To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Hamaki

Rybcia469 - Sob Gru 26, 2009 11:58

no tyle to i ja juz wiem ;p po przeczytaniu całego forum no teraz to juz po ptokach. ale o tym napisze w drugim temacie ktory znalazłam wczoraj pozdrawiam :)
norbercik112 - Nie Sty 10, 2010 15:15

mam pytanie czy jeden hamak wymiary 40x40 wystarczy na 2 ogonki czy trzeba kupić takie 2?
Ogoniasta - Nie Sty 10, 2010 17:55

norbercik112 napisał/a:
mam pytanie czy jeden hamak wymiary 40x40 wystarczy na 2 ogonki czy trzeba kupić takie 2?

Taki hamak starczy na całą szczurzą gromadę. ;P Moje 4 dziewczyny śpią w hamaku o zbliżonych wymiarach i spokojnie jeszcze kilka ogonów by się tam zmieściło. :) Szczury podczas snu mają niesamowitą zdolność "skupiania się" na niewielkich powierzchniach. :)

Devona - Nie Sty 10, 2010 17:57

Off-Topic:
Ogoniasta napisał/a:
Taki hamak starczy na całą szczurzą gromadę. ;P
Może zależy, jakie kto ma szczury ;) . U mnie na taki hamak wchodzi jeden chłop.

Anonymous - Nie Sty 10, 2010 18:14

u mnie na takim hamaku spi czterech duzych chlopow i jeden mniejszy ;)
Ogoniasta - Nie Sty 10, 2010 18:14

Devona napisał/a:
Off-Topic:
Ogoniasta napisał/a:
Taki hamak starczy na całą szczurzą gromadę. ;P
Może zależy, jakie kto ma szczury ;) . U mnie na taki hamak wchodzi jeden chłop.

Przecież 40-40 to ogromny hamak :shock: ;P

Devona - Nie Sty 10, 2010 18:54

W stadzie męskim 40cmx40cm to u mnie najmniejszy hamak i mieści się na nim jeden szczur bez problemu, w porywach czasem wchodzą dwa ;) . Pozostałe hamaki to złożone na pół duże ręczniki (po złożeniu ok. 55cmx70cm) i większe hamaki robione z cienkich i grubych prześcieradeł ;) . Te hamaki są wieloszczurze :P .
maris - Nie Sty 10, 2010 20:11

norbercik112, u mnie w hamaku 40x50cm śpi 5 dziewczyn a jak był jeszcze Charlie to cała szóstka potrafiła się wpakować razem do takiego polarowego hamaczka. Fajnie jest jednak, kiedy mają więcej miejsc do spania, więc 2 hamaki jak najbardziej wskazane (plus koszyczki, rury, domki, itp.) :)
Shelly - Nie Sty 10, 2010 22:03

Ja dla moich przyszłych szczurów, już kupiłam hamak...
Z początku myślałam nad zrobieniem go samemu, ale jednak wolałam ten sklepowy :mrgreen: .

norbercik112 - Wto Sty 12, 2010 21:20

Dzięki bo może niedługo dojdzie nowy ogonek :mrgreen:
zuuzuushii - Czw Sty 21, 2010 14:27

nie wiem co zrobiłam źle, ale moje szczury zastrajkowały i nie chcą spać w hamaczku nowym, polarkowym...

wcześniej zrobiłam im na odwal z dżinsów za mały to się kotłowały w nim aż miło a ten jest większy, milszy, bardziej miękki i nic!
Nie umiem szyć hamaków...
a najbardziej to ja nie wiem jak je wieszać...
mam dużą klatkę, ale żeby to powiesić... ma zwisać czy być naprężony...?
Bo na zdjęciach to ja różnie widzę...:)

klaraurs - Czw Sty 21, 2010 14:40

zuuzuushii napisał/a:
ma zwisać czy być naprężony...?
Bo na zdjęciach to ja różnie widzę...:)
To czy ludzie mniej czy bardziej naprężają hamaczek zależy głównie od możliwości jego zamocowania. Większość ludzi ma klatki, w których pręciki przecinają się co jakiś czas i do tych przecieć trzeba dostosować zawieszki. A że hamaków nie szyje się zwykle dokładnie na wymiar (tylko mniej-więcej albo zależnie od wielkosci posiadanego materiału), to czasem zwisają bardziej a czasem mniej. Moim zdaniem to tylko kwestia estetyki, szczurom to akurat nie powinno robić różnicy.

Jeżeli Twoje nie korzystają z nowego hamaczka, spróbuj może powiesić im go gdzie indziej. Moje np. sypiają głównie na najmniejszym trójkątnym hamaczku, który wisi pod sufitem, albo na największym, który wisi trochę niżej, a na dolnym średniej wielkości prawie wcale, choć jest równie milutki i przytulny, ale wynika to chyba z tego, że najchętniej przebywają w górnej części klatki.

rumcia - Pią Sty 22, 2010 21:37

Świetne to jest. Trochę motywacji i może się za to zabiorę :mrgreen:
Madziudzia - Pon Sty 25, 2010 17:19

U mnie jak dotąd najlepszym hamaczkiem jest kieszeń zewnętrzna z kamizelki. No może to nie do końca hamaczek ale z pewnością wygodne miejsce do spania. Szybko się robi(wystarczy wyciąć z ubrania :mrgreen: ) jedyną wadą jest dość mały rozmiar więc tylko dla maluszków.

A tunele świetne są z cieńszego filcu- dobrze utrzymują kształt.

zuuzuushii - Pią Sty 29, 2010 19:54

moja trójka w końcu się przekonała do hamaka i już w nim sypia, uff.
Nasunęło mi się jeszcze inne pytanie. W niedługim czasie mam zamiar powiększyć swoje stadko jeszcze o 3lub 4 szczurki. Jak one się pomieszczą na hamakach? Stado się podzieli, prawda? część będzie spała w jednym część w drugim/trzecim. Tak to sie rozwiązuje? Nie da się chyba zrobić takiego hamaka giganta aby pomieścił 6 lub 7 szczurów?