Zachowanie, psychika i oswajanie - PROBLEMY Z OSWAJANIEM? MOŻE KTOŚ POMOŻE!
Niamey - Pon Kwi 11, 2016 14:55
no ale bójki to nie jest nic agicznego, czasem szczury długo ustalają hierarchę
smeg - Pon Kwi 11, 2016 15:35
A jak długo je trzymasz w tej łazience? Powinny spędzać razem po parę godzin dziennie, nie rozdzielaj ich przy pierwszej bójce. Jeśli będziesz za bardzo panikować, nigdy nie ustalą hierarchii, bo nie mają jak. Najlepiej, żeby przebywały na mocno ograniczonym terenie, np. w wannie albo pod prysznicem, bo mając do dyspozycji całą łazienkę do biegania, będą się ganiać i bardziej denerwować.
Niamey - Pon Kwi 11, 2016 16:19
a może jakiś bardziej doświadczony użytkownik mógłby odwiedzić olgapsiarę i pomóc jej w łączeniu?
olgapsiara - Pon Kwi 11, 2016 17:28
Niamey, oj tak! Na pewno byłabym wdzięczna
ema0505 - Wto Kwi 12, 2016 06:15
olgapsiara, jeśli nie masz innego terenu niż łazienka, to może duży karton? Z zooplusa jak przychodzą zamówienia, to te kartony potrafią być potężne. No i zawsze będą mieć ograniczony teren a Ty większą kontrolę. A przecież nie rozpracują takiego kartonu w 5 minut. Do tego przed taką sesją możesz wysmarować je np olejkiem spożywczym - słyszałaś o tym sposobie?
olgapsiara - Wto Kwi 12, 2016 07:02
Nie słyszałam...
ema0505 - Wto Kwi 12, 2016 07:47
olgapsiara, kojarzysz takie olejki zapachowe do ciast? Weź np waniliowy i wysmaruj nim szczury przed łączeniem. Będą pachnieć tak samo, a to często pomaga w łączeniu
olgapsiara - Wto Kwi 12, 2016 15:02
Dobra, dziś zaczynam. A czymś innnym mogę je wysmarować?
Może być karton ze śmietnika?
Hanami - Wto Kwi 12, 2016 15:41
Jeszcze możesz spróbować wyprać szczurze wyposażenie i jakiś ręcznik, czy większy polar, który możesz przeznaczyć na straty, w silnie pachnącym proszku do prania.
Przed kiszonką potrzymaj wszystkie szczury osobno w tych szmatkach, żeby przeszły zapachem. Potem na czas kiszonki włóż do transportera, mniejszej klatki, czy co tam, ten ręcznik lub polar, żeby cały pojemnik tym pachniał i "dodaj" do tego szczury. Wtedy też będą wszystkie pachniały jednakowo.
A na zakończenie włóż do klatki z tą złośnicą te szmatki, żeby w dalszym ciągu przebywała w tym zapachu, żeb y jak najdłużej ten wspólny zapach się utrzymywał.
olgapsiara - Wto Kwi 12, 2016 17:16
A perfumy? Chyba za bardzo toksyczne... Wracam ze spaceru i zaczynam
mmarcioszka - Wto Kwi 12, 2016 17:19
olgapsiara, szczury się wylizują. Aromat do ciasta nie jest trujący i pachnie dość intensywnie dlatego go stosujemy. Dostaniesz go w praktycznie każdym sklepie spożywczym za grosze. Na jednego szczura wystarczy kilka kropel.
Senthe - Wto Kwi 12, 2016 19:10
Ja stosowałam łączenie w kartonie + neutralny ręcznik i faktycznie działa bardzo dobrze, tylko warto się upewnić, ze z tego kartonu nie wyskoczą (u mnie zdesperowany Merlin potrafił wskoczyć na niemal metrową kartonową ściankę).
olgapsiara - Wto Kwi 12, 2016 19:46
Może być aromat cytrynowy?
ema0505 - Śro Kwi 13, 2016 07:53
olgapsiara, mysle, ze tak
olgapsiara - Śro Kwi 13, 2016 14:44
Dziewczyny już po 12 godzinnym kiszeniu i widzę zmiany Żadnego ataku ani pisku. Co robić dalej?
|
|
|