To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki

Oli - Wto Sty 08, 2008 00:31

Off-Topic:
Tak, nadal swoje, bo uważam, że jest nieuzasadnione podejście "jak z USA to na pewno be". :wink:

nezu - Wto Sty 08, 2008 00:32

Olimpia ale gdzie w poście Angelsdream był atak na Labradoodle jako rasę? oO'
Ja wyczytałam co najwyżej narzekanie na postępowanie i "etykę" masy hodowców w USA z którym sama się nie zgadzam, zwłaszcza w konteście szczurzokocim, bo tematykę psią zahaczyłam tylko jednym zębem.
W tym kontekście napisałam swój post.

Wasze posty zinterpetowałam tak jak ona jako coś w stylu obrony tych "hodowców" którzy patrzą tylko na fajność.
Czyżby meganieporozumienie?

babyduck - Wto Sty 08, 2008 00:33

AngelsDream, żeby nie było - nie "wytknęłam" Ci wilczaka, tylko zainteresowało mnie Twoje podejście do sprawy mieszania od tej strony.
I jeszcze jedno - wyznaje zasadę R=R, ale żeby było to "R", no cóż, bez mieszania nie da rady. Też nie podoba mi się mieszanie z ciekawości, z przypadku i bez celu - nie widzę sensu w tworzeniu np Golden Mountain Dog (Berneńczyk + Golden Retriever) czy Chug (Chihuahua + Mops).
Do Labradoodle przekonał mnie reportaż o ludziach, którzy potrafili sprowadzić sobie taką hybrydę zza oceanu, bo tylko taki pies ich nie uczulał, a ponadto spełniał ich wszystkie kryteria. Ta konkretna mieszanka ma sens. I podejrzewam, że za kilkanaście lat unormują się standardy i hybryda zostanie uznana za odrębną rasę.
Olimpia, zgadzam sie z tobą co do okropnej nazwy :?

AngelsDream - Wto Sty 08, 2008 00:33

Olimpia, widać mamy inne podstawy do swoich poglądów. Przeczytaj to, co napisała Nezu i przemyśl sobie, czy moje straszliwe generalizowane jest zupełnie nieuzasadnione i tak okropnie krzywdzące.
Oli - Wto Sty 08, 2008 00:34

AngelsDream napisał/a:
Jedyne co atakowałam to głupotę i zaślepienie, bo to mnie wyjątkowo wkurza.

Zacytuję Twoje słowa
AngelsDream napisał/a:
babyduck, ja niestety nie mam za dobrego zdania na temat takich hybryd... Jeszcze do tego w USA...

i to dla mnie jest stronnicze. :roll: Odpowiedz dotyczyła Labradoodla,który równie dobrze mogłby sie nonalergic nazywać czy jakoś tam jeszcze. Faktem jest, że każda rasa jest hybrydą (tak jak pisała Viss). Mam nadzieję że teraz wiadomo o co mi chodzi.

[ Dodano: Wto Sty 08, 2008 00:38 ]
Off-Topic:
nezu, polecam zacząć od str 125 i fakt odpowiedzi na post Viss o jej uczuleniu - babyduck przytoczyła tam Labradoodla i dalej sa posty AD.

AngelsDream - Wto Sty 08, 2008 00:38

Olimpia, ja cię proszę... :roll: Napiszę tak, żeby już każdy naprawdę zrozumiał, a nie sam sobie dopowiadał: uważam pomysł hybryd z USA za kolejny przejaw ich nieodpowiedzialności i beztroski: ludzkiej nieodpowiedzialności i beztroski. Ta jedna, konkretna hybryda, której tak bronicie jest akurat dobrym pomysłem, o ile dalej będzie prowadzona mądrze i z planem. Teraz jasne? Czy trzeba jeszcze jaśniej?
Oli - Wto Sty 08, 2008 00:39

Off-Topic:
Jeszcze jaśniej proszę. :twisted:

