To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Koty vol. III

Anonymous - Śro Sty 06, 2010 10:44

karmicie swoje koty orijenem?
w których sklepach internetowych są najlepsze ceny karm? bo przyznam się, że poza animalią i planetą zoo żadnego innego nie kojarzę ..

Anonymous - Śro Sty 06, 2010 10:50

Nasz maly ostatnio chodzi ciagle taki wkur... (zlosc to malo powiedziane), ze szok. Ogonem wrecz bije o ziemie jak czlowiek nawet sie na niego popatrzy... Wczoraj chcielismy go rozruszac wieczorem, aby dluzej spal w nocy to z wsciekloscia kasal po rekach, bo mu przeszkadzamy. Myslalam, ze moze ma zbyt duzo energii i stad ta zlosc, dzisiaj biegalam z nim 1.5 godziny, jezor juz mu dyndal do ziemi i dalej taki nakrecony, wiec chcialam aby sie wyzyl i bawilam sie z nim duza poduszka zaczepiajac go itd. to rzucal sie na nia z uszami do tylu, drapal itd., ale i tak nic nie pomoglo. W ogole ma straszne wahania nastrojow. Raz przychodzi, spi na kolanach, tuli sie itd. a za chwile biega jak szalony, podgryza nogi, skacze i tak w kolko... Chlopak w tym mies skonczy 7 mies., wiec moze juz czas na kastracje??

Cytat:

Ja karmilam, ale kotu strasznie kupy smierdzialy i przeszlam na Acane i juz zostalam przy tym.

Anonymous - Śro Sty 06, 2010 12:04

nic ponad dojrzewanie. kocury można kastrować od 4 miesiąca o ile się dobrze orientuję, więc im wcześniej go ciachniecie tym lepiej.
Ninek - Śro Sty 06, 2010 12:11

tamiska napisał/a:
Chlopak w tym mies skonczy 7 mies., wiec moze juz czas na kastracje??

Jeśli mu tak odwala, to jak najbardziej już można.
Moje wszystkie miały ok roku, ale to grzeczne kociska były, więc czekaliśmy aż zaczną znaczyć.

Anonymous - Śro Sty 06, 2010 12:15

agu napisał/a:
nic ponad dojrzewanie.

Bylam dzisiaj na szczepieniu i to samo mi weterynarz powiedziala, ze on dorasta i dlatego daje nam tak popalic i jest taki nakrecony, ze ciagle lata i skacze itd. I powiedziala, ze za 2 tyg od szczepienia mam sie umowic z nia na kastracje i powinien sie uspokoic i pow. ze lepiej go wykastrowac zanim zacznie znaczyc.

Lucek pod wzgledem niszczenia, lazenia po blatach, niesluchania sie, dzikiej agresji, znaczenia terenu, miauczenia, rzucania sie u weterynarza i drapania jest idealem. Nie robi zadnej z tych rzeczy, ale to jego ciagle poddenerwowanie, to ciagle latanie w kolko, bicie ogonem, zaczepianie wszystkiego co stoi na drodze i skakanie jest okropnie meczace i mi sie tez udziela. I mozna sie z nim ganiac nawet caly dzien a on i tak lata jak opetany mimo, ze widac iz juz ma dosc. I najgorsze jest to, ze on nie umie sam tak sie powyzywac a potrzebuje ciaglej uwagi czlowieka, bo jak nie to jest w tym szalenstwie tak upierdliwy, ze szok.

Kastracja kosztuje 100zl wiec chyba normalna cena?? Mysle, ze za te dwa tyg sie zdecydujemy, a i tak bedzie trzeba z miesiac poczekac na efekty. Mam nadzieje, ze nadal bedzie wesolym, milym kotem, ale nie bedzie az tak sie nakrecal strasznie. W zabawie jak sie nakreci to pozniej masakra... Pozniej nie mozna go dotknac jakas godzine, bo rzuca sie na plecy i wystawia pazury.

