa. |
Nakasha - Czw Gru 29, 2011 19:38
Pokrzywa09, to jest samiczka, koniecznie przekonuj rodziców aby adoptować jej koleżankę... szczury to zwierzęta stadne, one nie mogą żyć same.
Pokrzywa09 - Czw Gru 29, 2011 19:46
wiem zdaje sobie z tego sprawę i na prawdę zrobię co w mojej mocy żeby miała towarzyszkę
froussy - Pią Mar 23, 2012 21:45
Witam mam problem, 3 weterynarze mówili mi że mój szczurek to samiec, ale ja nie jestem jednak co do tego pewna gdyż ma już około 6 tygodni, a jąder nie widać. odległość miedzy odbytem a piczką jest bardzo mała i szuras ma widoczne sutki i sama nie jestem pewna. wiec wklejam zdjęcia, przepraszam troche nie ostre ale moj szczurek to taki swir ze nie dało rady zrobić bardziej wyraźniejszych.
http://i40.tinypic.com/24uxifr.jpg i to.
Kasia_89 - Pią Mar 23, 2012 21:52
Jak dla mnie samiczka, ale niech się lepiej inni bardziej doświadczeni wypowiedzą
froussy - Pią Mar 23, 2012 21:53
jutro gdy będzie słońce zrobie bardziej wyraźne zdjęcia gdyż moj aparat w nocy robi strasznie nieostre zdjęcia a zalezy mi na czasie bo chce mu/jej jak najszybciej dokupic towarzysza bo dopiero co wyszedł z choroby i nie chce by mu teraz bylo smutno.
Jeszcze czytalam ze moga byc takie przypadki że jądra zostają w 'srodku' i nie chcą wyjść, dlatego sie martwie i nie jestem pewna co do płci.
Kasia_89 - Pią Mar 23, 2012 21:55
Dokupić to nie jest całkiem dobry pomysł. Zobacz ile tu na forum jest dzieciaków do adopcji, które szukają dobrego domku.
Oli - Pią Mar 23, 2012 22:02
froussy napisał/a: | odległość miedzy odbytem a piczką jest bardzo mała | jeśli masz na myśli takiego siusiaczka, to jest ujście cewki moczowej, nie piczka jak to określiłaś. U samicy powinny być trzy rzeczy (od góry idąc): ujście cewki moczowej w kształcie podobny do siusiaka, pod nim od razu wejście do pochwy (taka małą dziurka), a potem po pewnej odległości odbyt. U samca nie ma wejścia do pochwy.
froussy - Pią Mar 23, 2012 22:05
Kasia pfff chodzilo mi wlasnie o adopcje. miałam adoptować juz tydzien temu z innego forum o szczurkach ale do tej pory jednak nie jestem pewna co do płci a wole nie ryzykować, gdyż powiedziano mi w sklepie (nie kupiłam szczurka dostalam za darmo bo był chorowity i byl karma dla weża) że to samiec, pozniej u weta osiedlowego powiedzieli ze to samiec, pozniej w klinice przy leczeniu powiedzieli ze na 90% samiec ale do tej pory nie jestem pewna co do płci. A chce juz mieć jak naszyjbciej drugiego maluszka, bo ja sie nie umiem doczekać i moj szczurek .
tak ma od milimetr pod cewką taką kropke nie wiem czy to dziura bo jest tam siersc ale widac jakby ciemna kropke i odbyt ma od razu pod ogonem .
no i ma sutki bardzo widoczne, nie wiem czy samce tez maja w sumie.
Nakasha - Pią Mar 23, 2012 23:20
To jest samica.
smeg - Sob Mar 24, 2012 08:38
Samce nie mają sutków z tego co mi wiadomo
Oli - Sob Mar 24, 2012 08:42
smeg, no jak nie mają, faceci też nie mają? mają, tylko mniej widoczne, ale mają.
|
|
|