Asaurus - Wto Sty 08, 2008 00:40

Ja mam tylko pytanie jak to widzą amerykańscy "hodowcy" jak już się skrzyżuje takiego labradora z pudlem i wyjdzie nam hybryda to co potem czy będą krzyżować hybrydy z hybrydami i pociągną tą daną linię czy znowu wezmą labradora i pudla i je skrzyżują ?
polna - Wto Sty 08, 2008 00:40

Asaurus napisał/a:
Ja mam tylko pytanie jak to widzą amerykańscy "hodowcy" jak już się skrzyżuje takiego labradora z pudlem i wyjdzie nam hybryda to co potem czy będą krzyżować hybrydy z hybrydami i pociągną tą daną linię czy znowu wezmą labradora i pudla i je skrzyżują ?

też mnie to zastanawia... :twisted:

AngelsDream - Wto Sty 08, 2008 00:43

Wersja dla ciężej myślących/niewyspanych/czytających co 3 słowo:
1. Angels nie lubi USA.
2. Angels nie lubi pomysłów z USA.
3. Angels nie lubi pomysłu hybryd, jeśli ten pomysł jest tylko z ciekawości i bez podstaw.
4. Angels uważa, że pomysł psa dla alergików jest dobry, ale tylko jako jednostkowy przypadek, wśród całego ogromu idiotycznych hybryd.

Tak, żeby już nikt nie miał wątpliwości.

Oli - Wto Sty 08, 2008 00:43

Mnie też, ale na odpowiedź będziemy musieli chyba jeszcze trochę poczekać.

Off-Topic:
Angels, trzy pierwsze punkty wykluczają czwarty. :P

AngelsDream - Wto Sty 08, 2008 00:44

Olimpia, no widzisz, a nie powinno.

Bo jakby był plan, to by było wiadomo, co i jak będą krzyżować.

Off-Topic:
Olimpia zastanów się, czy na pewno chcesz komentować te punkty ;)

Oli - Wto Sty 08, 2008 00:45

A skąd wiesz że planu nie ma? :>

Off-Topic:
Uważaj, bo zgłoszę że mi grozisz... :zeby:

AngelsDream - Wto Sty 08, 2008 00:49

Olimpia, skoro jest, to mi go pokaż. Teraz już nie zimna wojna. A to psy dla alergików, więc nie mają czego ukrywać.

Off-Topic:
Po prostu komentując je zaliczasz się sama do pewnej grupy ;)

nezu - Wto Sty 08, 2008 00:49

Oli a skąd wiesz że plan JEST?
Nie wiesz? Więc można uogólniać, generalizować i gdybać do woli.. ;)

Ja w wypowiedzi Angelsdream widzę co najwyżej uogólnienie i generalizację która to cecha jest cechą naszego gatunku. Generalizujemy na różne tematy i uogólniamy różne fakty, ale bezpośredniego ataku na tę hybrydę nie widzę.
Co najwyżej ugólnienie że co z Ameryki i wyhodowane w ten wariacki sposób to złe. Bo tak naprawdę nie wiadomo jaka była geneza skrzyżowania tych dwóch psów, czy faktycznie wyhodowanie psa dla niektórych alergików i wzięcia pod uwagę zdrowia psa, czy może to kolejny eksperyment dla fajności z podciągniętą później ideologia?
Bo o ile z tymi dziwnymi labradoro pudlami wyszło, o tyle z setkami innych hybryd już nie.

I ja to akurat uogólnienie zrozumieć potrafię bo w temacie amerykańskiej mentalności hodowlanej ostatnich lat siedzę i to bardzo... :roll:

To nie w Europie wymyślono operacyjne usuwanie kotom pazurów żeby nie drapały, tylko właśnie w USA i oni do wszystkiego mają takie podejście z chlubnymi wyjątkami, niestety TYLKO wyjątkami. I mówię tu o ostatnich 20 czy 30 latach eksperymentowania z hodowlą zwierząt na tym dziwnym kontynencie zwanym Ameryką Północną...