To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki

Asaurus - Wto Sty 08, 2008 00:51

Olimpia, skoro tak zażarcie bronisz hybryd czy tylko tej jednej konkretnej to mogłabyś odpowiedzieć na moje pytanie ?
AngelsDream - Wto Sty 08, 2008 00:52

nezu, dzięki.

Ja wiem, że uogólnianie nie jest dobre, więc powidzmy, że wyszczególniam dobry pomysł z masy złych... Tylko zastanawiam się podobnie, jak ty, czy na pewno taki cel przyświecał pomysłodawcom i twórcom.

sssmok - Wto Sty 08, 2008 01:00

Olimpia, mam wrazenie, ze sie czepiasz.
Naprawde wszystko jest zrozumiale i wytlumaczone :P
Takie zaczepki sa niepotrzebne.

A co do krzyzowania. Labradoodle wyprowadzili w pod koniec lat 80. Zeby wyprowadzic rase (standardowo) musieli prowadzic chow wsobny. Potem dolewali jeszcze co jakis czas krwi jednej lub drugiej rasy podstawowej. Za 20-30 lat rasa pewnie sie ustabilizuje. Ale genetyka czasami plata figle. Pozyjemy zobaczymy.

A co do czepiania sie USA. Przepisy sa tam slabiutkie - praktycznie mozna wszystko i ludzie z tego korzystaja. Ale USA nie jest jedyne. Ja slyszalam o hodowli pseudowilczakow w Anglii - tam ta rasa jest kundelkiem i ludzie robia co im sie zywnie podoba. Tylko, ze USA to duzy kraj, duzo ludzi i wiecej maniakow z genialnymi pomyslami. Ale nie oznacza to, ze wszyscy sa zli. Amerykanie tez czasami mysla ;)

Aha jeszcze jedno, z tego co wiem to Labradoodle zostaly wyhodowane w Australii, a nie USA :P

AngelsDream - Wto Sty 08, 2008 01:03

sssmok napisał/a:
Amerykanie tez czasami mysla

Tylko czasami ;)

My też właśnie znaleźliśmy to i owo o tej hybrydzie. Cóż, zobaczymy... Tylko czemu jakoś wątpię?

I wiadomo czemu ten pomysł jest dobry... :twisted: I super! :wink:

Asaurus - Wto Sty 08, 2008 01:06

To może ja jeszcze dodam jeden fakt o labradoodlach. Wyhodowali je Australijczycy nie amerykanie więc "jedyna" sensowna hybryda nawet nie pochodzi z usa :] Do tego jak czytamy na wikipedii
"Wygląd: Jako mieszańce mogą występować w większości umaszczeń o różnej długości sierści."
"Użytkowość : Labradoodle jest rasą hipoalergiczną, stworzoną z myślą o ludziach uczulonych na psy. Jednak nie wszystkie psy mogą być hypoalergiczne, dlatego przed wzięciem ich trzeba je poddać badaniu."
Także jak widać przez te 20 lat i tak nie udało im się osiągnąć tego co zamierzali...

sssmok - Wto Sty 08, 2008 01:08

AngelsDream napisał/a:
sssmok napisał/a:
Amerykanie tez czasami mysla

Tylko czasami ;)

Ale wez pod uwage, ze wiekszosc nie jest rdzennymi amerykanami :twisted:

Asaurus napisał/a:
To może ja jeszcze dodam jeden fakt o labradoodlach. Wyhodowali je Australijczycy nie amerykanie więc "jedyna" sensowna hybryda nawet nie pochodzi z usa :] Do tego jak czytamy na wikipedii
"Wygląd: Jako mieszańce mogą występować w większości umaszczeń o różnej długości sierści."
"Użytkowość : Labradoodle jest rasą hipoalergiczną, stworzoną z myślą o ludziach uczulonych na psy. Jednak nie wszystkie psy mogą być hypoalergiczne, dlatego przed wzięciem ich trzeba je poddać badaniu."
Także jak widać przez te 20 lat i tak nie udało im się osiągnąć tego co zamierzali...

Wlasnie o stabilizacje genetyczna tu chodzi - nie da sie jej osiagnac w 20 lat. Bedziemy mogli o niej rozmawiac za 30 lat, jesli hodowla bedzie sie opierac na kryciu miedzy soba, konkretnych nie uczulajacych osobnikow. Wilczak jest na swiecie duzo dluzej, a nadal nie jest rasa super wyrownana.

babyduck - Wto Sty 08, 2008 01:08

No to może troszkę historii, żeby nie było, ze Labradoodle to przypadek i tylko z ciekawości:

Pierwsze Labradoodle (LD) zostały wyhodowane przez Wally Cochran z The Royal Guide Dogs w Victorii w Australii 1988, na prosbe pani z Hawajów - pani prosiła o psa przewodnika, który nie uczulałby jej męża-alergika. Próbki sierści 33 różnych pudli zostały przesłane na Hawaje i poddane badaniom. Wtedy Cochran poprosił o pozwolenie na skrzyżowanie jednego z ich labradorów-przewodników ze standardowym pudlem.
W pierwszym miocie były tylko trzy szczeniaki, tylko jeden nie uczulał.
Naukowiec krzyżował LD z innymi LD nazywając je "Double Doodle" (DD). Potem DD z DD z czego wychodziły "Tri Doodles". Z 31 LD 29 zostało przewodnikami.
Niestety popularność hybrydy spowodowała, że pseudohodowcy zaczęli krzyżować dowolne Labradory z dowolnymi pudlami. Rezultat: choroby, niepożądane cechy itd.
Aby zachowac pewne standardy powstały dwa centra hodowli LD w Australii.
Rutland Manor Labradoodle Breeding and Research Center powstała w Darnum. "Uzywali" tylko przebadnych labów, pudli i trzeciego pokolenia LD. The Tegan Park Labradoodle Breeding and Research Centre w Seaspray również korzysta tylko z najlepszych psów.

