Archiwum - Psiaki
Oli - Wto Sty 08, 2008 00:31
| Off-Topic: | Tak, nadal swoje, bo uważam, że jest nieuzasadnione podejście "jak z USA to na pewno be". |
nezu - Wto Sty 08, 2008 00:32
Olimpia ale gdzie w poście Angelsdream był atak na Labradoodle jako rasę? oO'
Ja wyczytałam co najwyżej narzekanie na postępowanie i "etykę" masy hodowców w USA z którym sama się nie zgadzam, zwłaszcza w konteście szczurzokocim, bo tematykę psią zahaczyłam tylko jednym zębem.
W tym kontekście napisałam swój post.
Wasze posty zinterpetowałam tak jak ona jako coś w stylu obrony tych "hodowców" którzy patrzą tylko na fajność.
Czyżby meganieporozumienie?
babyduck - Wto Sty 08, 2008 00:33
AngelsDream, żeby nie było - nie "wytknęłam" Ci wilczaka, tylko zainteresowało mnie Twoje podejście do sprawy mieszania od tej strony.
I jeszcze jedno - wyznaje zasadę R=R, ale żeby było to "R", no cóż, bez mieszania nie da rady. Też nie podoba mi się mieszanie z ciekawości, z przypadku i bez celu - nie widzę sensu w tworzeniu np Golden Mountain Dog (Berneńczyk + Golden Retriever) czy Chug (Chihuahua + Mops).
Do Labradoodle przekonał mnie reportaż o ludziach, którzy potrafili sprowadzić sobie taką hybrydę zza oceanu, bo tylko taki pies ich nie uczulał, a ponadto spełniał ich wszystkie kryteria. Ta konkretna mieszanka ma sens. I podejrzewam, że za kilkanaście lat unormują się standardy i hybryda zostanie uznana za odrębną rasę.
Olimpia, zgadzam sie z tobą co do okropnej nazwy
AngelsDream - Wto Sty 08, 2008 00:33
Olimpia, widać mamy inne podstawy do swoich poglądów. Przeczytaj to, co napisała Nezu i przemyśl sobie, czy moje straszliwe generalizowane jest zupełnie nieuzasadnione i tak okropnie krzywdzące.
Oli - Wto Sty 08, 2008 00:34
| AngelsDream napisał/a: | | Jedyne co atakowałam to głupotę i zaślepienie, bo to mnie wyjątkowo wkurza. |
Zacytuję Twoje słowa
| AngelsDream napisał/a: | | babyduck, ja niestety nie mam za dobrego zdania na temat takich hybryd... Jeszcze do tego w USA... |
i to dla mnie jest stronnicze. Odpowiedz dotyczyła Labradoodla,który równie dobrze mogłby sie nonalergic nazywać czy jakoś tam jeszcze. Faktem jest, że każda rasa jest hybrydą (tak jak pisała Viss). Mam nadzieję że teraz wiadomo o co mi chodzi.
[ Dodano: Wto Sty 08, 2008 00:38 ]
| Off-Topic: | | nezu, polecam zacząć od str 125 i fakt odpowiedzi na post Viss o jej uczuleniu - babyduck przytoczyła tam Labradoodla i dalej sa posty AD. |
AngelsDream - Wto Sty 08, 2008 00:38
Olimpia, ja cię proszę... Napiszę tak, żeby już każdy naprawdę zrozumiał, a nie sam sobie dopowiadał: uważam pomysł hybryd z USA za kolejny przejaw ich nieodpowiedzialności i beztroski: ludzkiej nieodpowiedzialności i beztroski. Ta jedna, konkretna hybryda, której tak bronicie jest akurat dobrym pomysłem, o ile dalej będzie prowadzona mądrze i z planem. Teraz jasne? Czy trzeba jeszcze jaśniej?
