To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XVII

rudziak - Pon Cze 10, 2013 09:35

wilczek777 a może wyżeł, beagle? One mi się bardziej kojarzą z takim jednostajnym zajęciem jak bieganie ;) albo rasy północne, stworzone do biegania ;)
jokada - Pon Cze 10, 2013 09:48

dalmatyńczyk ;) :?:
sachma - Pon Cze 10, 2013 10:10

moim zdaniem nada się każdy pies z normalnie zbudowaną kufą i normalną budową ciała - nie polecałabym mastifów, ras masywnych i wielkich, bo tu stawy dostają o wiele bardziej po dupie, nawet jeśli pies biega regularnie, to jednak obciążenie ma ogromne, nie zdecydowałabym się też na bieg z pekińczykiem czy bokserem, bo tu pogoda ma wiele do powiedzenia i jednak hodowla zrobiła z takich ras kaleki jeśli chodzi o wydolność oddechową.

goldeny w większości wypadków są psami zapasionymi, tak jak i laby, wydaje mi się, że dobrze utrzymany golden czy lab nie miałby kłopotu z taką trasą. Jeśli będziecie szukać psa rasowego do biegania to trzeba zwrócić uwagę na badania rodziców, bo jakby nie patrzeć, będzie to pies do sportu - rodzice powinni być przebadani chociaż na dysplazje.

Ninek - Pon Cze 10, 2013 11:42

Huskiego weźcie :P
agacia - Pon Cze 10, 2013 17:02

Do biegania w lecie nie polecam :]
Ninek - Pon Cze 10, 2013 17:12

Ale u nas od dwóch lat nie ma lata jako takiego :p a do biegania w upale to się żaden pies nie nada :)
yoshi - Pon Cze 10, 2013 18:05

Dalmatynczyk super do biegania. I doberman - kompan niby nie da zdarcia ;) W sumie to moje dwa typy do konnych przejazdzek, wiec do biegania tez sie nadaja;)

No i wyzly, setery czy goncze :)

A 10km to bez problemu moj Toudi robi, mieszaniec westa ;)

wilczek777 - Pon Cze 10, 2013 19:18

Mamy wyznaczone 4 rasy do wyboru ale TŻ odciął berneńczyka właśnie z powodu biegania. Dlatego zostały tylko te 3 rasy i odstępstw od tego nie ma. Jesteśmy bardzo różni w kwestii wyboru psa i te 4 psiaki są kompromisem między nami. Właśnie przy goldenie bałabym się, że bywają masywne i może to zniszczyć stawy - z drugiej strony zastanawiałam się czy przy goldach też są linie working i show - być może łatwiej by było znaleźć psa o lekkiej budowie. Z drugiej strony czy taki border nie znudzi się monotonią biegu?
Nakasha - Pon Cze 10, 2013 19:40

Nie wiem jak bordery, moja aussie wytrzymuje 15 km (marszu, nie biegam z nią na takie trasy), chociaż widać, że pod koniec już się nudzi. Krótkie przerwy na ćwiczenia posłuszeństwa i eksplorację terenu jej wystarczają. ;)
Tess - Pon Cze 10, 2013 20:10

wilczek777, wszystko zależy jak psa przyzwyczaisz, owczarki spokojnie biegają i na większe dystanse. Mogą się nudzić, ale jeśli będzie miał też pracę umysłową to fajny problem na wybieganie go. A co do goldenów - są linie pracujące, ale za granicą.
Pućka - Pon Cze 10, 2013 20:47

wilczek777, są i u Nas goldeny użytkowe i one mają dużo lżejszą budowę od tych "szołowych"
Bel - Pon Cze 10, 2013 22:32

Wytłumaczcie mi jak z takiego małego bobka w nie cały rok robi się taki pies?
http://img198.imageshack....44/43992629.jpg
http://img189.imageshack.us/img189/9503/41z18.jpg

rudziak - Pon Cze 10, 2013 22:49

ale ma dużą pupę :D ....tak wiem, to futro, współczuje :P
Bel - Pon Cze 10, 2013 22:55

rudziak, e tam. Czeszę ją raz w tygodniu ok 1h w porywach do 1,5h (teraz przechodzi swoją pierwszą poważną "wylinkę" ) ;) kwestia przyzwyczajenia :P
wilczek777 - Pon Cze 10, 2013 23:12

Bel, wygląda to to jak suka moich rodziców tylko, że duża o.0 Najgorszy był ten okres po byciu kluską małą - pokrzywiło się to to - wielkie ucha, zero proporcji, paskudny włos i ryjek jak mrówkojad - potem PUF! - zrobiła się sucz całkiem ładna o.0