Archiwum - Psiaki
Oli - Pią Sty 11, 2008 23:58
Lunacy, moja suka gubi sierść z podszerstkiem 365 dni w roku - w lecie bo gorąco, w zimie bo kaloryfery. Podobno niektóre psy z tych z podszerstkiem tak mają.
LunacyFringe - Sob Sty 12, 2008 09:41
Olimpia, ale gubi to jest delikatnie powiedziane
Dotkniesz ją i masz pęk kudłów w ręcę . I właśnie po tej kąpieli tak się stało . To mnie zastanawia czmeu akurat po kąpaniu
agacia - Sob Sty 12, 2008 11:32
Proponuje porzadnie wyczesac. Moze po kapieli jej martwe wlosy na wierzch wyszly
Oli - Sob Sty 12, 2008 14:24
LunacyFringe napisał/a: | Dotkniesz ją i masz pęk kudłów w ręcę . |
Pocieszę Cię, że ja mam to cały rok, dzień w dzień.
agacia napisał/a: | Moze po kapieli jej martwe wlosy na wierzch wyszly |
też tak myślę, zwłaszcza jeśli jej nie czesałaś przez jakiś czas.
LunacyFringe - Sob Sty 12, 2008 18:35
No to "dobrze "
Już myślałam , że tak wody nie lubi
Oj ta moja sucz
AngelsDream - Pon Sty 14, 2008 12:51
http://www.psycholog.zoologia.pl/stymulacja.htm
Jest trochę błędów językowych, ale mi się bardzo podoba.
I dla leniwych fragment, który sporo wyjaśnia, czemu szczury hodowlane [z dobrych hodowli] są zdrowsze i reagują jak reagują:
Cytat: | Eksperymenty przeprowadzone na myszach i szczurach, które podobnie jak psy przechodzą najwcześniejszy etap życia z zamkniętymi oczami, wykazały podobną wrażliwość na efekty wczesnej stymulacji. Codzienne wyciąganie noworodków między 5 a 10 dniem życia z ich gniazda na czas około 3 minut sprawia, że ich organizmy doznają niewielkiego szoku, polegającego na czasowym obniżeniu temperatury ciała. Ten łagodny stres wystarcza do pobudzenia układu krwionośnego i hormonalnego. Te same zwierzęta poddawane jako dorosłe osobniki, innym próbom, zdecydowanie lepiej wytrzymywały stres niż rodzeństwo z tego samego miotu nie poddane wczesnej stymulacji. Stymulowane dorosłe osobniki potrafiły reagować na stres w sposób zróżnicowany, podczas gdy nie stymulowane wykazywały model reakcji "wszystko albo nic".
Te same badania wykazały, że nie poddane wczesnej stymulacji myszy i szczury stawały się w warunkach przedłużającego się stresu wyczerpane, a czasem bliskie śmierci oraz cierpiały na wrzody żołądka, podczas gdy ich stymulowani współbracia z tego samego miotu zachowywali się spokojnie i nie wykazywały objawów choroby wrzodowej.
Pozytywne efekty wczesnej stymulacji zaobserwowano także w innych obszarach funkcjonowania zwierząt. Stymulowane zwierzęta wcześniej osiągały dojrzałość płciową, były znacznie mniej podatne na niektóre infekcje, rzadziej zapadały na niektóre z nowotworów, lepiej znosili długotrwały głód i zimno.
Eksperymenty na małych psach i kotach z użyciem elektroencefalografu (EEG) mierzącego aktywność elektryczną mózgu w różnych sytuacjach, jak przeżywanie emocji, napięcie mięśni czy oddech, wykazały, że zwierzęta poddane we pierwszych fazach życia ćwiczeniom stymulacyjnym szybciej się rozwijają oraz osiągają lepsze wyniki w rozmaitych próbach zachowania.
