Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
Magdonald - Czw Maj 08, 2014 18:53
A w ilu stopniach, jak długo i w jakiej ilości na raz mogę wyparzyć te trocinki w piekarniku tak, żeby zabić ewentualne wszy? Tak orientacyjnie oczywiście
Oluś - Czw Maj 08, 2014 19:17
Magdonald, ja prażyłam w 200 stopniach przez 5 minut. A ilość to nie wiem, w zwykłej ciastowej blasze je piekłam.
monika123 - Nie Maj 11, 2014 15:55
Chipsy extra xxl kupuje w Sosnowcu w sklepie kakadu.
Hooda - Pon Maj 12, 2014 11:09
Ja sypię duży żwirek drewniany, starcza na długo, bo ogony i tak załatwiają się w koszykach Codziennie wkładam do nich świeżą ligninę i jest ok
aniucha0711 - Wto Maj 13, 2014 00:53
Zdecydowałam się zakupić zrębki bukowe KL 04 z eko-gamy. Mam je dopiero 4-ty dzień ale powiem, że sprawują się świetnie są drobniejsze niż myślałam ale z tego co widzę to obsiusiane zrębki robią się ciemniejsze, łatwo je odróżnić od reszty i wyrzucić. A jeśli chodzi o zapach, to nie czuć tego charakterystycznego zapachu moczu. Jestem tym milo zaskoczona
Faktycznie są bardzo ciche i nawet jak 7 Skavenów gania się po nocach to nie słychać przesuwania się drewienek, tak jak przy żwirku drewnianym Oczywiście są lżejsze i po nocy cała kuchnia jest w zrębach Są bardzo wydajne, dałam po 3 kopiaste szufle ( te standardowe w zestawie ze zmiotką ) na każdą z kuwet (63x93) i jeszcze zostanie mi gdzieś na 5 razy tylko zrezygnowałam z sypania do półkowych kuwetek, ponieważ są zbyt płaskie a i tak wszystko było na podłodze
Jak na razie zrębki górują. Chociaż może następnym razem wezmę KL 08, czytałam, że też się dobrze sprawdzają
sliwkowapanna - Czw Cze 05, 2014 10:31
Jest tu ktoś kto używa betonitu do kuwet jako toalety?:P bo znowu zaczynam się rozglądać za czymś co mogę wrzucić tam. jako podłoże mam zrębki, może dlatego chłopacy kuwetę olewają Dodam, że wcześniej Harry(Wallego nie udało mi się nauczyć, co więcej odkąd Wally się pojawił i Harry sika gdzie popadnie:() załatwiał się do jednej miski, z której zrobiłam kuwetę. Odkąd zmniejszyłam miseczkę(próbowałam również kuwety narożnej) już nie umie się załatwiać do tego i chcę go nauczyć znów... A młodzik zamiast tam kupcić poszedł tam spać...;D
limomanka - Czw Cze 05, 2014 10:48
Od niedawna mam lawendowego Benka - świetny bo nie pyli i dobrze pachnie nawet zasikany, no i się zbryla. Ale trudno mi się zmywa resztki z kuwety - lepi się toto jak napalm...
Chyba niczego cięższego do narożnej kuwety powieszonej w 2/3 wysokości nie wymyślę.
Antiba - Pon Cze 16, 2014 15:51
Chciałabym poradzić się w sprawie ściółki dla chomika - to straszny uczuleniowiec, poza tym każde pylenie mu szkodzi - Chambiose się nie sprawdzało za bardzo, więc teraz daję mu zwykły papier toaletowy. Kiedyś robiłam kulki papierowe, ale to praco- i czasochłonna robota, więc wynalazłam Sanicat Eco ściółkę celulozową. Czy stosowaliście kiedyś coś podobnego do Sanicatu? szukam oczywiście tańszego odpowiednika.
sliwkowapanna - Wto Cze 24, 2014 14:52
do kuwety narożnej-toalety. używał ktoś?
http://jrfarm.com.pl/zyci...4344077203.html
smeg - Wto Cze 24, 2014 15:23
sliwkowapanna, a co to jest? Wygląda jak zwykły bentonit.
sliwkowapanna - Wto Cze 24, 2014 15:31
nie wiem właśnie
Cytat: | Skład: 100% naturalne gliny |
a ja się nie znam na żwirkopodobnych rzeczach i składach i bentonicie też, więc zapytałam
Karena - Wto Cze 24, 2014 16:35
tu jest więcej info : http://www.zooplus.pl/sho...o_kapieli/32066
sliwkowapanna - Wto Cze 24, 2014 16:40
to raczej coś innego. A piasek dla szynszyli kiedyś miałam jako piasek do kuwety-toalety. Spisywał się świetnie , tylko że był wszędzie;/ zostawał na futerku i jak szczurki biegały poza klatką wszędzie był ten piasek:(
więc chyba jednak rozejrzę się za normalnym kocim niedrewnianym żwirkiem:P
Karena - Wto Cze 24, 2014 16:43
sliwkowapanna, Cat'S Best gold jest fajny.
Tylko się ceni.
A próbowałaś zwykłych zrębków wędzarniczych lub chipsi bukowych?
jokada - Wto Cze 24, 2014 17:11
Mi do kuwete sie sprawdza ściólka celulozowa. Droga, ale nieduzo jej trzeba żeby wchłaniała porządnie
|
|
|