To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Problemy z oczami

polonistka - Pon Sty 17, 2011 15:29

skaktus, ja mam szczura, który prawie nie widzi. Radzi sobie całkiem nieźle, choć jet trochę pierdołą ;) Na ogół świetnie rozpoznaje teren, ale np. potrafi biec za patyczkiem i wpaść na coś, bo się nie zorientuje... I ma swoje zawieszki, staje i się kiwa przez dobrych parę minut... Ale daje radę, po to ma wibrysy, słuch też w normie.
A, zupełnie nie przeszkadza jej to w interakcji z innymi szczurami :) Kochają się, iskają, biegają za sobą - jest dobrze.

Layla - Wto Sty 25, 2011 11:47

Mam problem z okiem Kalifa. Od jakiegoś czasu często je mruży, okolice oka zalane są porfiryną. Krople ze świetlika nie pomogły, poszłam do weta. Po sprawdzeniu takim świecącym płynem okazało się, że oko nie jest uszkodzone i mam mu zakraplać kroplami z antybiotykiem, co od wczoraj robię. Oko nadal zalane, szczur w dobrym humorze, choć często pociera oko. Co będzie jeśli krople nie pomogą?
quagmire - Wto Sty 25, 2011 11:54

Layla, ja w takiej sytuacji poszłabym do okulisty, ale nie wiem, czy Wy macie jakiegoś w okolicy, który bada też szczuraki.

A zmętniało mu, czy wygląda zupełnie normalnie - oprócz tego, że mruży?
Wg mnie możesz też dołączyć sztuczne łzy - np. Vidisic w ciągu dnia - może mu pomagać wtedy, gdy nie będziesz zakraplać - czy te krople są z gentamycyną, czy z czymś innym?

Layla - Wto Sty 25, 2011 11:57

quagmire, raczej nie, to nie Wawa :? W dodatku nasza "szczurza" wetka ma złamaną nogę :? Wiem tylko, że oko jest całe, ale ten wyciek porfiryny mnie martwi :(
quagmire - Wto Sty 25, 2011 12:00

Wysłałam Ci PW - chociaż nie wiem, na ile to pomoże :wink:
Oli - Wto Sty 25, 2011 12:00

Layla, to niekoniecznie musi być problem oka, a może być np. kanalika nosowo-łzowego, czy z dziurki nosa po stronie zaporfirynionego oka też mu leci porfiryna? antybiotyk żeby można było powiedzieć, że nie działa musi być stosowany minimum 3-5 dni, po tym czasie jeśli nie ma poprawy to należy zmienić antybiotyk na inny (z innej grupy) lub poszukać problemu gdzie indziej niż w samym oku. A jak z jego rzęsami i powiekami, nie ma ich np. delikatnie zawiniętych do środka? nie miał ostatnio żadnego (nawet drobnego) urazu powieki?
susurrement - Wto Sty 25, 2011 12:05

skoro oko jest całe to może problem leży gdzie indziej? często szczuraki porfirynią na jedno oko kiedy po tej konkretnej stronie głowy coś się dzieje - z uchem, zębami. trzeba koniecznie zbadać dokładnie całą głowę, obmacać, zobaczyć czy go gdzieś nie boli.
Pyl - Wto Sty 25, 2011 12:11

Layla, a zbadane było ucho? To też może powodować stany zapalne oka.

/Edit
O su mnie uprzedziła :wink:

Layla - Wto Sty 25, 2011 12:14

susurrement, no właśnie nic nie jest, zachowanie też bez zarzutu, biega jak dzieciak, je jak zwykle, równowaga ok, uszy czyste. Jest sam, co prawda nie widać, żeby przeżywał, ale może jakiś stres? Niedługo przyjedzie do niego kolega. Ja się znam trochę na chorobach neurologicznych, na chorobach uszu też, ma czyste, nie myje nadmiernie uszu, nic nie śmierdzi, nic nie wypływa. Zachowanie szczura jest zupełnie nie zmienione.

Edit: z nosa nic nie leci. Urazu mógł doznać, mogło mu coś wpaść, nie mogę stwierdzić, że na pewno nie. Dostaje krople Tobrex.

Cola - Wto Sty 25, 2011 12:48

może to rzęsy wrastają do środka?
Hubba tak prawdopodobnie ma.

Layla - Wto Sty 25, 2011 13:12

Cola, ale on ma 1,5 roku, to może tak późno być?
Oli - Wto Sty 25, 2011 13:23

Layla, mogłoby gdyby było wynikiem urazu (nawet takiego którego gołym okiem nie widać) i krzywego zrośnięcia się powieki, czasem to są milimetry, więc warto iść do okulisty. Myślę, że w Gdańsku (lub trójmieście jako takim) na pewno jakiś okulista zwierzęcy jest. Można zadzwonić i zapytać czy przyjąłby na wizytę szczura.
Cola - Wto Sty 25, 2011 13:33

tylko że jeśli to będą te rzęsy, to pewnie po jakimś czasie pokaleczą gałkę oczną i w teście tym płynem świecącym to chyba wyjdzie. jeśli to jest coś co podrażnia gałkę.
Layla - Wto Sty 25, 2011 13:57

Okulistyką zajmuje się podobno Pikiel, a to jest delikatnie mówiąc ktoś, komu nie powierzyłabym żadnego zwierzęcia. No nic, może te krople podziałają.
quagmire - Wto Sty 25, 2011 13:59

Nom, na razie poczekaj jeszcze trochę. A ja mam nadzieję, że będzie dobrze :kciuki: