To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Magdonald - Czw Maj 08, 2014 18:53

A w ilu stopniach, jak długo i w jakiej ilości na raz mogę wyparzyć te trocinki w piekarniku tak, żeby zabić ewentualne wszy? Tak orientacyjnie oczywiście :P
Oluś - Czw Maj 08, 2014 19:17

Magdonald, ja prażyłam w 200 stopniach przez 5 minut. A ilość to nie wiem, w zwykłej ciastowej blasze je piekłam. :wink:
monika123 - Nie Maj 11, 2014 15:55

Chipsy extra xxl kupuje w Sosnowcu w sklepie kakadu.
Hooda - Pon Maj 12, 2014 11:09

Ja sypię duży żwirek drewniany, starcza na długo, bo ogony i tak załatwiają się w koszykach :P Codziennie wkładam do nich świeżą ligninę i jest ok :)
aniucha0711 - Wto Maj 13, 2014 00:53

Zdecydowałam się zakupić zrębki bukowe KL 04 z eko-gamy. Mam je dopiero 4-ty dzień ale powiem, że sprawują się świetnie :) są drobniejsze niż myślałam :-P ale z tego co widzę to obsiusiane zrębki robią się ciemniejsze, łatwo je odróżnić od reszty i wyrzucić. A jeśli chodzi o zapach, to nie czuć tego charakterystycznego zapachu moczu. Jestem tym milo zaskoczona 8)
Faktycznie są bardzo ciche i nawet jak 7 Skavenów gania się po nocach to nie słychać przesuwania się drewienek, tak jak przy żwirku drewnianym :) Oczywiście są lżejsze i po nocy cała kuchnia jest w zrębach :roll: Są bardzo wydajne, dałam po 3 kopiaste szufle ( te standardowe w zestawie ze zmiotką ) na każdą z kuwet (63x93) i jeszcze zostanie mi gdzieś na 5 razy :) tylko zrezygnowałam z sypania do półkowych kuwetek, ponieważ są zbyt płaskie a i tak wszystko było na podłodze :)
Jak na razie zrębki górują. Chociaż może następnym razem wezmę KL 08, czytałam, że też się dobrze sprawdzają :)

sliwkowapanna - Czw Cze 05, 2014 10:31

Jest tu ktoś kto używa betonitu do kuwet jako toalety?:P bo znowu zaczynam się rozglądać za czymś co mogę wrzucić tam. jako podłoże mam zrębki, może dlatego chłopacy kuwetę olewają :P Dodam, że wcześniej Harry(Wallego nie udało mi się nauczyć, co więcej odkąd Wally się pojawił i Harry sika gdzie popadnie:() załatwiał się do jednej miski, z której zrobiłam kuwetę. Odkąd zmniejszyłam miseczkę(próbowałam również kuwety narożnej) już nie umie się załatwiać do tego i chcę go nauczyć znów... A młodzik zamiast tam kupcić poszedł tam spać...;D
limomanka - Czw Cze 05, 2014 10:48

Od niedawna mam lawendowego Benka - świetny bo nie pyli i dobrze pachnie nawet zasikany, no i się zbryla. Ale trudno mi się zmywa resztki z kuwety - lepi się toto jak napalm...
Chyba niczego cięższego do narożnej kuwety powieszonej w 2/3 wysokości nie wymyślę.

Antiba - Pon Cze 16, 2014 15:51

Chciałabym poradzić się w sprawie ściółki dla chomika - to straszny uczuleniowiec, poza tym każde pylenie mu szkodzi - Chambiose się nie sprawdzało za bardzo, więc teraz daję mu zwykły papier toaletowy. Kiedyś robiłam kulki papierowe, ale to praco- i czasochłonna robota, więc wynalazłam Sanicat Eco ściółkę celulozową. Czy stosowaliście kiedyś coś podobnego do Sanicatu? szukam oczywiście tańszego odpowiednika.
sliwkowapanna - Wto Cze 24, 2014 14:52

do kuwety narożnej-toalety. używał ktoś?
http://jrfarm.com.pl/zyci...4344077203.html

smeg - Wto Cze 24, 2014 15:23

sliwkowapanna, a co to jest? Wygląda jak zwykły bentonit.
sliwkowapanna - Wto Cze 24, 2014 15:31

nie wiem właśnie
Cytat:
Skład: 100% naturalne gliny

a ja się nie znam na żwirkopodobnych rzeczach i składach i bentonicie też, więc zapytałam :P

Karena - Wto Cze 24, 2014 16:35

tu jest więcej info : http://www.zooplus.pl/sho...o_kapieli/32066
sliwkowapanna - Wto Cze 24, 2014 16:40

to raczej coś innego. A piasek dla szynszyli kiedyś miałam jako piasek do kuwety-toalety. Spisywał się świetnie , tylko że był wszędzie;/ zostawał na futerku i jak szczurki biegały poza klatką wszędzie był ten piasek:(

więc chyba jednak rozejrzę się za normalnym kocim niedrewnianym żwirkiem:P

Karena - Wto Cze 24, 2014 16:43

sliwkowapanna, Cat'S Best gold jest fajny.
Tylko się ceni.

A próbowałaś zwykłych zrębków wędzarniczych lub chipsi bukowych?

jokada - Wto Cze 24, 2014 17:11

Mi do kuwete sie sprawdza ściólka celulozowa. Droga, ale nieduzo jej trzeba żeby wchłaniała porządnie :)