To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Osłabienie. Ospałość. Nieskoordynowane ruchy.

nezu - Wto Wrz 23, 2008 00:24

Layla napisał/a:
Cietrzew napisał/a:
dałam mu mnóstwo sałaty

Nie dawaj sałaty, nie ma w sobie nic wartościowego, a wciąga metale ciężkie.

& w komplecie odwapnia kości..
Najgorsze swiństwo z możliwych...

Cietrzew - Wto Wrz 23, 2008 15:36

Problemem mógł być spadek wagi małego.
Podtuczyłam go te pare dni osobno i skóra jest mniej obwisła. Naturę Szczura wymieniłam na Vitakraft w ramach kompromisu między zdrową,a smaczną karmą i wcinają aż miło. Nie dochodzi między nimi do walk o żarcie, tylko generalnie Pafnucy jest od zawsze bardziej żarłoczny i leniwy, więc całymi dniami magazynuje pokarm i go zjada w kącie, a Fryderyk wiekszość czasu skacze dookoła, a gdy jest głodny ma problem z odebraniem jedzenia Pafnucemu.

Gdy ja wyzdrowieję, a stan jego skóry nadal będzie podejrzany, mogę udać się do Wuwuny, by stwierdziła,czy to problem,czy ja mam paranoję.

Myślę,że temat można zamknąć, chyba,że uznacie,że będzie przydatny w przyszłości.

wuwuna - Wto Wrz 23, 2008 15:45

Cietrzew napisał/a:
Naturę Szczura
o ile się nie mylę,nie nadaje się na karmę podstawową,tylko uzupełniającą.

W życiu bym samą nie karnmniła szczurów.

Cietrzew - Wto Wrz 23, 2008 17:38

wuwuna napisał/a:
Cietrzew napisał/a:
Naturę Szczura
o ile się nie mylę,nie nadaje się na karmę podstawową,tylko uzupełniającą.

W życiu bym samą nie karnmniła szczurów.

Ktos polecil mi bym przyzwyczaila je do niej na sile zabierajac im na jakis czas podstawowy pokarm. Ale nawet w obliczu zagrozenia i 'smierci glodowej', ledwo ja tykaja,wiec chyba odpada jakiekolwiek karmienie ich herbal petsami :/ .

Layla - Wto Wrz 23, 2008 17:41

Cietrzew, zioła HP i Natura Szczura to pokarmy uzupełniające.
Cietrzew - Wto Wrz 23, 2008 18:06

wiem, pisze,ze chcialam je przyzwyczaic do nich bo majac je zmieszane z innym zarciem w misce zostawialy je na dnie. Koniec tematu jedzenia.

Wydaje mi sie ze nic mu nie jest,ale bede czujna.

Maga - Pią Wrz 26, 2008 16:20

No to jesteśmy po kontroli - stan się poprawia, furczenia w osłuchu są rzadsze i cichsze, mała podtyła - ogólnie jest ok.
Antybiole jeszcze bierzemy ok. tydzień lub więcej.

Oli - Pią Wrz 26, 2008 16:26

Super, oby tak dalej. :)
Bema - Pią Wrz 26, 2008 17:19

Maga, cieszę się wraz z tObą :kciuki:
Anonymous - Wto Wrz 30, 2008 14:09

moj kreska jest odwodniony bo ma zapalenie pluc i nie chce gnojek nic pic czasem pochlipie cos w nocy ciupineczke w dzien. Sa jeszcze jakies sposoby oprocz ten z sola i owocami? ciezko bedzie teraz dostac arbuza chyba ;p
Oli - Wto Wrz 30, 2008 20:38

tamiska napisał/a:
moj kreska jest odwodniony

Skąd wiesz, że na pewno jest odwodniony? Czy wet to potwierdził?

Anonymous - Wto Wrz 30, 2008 21:03

wet potwierdzil zapalenie pluc a stad wiem ze jak podnosze skore na karku to przez chwile zostaje calkiem na takim miejscu w ktorym ja zostawilam. No ale w sumie to logiczne skoro z malutkim pare dni bylo naprawde zle na szczescie bierze leki bez problemu i po poidelku widac ze wiecej pije niz ostatnio. Daje mu nutridrinka i dalam mu dzisiaj solonego ziemniaka tak jak na forum radzono.
Maga - Śro Paź 01, 2008 12:09

Widać wyraźnie poprawę, boczkami przestała "robić" pani wet stwierdziła, że żeby małej nie odwodnić odstawiamy Furosemid i podajemy tylko w przypadku powrotu kłopotów oddechowych.
Niestety Baciątko rozdłubało sobie martwicę pozostałą po wkłuciach z Enro - psikam jej to Oxycortem w sprayu.

detektyw_* - Pon Lis 24, 2008 19:27

A co może powodowac odwodnienie? Szczur może np. tracic więcej wody z powodu tego, że się ogrzewa dom i jest cieplej w pokoju lub z powodu jakiegoś pokarmu?
S - Pon Lis 24, 2008 19:48

Odwodnienie jest zazwyczaj w czasie choroby szczurka lub po urazie uniemożliwiejącym picie. U mnie przerabialiśmy zadławienie. Szczurek dostawał codziennie kroplówki po to aby sie nie odwodnił.