Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
quagmire - Pon Lut 10, 2014 15:42
sliwkowapanna, trociny miękkie i się sypią wszędzie, a do tego często pylą. A bukowa chłonie bardzo ładnie i jest dość wydajna. Szczurze łapki też jakoś strasznie nie narzekają.
sliwkowapanna - Pon Lut 10, 2014 16:05
no wiem, to okropny minus wiórków-są wszędzie, ale i tak zależy od wiórków, bo jak miałam teraz w domu zapas takich 'zwykłych' hipermarketowych, typu no-name, to to takie drobniutkie, sam syf, a z Chipsi większe trochę i jest trochę lepiej.
dzisiaj jak byłam w sklepie to mnie jeszcze zainteresowała ściółka taka pomiędzy zrębkami a trocinami... ale nie wiedziałam jak cena, stwierdziłam, że stosunkowo mało i olałam. fajnie wyglądało, bo było miękkie jak trociny, ale większe, ale nie było takie twarde jak zrębki
ed. Kupiłam dzisiaj takie http://allegonia.pl/files...ukowe_grube.JPG
7.80 zł za 4L, na spróbowanie. Jak się sprawdzi kupię chipsi:)
wilczek777 - Śro Mar 19, 2014 13:05
Zna ktoś jakąś fajną łopatkę do zrębków kl04? Mam taką łopatkę z Trixie ale kopiąc nią w Toddym czuje się jakbym saharę łyżką przekopywała
Swoją drogą jeszcze mi się nie skończyły zrębki
sliwkowapanna - Śro Kwi 16, 2014 10:25
Zrębki - zdecydowanie polecam. Jestem zachwycona:)
Magdonald - Wto Kwi 22, 2014 20:14
O, właśnie miałam zamawiać. Sliwkowapanna, a w jakim opakowaniu oni te zrębki wysyłają? Plastikowym worku, papierowym, czy jeszcze jakoś inaczej? Do tej pory używałam bukowych Chipsi Extra, ale zooplus ją wycofał i jestem zmuszona poszukać odpowiednika.
I jak szybko wysyłają? Zamawiając dzisiaj, po ilu dniach mogłabym się przesyłki spodziewać?
Wilczek777, ja mam chyba taką jak w tym linku, ale nie gwarantuję, że jest identyczna, bo swoją kupiłam w osiedlowym zoologu, też za grosze: https://zwierzowisko.pl/products/3692-yarro-lopatka-do-kuwety-mala
Nie jest taka mała, jak ta z Trixie (o ile mamy na myśli tą samą mikro-łopatkę od kuwetki narożnej z zooplusa), a bardziej typowo kocia
Tu w porównaniu do Chipsi Extra (które, domyślam się, że wielkością są podobne do tych zrębków), "typowej szczurzej kupy" i kilku ukrytych przez moje panny w kuwecie kawałków labofeedu
Oluś - Wto Kwi 22, 2014 20:29
Magdonald, z Ekogamy wysyłają w foliowych workach. Do mnie docierają zwykle w około 2 dni po zamówieniu.
Magdonald - Wto Kwi 22, 2014 20:54
Dzięki, olus_165, właśnie zamówiłam i mam nadzieję, że dotrze w samą porę na weekendowe sprzątanie
sliwkowapanna - Śro Kwi 23, 2014 12:13
U mnie również w grubym foliowym worku przysyłają też bardzo szybko wysyłka trwała. No to daj znać jak się u Ciebie sprawują:)
megson91 - Śro Kwi 23, 2014 13:02
sliwkowapanna, a jak z zapachem przy takich zrębkach, neutralizują chociaż trochę? Mój tato przed świętami wędził na bukowych mięcho i sery
Magdonald - Czw Kwi 24, 2014 14:26
Ohoho, zamówiłam przedwczoraj, późnym wieczorem (tuż przed 22:00), a dzisiaj rano kurier był już u mnie, faktycznie bardzo szybko zrealizowali zamówienie, zaskoczyli mnie
W każdym razie, już zdążyłam otworzyć worek i stwierdzam, że zrębki pięknie pachną! Wielkością i kształtem niewiele też odbiegają od Chipsi Extra, także myślę, że będą sprawdzać się równie dobrze
megson91, ja przy siedmiu samiczkach ściółkę (dotąd Chipsi Extra, ale te zrębki są prawie identyczne) wymieniam całkowicie średnio co tydzień (czasem częściej), w międzyczasie wybierając kupki łopatką i na brzydki zapach nie narzekam
sliwkowapanna - Pią Kwi 25, 2014 08:39
ja też jakoś nie czuję nic co by śmierdziało, teraz jedynie, ale to kwestia brudnych półek, nie zdążyłam jeszcze posprzątać po powrocie z domu rodzinnego, jedynie zrębki wymieniłam. Ja mam 2 szczurki, pewnie przy większej ilości byłoby gorzej:P ja bądź co bądź polecam, zrębki wymieniam co około półtorej tygodnia też w miarę możliwości czyszcząc z kup:))
Mai-ah - Pią Kwi 25, 2014 17:55
A stosuje ktoś większe te zrębki? Mi się te kl04 jednak noszą a raczej dziewczyny odkryły, ze w tym się fajnie kopie i mi wykopują diablęta z klatki...
mmarcioszka - Pią Kwi 25, 2014 23:09
Ja mam teraz kl08 i jestem zadowolona, nawet mogłyby byc kl10, jak dla mnie
Oluś - Pią Kwi 25, 2014 23:52
Ja miałam kl 10 i były okropne. Nie nasiąkały tak dobrze, były mało wydajne i po trzech dniach już śmierdziało zasikanym drewnem. Fuj, nigdy więcej.
mmarcioszka - Sob Kwi 26, 2014 07:06
olus_165, serio? Ja od jakiegoś już czasu używam zawsze kl08 (czyli tych tylko trochę mniejszych od kl10) i jestem bardzo zadowolona, nic mi nie śmierdzi, szybko chłoną.
|
|
|