Z kolei badania i eksperymenty przeprowadzone na małpach przez Harlowa, a następnie przez Kellogów wykazały znacznie pozbawienia wczesnorozwojowej stymulacji dla funkcjonowania dorosłych osobników. Pozbawione we wczesnym dzieciństwie możliwości komunikacji z matką i dorosłymi przedstawicielami swojego gatunku małpy, jako dorosłe stawały się nieprzystosowane do właściwego funkcjonowania i radzenia sobie w życiu.
Jakkolwiek badania naukowe nie wykazały jakie są optymalne formy i wielkość stresu, który ma pozytywne, stymulujące rozwój skutki, panuje powszechna zgoda co do tego, że wczesnorozwojowy stres w umiarkowanej formie jest potrzebny dla polepszenia zarówno fizjologicznego jak i psychologicznego funkcjonowania zwierzęcia w życiu dorosłym. Wiadomo także, że określona dawka stymulacji dla jednego osobnika może być optymalna, podczas gdy dla innego może być zbyt intensywna. Wiadomo też, że zbyt silny lub długotrwały stres może zahamować rozwój. |
AngelsDream - Pon Sty 14, 2008 22:41
Ze wzruszenia...
Oli - Pon Sty 14, 2008 23:13
Wklejam cosik śmiesznego
Kynolog odwiedza znajomych, ktorym niedawno urodzily sie trojaczki. Dluuuugo przyglada sie malenstwom, po czym wskazujac palcem mowi: "Ja bym zostawil tego."
Dona ma brzuchol jak beczułka - ładny.
AngelsDream - Pon Sty 14, 2008 23:16
Ja już sama urodziłam 120 razy jajko z kantami. I już nie mogę... Bo to im mniej czasu do terminu, tym trudniej nie myśleć. Chłopcy poddenerwowani. Pewnie myślą, że szczurka im wrzucę, a tu psikus.
Layla - Wto Sty 15, 2008 08:42
Olimpia napisał/a: | Kynolog odwiedza znajomych, ktorym niedawno urodzily sie trojaczki. Dluuuugo przyglada sie malenstwom, po czym wskazujac palcem mowi: "Ja bym zostawil tego." |
Dobre
AngelsDream, kciukam, żeby szło wszystko dobrze
jokada - Wto Sty 15, 2008 09:07
Tobisiek wczoraj podczas mojej pracowej nieobecnosci samowolnie opuścił 'kojec'
skutek był taki że:
moja pizamka lezala na srodku salnu, trochę wyglumana
w sypialni posciel wygladala jak po przejsciu tornada
pies przywital mnie trzymajac w zebach moją kocia maskotkę
kilka gumek do włosów i spinek rowno przezutych przewalalo sie po calym mieszkaniu
w kuchni - z pralki została wyciagnieta polowa prania brudnego przygotowanego do puszczenia
tf tfu tfu - wiekszych szkód nie odkryłam, nic nie zostalo bardzo pogryzione
kasia_123 - Wto Sty 15, 2008 12:02
jokada, to zazdroszczę pieska który mimo rozrabiania, szkód nie narobi
Salsa jak już coś zaczyna gryźć i miętolić to zwykle mało co z tego zostaje
AngelsDream - Wto Sty 15, 2008 12:51
Layla, bardzo bardzo dziękuję. Jakby nie było najdłużej będę czekać 9 tygodni... to tak mało. I tak dużo.
devilline - Wto Sty 15, 2008 13:36
kasia_123, jaka ona jest kochana Założę się że nie umisz się długo na nią gniewać jak coś przeskrobie
AngelsDream, zleci szybko, nie bój żaby Kciukam żeby wszystko było ok
kasia_123 - Wto Sty 15, 2008 14:14
devilline napisał/a: | kasia_123, jaka ona jest kochana Założę się że nie umisz się długo na nią gniewać jak coś przeskrobie
|
no nie mogę...bo zawsze siedzi taka skulona albo popycha mnie nosem żebym wpuściła ją na kolana ona myśli chyba że jest lekkim jak piórko yorkiem, który nie zawadza leżąc na kolanach
|
|
|