To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Anonymous - Pon Kwi 09, 2007 12:40

Ja jestem zbyt leniwa na zabawę w wybieranie kupek. No-smell starcza spokojnie na 10-14 dni. A potem wywalam.
Szczur_lochness - Pon Kwi 09, 2007 15:15

Maniak napisał/a:
Cóz Szczur_lochness, ja tez Benka swego czasu raz kupiłam- nigdy wiecej, smierdził po jakim czasie wymiocinami, okropnie, straszne to yło i nadal smierdział choc czesto sprzątała, :/ teraz jestem wierna kratce na spodzie klatki a pod nia recznikom papierowym :d

Mi się nie zdażyło tak nigdy..... Zawsze pachnie , jak pachnieć powinien żwirek :)

zywym_trudniej - Pon Kwi 09, 2007 17:50

Ja używam żwirku drewnianego (dość dobrze chłonie zapachy, nie pyli sie, nazwy nie podam bo kupuję go w Carrefourze ale w osobnym sklepie zoologicznym i jest w przezroczystym worku beznazwy firmy ani nic, jest to duzy worek i w przeliczeniu tanio mi wychodzi). Na to sypie warstwe trocin Chipsi wiec tak bardzo mi nie hałasują.

Zdecydowanie odradzam pigwe, Benek w polaczeniu z moczem szczurzym dawał u mnie zapach którego znieść nei mogłam (ale może to dlatego, że był lawendowy). Poza tym jest szary i niezbyt ładnie wyglądał.

zjawa - Pon Kwi 09, 2007 17:58

pomysły, że trociny są złe na drogi oddechowe i że pasożyty, to ja nie bardzo wiem na czym są oparte....
Jak byłam dzieckiem miałam świnki morskie które trzymałam tylko na trocinach od znajomego stolarza, świnki nie miały żadnych pasożytów, nigdy nie kichały, i żyły po kilka lat, z czego jedna ok 7-8 lat. Pasożyty miałam u świnek raz, kiedy wzięłam od kogoś na bazarku ze świerzbem.
Teraz trzymam na czym innym tylko ze względu na to, że rzadziej trzeba zmieniać.

Anonymous - Pon Kwi 09, 2007 19:12

Cytat:
Ja używam żwirku drewnianego (dość dobrze chłonie zapachy, nie pyli sie, nazwy nie podam bo kupuję go w Carrefourze ale w osobnym sklepie zoologicznym i jest w przezroczystym worku beznazwy firmy ani nic, jest to duzy worek i w przeliczeniu tanio mi wychodzi). Na to sypie warstwe trocin Chipsi wiec tak bardzo mi nie hałasują.

A co ile zmieniasz u np. 4-5 szczurow? (Jesli masz tyle w jednej klatce)
Ja tez uzywam zwirku drewnianego, kupuje w worku przezroczystym 15 litrow.
A teraz jak Matylda sie zesztrzala to pomyslalam ze moze bym sypala na to trociny, zeby miala bardziej miekko. Wiem ze napewno kupie CHIPSI bo je stosowalam przy chomikach i wogole nie pylily, wachalam sie tylko dlatego ze balam sie, ze bede musiala czesciej sprzatac, przez trociny.

Natalia - Pon Kwi 09, 2007 19:54

http://www.koszatniczka.l...=pl&pid=Trociny
zywym_trudniej - Wto Kwi 10, 2007 01:28

Wymieniam miej wiecej co 5 do 7 dni i jest spoko, czysto i przez dlugi czas nie czuc w ogole zapachu.
Anonymous - Wto Kwi 10, 2007 09:17

A no to super. Ja przy samym zwirku sprzatam co 7-10 dni, ale moje zalatwiaja sie glownie do kuwety, wiec pewnie dlatego.
Zaraz wybiore sie na zakupy :mrgreen:

Natalia - Wto Kwi 10, 2007 10:05

Ja też ;) . Jadę do Carrefoura. Carrefiakowskiego żwirku raczej nie kupię(no chyba że mama fundnie :P ) ale poszukam innych.
jokada - Wto Kwi 10, 2007 17:35

zdecydownie kukurydza :) jestem do niej całkowicie przekonana
jedna zmiana starcza mi na prawie 2 tygodnie, przy wybieraniu kup co dwa dni
A i w Tropiku jest po 19 zł, tak ze juz mnie ta cena w okolicach 30 zł jak to gdzieindziej bywa nie odstrasza ;)

zamowilam wczoraj, platne przy odbiorze - własnie przed chwila zostala mi dostarczona :)
czas realizacji mnie powalił :shock:

L. - Śro Kwi 11, 2007 14:27

Mam pytanie czy ktoś robił test porównawczy:
Chipsi Mais kontra Cat's Dream ?

jokada - Śro Kwi 11, 2007 16:31

no, mozna powiedziec że ja ;)
bo wcześniej CatsDreama uzywałam

ze żwirku drewnianego nie da sie wybierać łopatka kup (chyba ze po jednej :roll: )
przy kukurydzy kocia łopatka o drobnych oczkach i wszystko raz dwa mozna 'przeczesac'

przy 5 ogonach nie wybranie kup przez dajmy na to 5 dni grozi śmiercią przez zagazowanie ;)

+ kukurydza NIE pyli ani troche
- żwirek drewniany sie rozpada w pył

+ żwirek trudniej wypchnąć z klatki
- przy kukurydzy łatwo o 'piaskownice' wokoło kuwety

+ kukurydza przez to że jest drobniejsza jest bardziej miękka
- żwirek rozjeżdza sie pod łapami i strasznie hałasuje

to z moich obserwacji na tyle :wink:

Izabela - Śro Kwi 11, 2007 21:58

Jeśli ktoś używa Cat's Dream i ma dostęp do sklepów Makro, to może się tam wybrać po mały zapsik. Od wczoraj jest promocja na ten żwirek - kosztuje 9.57 za worek 7 l. Nie wiem, jak u Was, ale w Lublinie w zoologiku widziałam go nawet po 18 zł. w Leclercu - po 14,99. Animalia mają go po 10,99. Póki co cena w Makro jest najkorzystniejsza.
Anonymous - Śro Kwi 11, 2007 22:01

A ja kupuje o wiele tansza podrobke Cat's Dreama ktorego nie znosze bo CD sie rozpada w pyl a ta tansza wersja nie.
Po za tym od dzisiaj testujemy trocinki CHIPSI cytrynowe. Prawie wcale nie pachna a szczura sie podoba bo mieciutko. Nadia nawet wylozyla sie na srodku klatki i sobie lezala :mrgreen:
A i sa to chyba jedyne trociny ( z ktorymi do tej pory sie spotkalam) ktore wogole nie pyla.

jaga90 - Pią Kwi 20, 2007 14:25

hej! mój szczurek ma chyba uczulenie od sianka, bo kicha i wyszły mu malutkie strupki na ciele.

dzisiaj chce kupić mu nową sciółke i nie za bardzo wiem co ma to byc. chyba żwirek...ale Miki nie ma kuwety wiec nie wiem czy normalnie żwirek mam kupić i zamiast siana ten żwirek mu dawac.

więc?