źródło: http://labradoodle-dogs.n...dle-history.php

AngelsDream - Wto Sty 08, 2008 01:10

babyduck, spoko to już wiemy.

Zdążyłam się też uspokoić co do celowości hybrydy, skoro poprzedziły ją badania :) . Jak napisałam powyżej: bardzo, naprawdę bardzo fajnie. :mrgreen:

I wyszło na moje: najpierw myślenie, potem badania i plan, potem robienie. :twisted:

Oli - Wto Sty 08, 2008 01:11

nezu napisał/a:
Oli a skąd wiesz że plan JEST?
Nie wiesz? Więc można uogólniać, generalizować i gdybać do woli.. ;)

Nie wiem, ale ja nie uogólniam i nie gdybam. :wink: Skoro nie wiem to nie zakładam pewnika, że na pewno nie ma/jest.

Napiszę szczerze - wypowiedź AD odebrałam jako uogólnienie. Już nie pierwszy raz odnoszę wrażenie, że dla niej tylko wilczak jest właściwą i jedyną "rasową rasą". Pisze że nie lubi hybryd, a każda rasa jest hybrydą, każda rasa z hybrydy powstałą i tak zawsze będzie. Wnerwia mnie też generalizowanie - co amerykańskie to złe. Ok, faktycznie tam dzieje sie dużo różnych bzdur, ale to trochę duży kraj i tak z deka więcej ludzi jest... Zostałam wychowana, aby nie wrzucać ludzi do jednego worka jeśli łączy ich tylko jedna cecha. Dyskusja zaczęła się od Labradoodla i potem chyba zaczęła być uogólniona... :roll: Zgodzę się z tym, że nie każda krzyżówka jest ok, ale trzeba mieć na to konkretne argumenty, a nie taki "bo to z ameryki". Przykro mi, że musiałam napisać to dość osobiście.

Off-Topic:
Zaliczam się do grupy osób, które bawi jak ktoś daje się podpuszczać i nie do końca umie trzymać emocje na wodzy. :wink:

babyduck - Wto Sty 08, 2008 01:13

Off-Topic:
nie zdążyłam z postem

AngelsDream - Wto Sty 08, 2008 01:13

Olimpia, ale ta hybryda nie jest z USA :P

Ja nie lubię hybryd z USA. Bo te są zwykle właśnie tylko z ciekawości.

Nic nie wiesz o moich poglądach na psy - tyle ci powiem, skoro ty piszesz do mnie osobiście.

sssmok - Wto Sty 08, 2008 01:13

babyduck napisał/a:

Niestety popularność hybrydy spowodowała, że pseudohodowcy zaczęli krzyżować dowolne Labradory z dowolnymi pudlami. Rezultat: choroby, niepożądane cechy itd.

O tym wlasnie pisalam wczesniej. Jest to najwiekszy problem wiekszosci ras psow. Do tego teraz daza wilczaki i strasznie mnie to martwi, bo rodza sie osobniki za rowno dziwne z wygladu jak i nierowne psychicznie.

Olimpia napisał/a:

Off-Topic:
Zaliczam się do grupy osób, które bawi jak ktoś daje się podpuszczać i nie do końca umie trzymać emocje na wodzy. :wink:

Jesli odbierzesz to za atak na wlasna osobe to trudno, ale jak dla mnie takie zachowanie podpada juz pod trola.

AngelsDream - Wto Sty 08, 2008 01:14

babyduck, ale twój post wiele wnosi i to dobrze :)

sssmok, jak wszystko, co staje się modne i jak wszystko, gdzie wietrzy się zysk... Przykre.

Asaurus - Wto Sty 08, 2008 01:17

Olimpia, Labradoodle wyhodowali australijczycy, z głową, planem i konkretnym celem. Wszystko byłoby ok gdyby nie dorwali się amerykanie i nie zaczęli krzyżować wszystkiego co popadnie. Niestety pogódź się z tym, że amerykanie maja talent do brania czegoś stworzonego za ich granicami i psucia tego dla ich własnego widzimisię... Podaj dowód na to, że tak nie jest bo jak na razie wszystko jednak wskazuje na winę amerykanów.
Oli - Wto Sty 08, 2008 01:18

AngelsDream napisał/a:
Olimpia, ale ta hybryda nie jest z USA :P

Taka mądra jesteś, tylko dziwnie "po fakcie" napisania wcześniejszych wypowiedzi. Doedukowałaś się teraz i to jest godne pochwały, ale wcześniej uogólniłaś. Także co do hybryd, bo napisałaś:
Cytat:
babyduck, ja niestety nie mam za dobrego zdania na temat takich hybryd... Jeszcze do tego w USA...

Nie napisałam, że znam Twoje zdanie na temat psów, a jedynie jakie odnoszę wrażenie. :wink:

Jak dla mnie EOT, bo męcząca staje się taka dyskusja... :roll: