To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

wilczek777 - Nie Sie 25, 2013 14:03

mmarcioszka, wg. tego co powiedział TŻ pyłu nie ma na ściankach. Będę tam w środę znając życie więc sprawdzę sama już całkowicie zmaltretowany żwir. Nie pylenie zauważyłam już nasypując do kuwety żwiru - nie było tego dymku z pyłu.
Szczurówka - Śro Paź 23, 2013 11:37

Czy miał ktoś z was do czynienia z tym żwirkiem?

Bo cena na videozoo jest atrakcyjna tylko zastanawiam się czy to jest żwirek bentonitowy czy drewniany...

Karena - Śro Paź 23, 2013 11:47

Szczurówka, Betonitowy i pylący.
Layla - Śro Paź 23, 2013 12:18

Jest koszmarny, jak nasiąka robi się z niego obrzydliwa breja.
Szczurówka - Śro Paź 23, 2013 12:54

Ok :) dziękuję :) zamówiłam Pinio :)
nimka - Śro Paź 23, 2013 15:34

Szczurówka napisał/a:
Ok :) dziękuję :) zamówiłam Pinio :)

a Pinio przepięknie rozpada się na pył, który lepi się do hamaków, półek i do samych szczurów ;)

Odkąd zaczęłam używać zrębków wędzarniczych to chyba każda inna ściółka dla szczurów wydaje się beznadziejna :P
ale moje nie sikają w ściółkę, więc mam o tyle lepiej że nie widzę namokniętego drewna - nie wiem czy nadal by mi się tak podobała ta ściółka ;)

Cegriiz - Śro Paź 23, 2013 16:10

Nigdy nie miałam problemu ze żwirkiem drewnianym. Tylko u mnie był nieekonomiczny bo szybko i tak capiło.
mikanek - Śro Paź 23, 2013 16:54

Ja uzywam Tigerino, jest dużo lepszy od Benka. Pinio wg mnie ma zdecydowanie za duże kawałki jak dla szczura...za to sprawdza się znakomicie u królika
wilczek777 - Czw Lis 14, 2013 11:15

Na ten moment używam SaniCat Zen i to jest naj naj naj lepszy żwirek zbrylający na jaki trafiliśmy z japro. Nie pyli, przyjemnie pachnie i sprawdza się przy szczurach. Wadą jest cena i... ilość szczurów w stosunku do kuwet. Chłopcy mają swoją ukochaną kuwetę do siusiania i trafiają do niej w 85%. Jeśli codziennie przejedzie się taką kuwetę łopatką to aż przyjemnie wyciągać całe bryłki z świadomością, że w pokoju w ogóle nie czuć moczu.

Problem zaczyna się w momencie kiedy nie ma czasu usunąć bryłek z kuwety. Kiedy 9 szczurów idzie się odlać w jedno miejsce robi się tak "placek" z mokrego żwiru który najlepiej by było koparką wyciągać. Dzieje się to oczywiście kiedy nie wyrabiamy się ze sprzątaniem ale fakt jest nie przyjemny bo zamiast tylko kuwetę sprzątnąć muszę ją myć.

Zastanawiałam się nad zrębkami wędzarniczymi (dębowe) - wiem, że jest ekonomiczny ale czy przy takiej ilości szczura + wielkiej kuwecie (Toddy Roll) ma to sens? Zakładając, że jak do tej pory chłopcy będą trafiać gdzie trzeba to można ich zużycie ograniczyć ale czy nie będzie to na zasadzie codziennego wywalania części zrębków?

Ma ktoś dużo szczura na zrębkach żeby podzielić się doświadczeniami?

Vaco - Czw Lis 14, 2013 11:19

wilczek777, ja miałam zrębki w Toddym i byłam zadowolona ;)
AngelsDream - Czw Lis 14, 2013 11:29

wilczek777 napisał/a:
Ma ktoś dużo szczura na zrębkach żeby podzielić się doświadczeniami?

9 szczura na zrębkach z Chipsi.

Wróciliśmy na trochę do trocin, bo zrębki nie zawsze dawały radę, teraz są zrębki i słomiany granulat. Na razie jestem bardzo zadowolona.

wilczek777 - Czw Lis 14, 2013 11:38

Czyli jednak da się :D Dzięki dziewczyny!
Paczka Zen kosztuje więcej niż 15 kilo zrębków i to do mnie MÓWI.
O dziwo paskudy żyją na kuwecie wyłożonej starą wykładziną i załatwiają się do kuwet... TŻ przez to uważa "nie przesadzajmy dobrze jest" ale mnie boli kieszeń bo zamiast kupować draniom przyjemności cała kasa idzie w żwir.
Mocno się noszą te zrębki?

smeg - Czw Lis 14, 2013 11:52

Moim zdaniem noszą się najmniej ze wszystkich ściółek - ale jednak trochę też ;)
wilczek777 - Czw Lis 14, 2013 12:00

smeg musiałaby kamieniami wyłożyć klatkę :D
Inne pytanie techniczne. Chciałabym karmić paskudy wysypując jedzenie do kuwety. Do tej pory sypałam po trochu na wszystkie półki ale poza tym, że każdy usiadł sobie przy kupce żarcia i szedł ewentualnie do kolejnej to szału nie ma.
Da się w zrębkach znaleźć jedzenie? Mam wrażenie, że te paskudy utraciły wszelki instynkt i ziaren w zrębkach nie znajdą... Gdyby zachować jedną kuwetę z żwirkiem ZEN to wysypanie dużej kuwety będzie placem boju do szukania jedzenia.

Vaco - Czw Lis 14, 2013 12:07

wilczek777, jasne że znajdą ;) Jak zgłodnieją to zawsze znajdą