A czy kastracja ma wplyw na rozwoj albo cos takiego??

Nasz kot nie lubi legowisk ale lubi spac na dywaniku w przedpokoju, wiec mu kupilam maly dywanik i podusie i polozylam na podlodze kolo balkonu (lubi tam lezec i patrzec jak samochody jezdza) wraz z wszystkimi zabawkami i chyba mu sie podoba, bo zaczal pazurami go drapac.

Ninek - Śro Sty 06, 2010 15:07

tamiska napisał/a:
A czy kastracja ma wplyw na rozwoj albo cos takiego??

W USA kastrują już 2 miesięczne kociaki i rosną z nich normalne koty, więc raczej nie ;)

Tylko pilnujcie, żeby go nie utuczyć ;) Przy jednym jest łatwo, więc może zachowa odpowiednią figure i nie będzie wyglądał tak:

Fea - Śro Sty 06, 2010 15:56

Ninek napisał/a:
W USA kastrują już 2 miesięczne kociaki i rosną z nich normalne koty, więc raczej nie
Głupio to zabrzmi, ale gdzieś słyszałam, że wcześnie kastrowane koty mają mniejsze głowy. I coś w tym jest, widziałam kilka takich z moim Szkotem włącznie. Też ma nieduży łepek w przeciwieństwie do Buły, który jest wielki pod każdym względem, ale nie zauważyłam,ż eby mu to jakoś przeszkadzało.
AngelsDream - Śro Sty 06, 2010 16:00

Fea, tak też już o tym słyszałam, ale zastanawiam się, czy ma to jakiś wpływ na pracę mózgu czy jest tylko kwestią proporcji. Baaj np. bardzo długo nabierał męskich cech, a wnętrostwo przypomina niejako wczesną kastrację.
Ninek - Śro Sty 06, 2010 16:18

Nie mam pojęcia czy tak bywa, ale w każdym razie moje wujostwo ma kocura kastrowanego w tym wieku (mieszkają w stanach) i pomijając to, że ma normalną, proporcjonalną głowe, to jest też nieprzeciętnie wielki :twisted: Waży 10kg, a jest szczuplutki.
L. - Śro Sty 06, 2010 17:21

W większość hodowli rasowych kastruje koty przed wyjściem do domu.

Nie ma żadnych badań potwierdzających, że wczesna kastracja jest bardziej ryzykowna niż późniejsza.

7 miesięcy to już wielki kot ;] niektóre lecą pod nóż już w wieku 6, bo tak im hormony buzują.

Anonymous - Śro Sty 06, 2010 22:24

L. napisał/a:
7 miesięcy to już wielki kot ;] niektóre lecą pod nóż już w wieku 6, bo tak im hormony buzują.

Co Ty powiesz? Czyli u nas nie jest tak zle... Maly sie wnerwia o wszystko, bo chce miec wlasne zdanie i on chce wyszystko i wszystkich w domu ustawiac. Czekamy te dwa tygodnie i bedzie kastrowany, bo jak zacznie znaczyc to kaplica. Na razie zaczal intensywnie polikami znaczyc, weszy z podwinieta gorna warga i zaczal bardziej interesowac sie swiatem zewnetrznym.

Devona - Śro Sty 06, 2010 23:00

agu napisał/a:
Ja karmiłam, świetna karma, ale przeszłam na Acanę, bo jest nieco tańsza ;) , a jakość porównywalna.

Dziś chciałam zamówić kotom karmę w puszkach firmy Bozita i co się okazało? W składzie każdej jest wieprzowina :? . Raczej się nie skuszę :/ .

marlena91 - Czw Sty 07, 2010 11:59

Moja kocica Siwa :P

nutaka - Sob Sty 09, 2010 14:39

Ricio Kicie zło

Anonymous - Sob Sty 09, 2010 15:11

kocie cudo normalnie. a jak tam jej zdrowie?

w ogóle dziewczyny, co u 'starych' forumowych kotów? jak tam filiżanka? a bohun? a nezowe koty?