Oli - Wto Sty 08, 2008 00:39
| Off-Topic: | Jeszcze jaśniej proszę. |
Asaurus - Wto Sty 08, 2008 00:40
Ja mam tylko pytanie jak to widzą amerykańscy "hodowcy" jak już się skrzyżuje takiego labradora z pudlem i wyjdzie nam hybryda to co potem czy będą krzyżować hybrydy z hybrydami i pociągną tą daną linię czy znowu wezmą labradora i pudla i je skrzyżują ?
polna - Wto Sty 08, 2008 00:40
| Asaurus napisał/a: | | Ja mam tylko pytanie jak to widzą amerykańscy "hodowcy" jak już się skrzyżuje takiego labradora z pudlem i wyjdzie nam hybryda to co potem czy będą krzyżować hybrydy z hybrydami i pociągną tą daną linię czy znowu wezmą labradora i pudla i je skrzyżują ? |
też mnie to zastanawia...
AngelsDream - Wto Sty 08, 2008 00:43
Wersja dla ciężej myślących/niewyspanych/czytających co 3 słowo:
1. Angels nie lubi USA.
2. Angels nie lubi pomysłów z USA.
3. Angels nie lubi pomysłu hybryd, jeśli ten pomysł jest tylko z ciekawości i bez podstaw.
4. Angels uważa, że pomysł psa dla alergików jest dobry, ale tylko jako jednostkowy przypadek, wśród całego ogromu idiotycznych hybryd.
Tak, żeby już nikt nie miał wątpliwości.
Oli - Wto Sty 08, 2008 00:43
Mnie też, ale na odpowiedź będziemy musieli chyba jeszcze trochę poczekać.
| Off-Topic: | Angels, trzy pierwsze punkty wykluczają czwarty. |
AngelsDream - Wto Sty 08, 2008 00:44
Olimpia, no widzisz, a nie powinno.
Bo jakby był plan, to by było wiadomo, co i jak będą krzyżować.
| Off-Topic: | Olimpia zastanów się, czy na pewno chcesz komentować te punkty |
Oli - Wto Sty 08, 2008 00:45
A skąd wiesz że planu nie ma?
| Off-Topic: | Uważaj, bo zgłoszę że mi grozisz... |
AngelsDream - Wto Sty 08, 2008 00:49
Olimpia, skoro jest, to mi go pokaż. Teraz już nie zimna wojna. A to psy dla alergików, więc nie mają czego ukrywać.
| Off-Topic: | Po prostu komentując je zaliczasz się sama do pewnej grupy |
nezu - Wto Sty 08, 2008 00:49
Oli a skąd wiesz że plan JEST?
Nie wiesz? Więc można uogólniać, generalizować i gdybać do woli..
Ja w wypowiedzi Angelsdream widzę co najwyżej uogólnienie i generalizację która to cecha jest cechą naszego gatunku. Generalizujemy na różne tematy i uogólniamy różne fakty, ale bezpośredniego ataku na tę hybrydę nie widzę.
Co najwyżej ugólnienie że co z Ameryki i wyhodowane w ten wariacki sposób to złe. Bo tak naprawdę nie wiadomo jaka była geneza skrzyżowania tych dwóch psów, czy faktycznie wyhodowanie psa dla niektórych alergików i wzięcia pod uwagę zdrowia psa, czy może to kolejny eksperyment dla fajności z podciągniętą później ideologia?
Bo o ile z tymi dziwnymi labradoro pudlami wyszło, o tyle z setkami innych hybryd już nie.
I ja to akurat uogólnienie zrozumieć potrafię bo w temacie amerykańskiej mentalności hodowlanej ostatnich lat siedzę i to bardzo...
To nie w Europie wymyślono operacyjne usuwanie kotom pazurów żeby nie drapały, tylko właśnie w USA i oni do wszystkiego mają takie podejście z chlubnymi wyjątkami, niestety TYLKO wyjątkami. I mówię tu o ostatnich 20 czy 30 latach eksperymentowania z hodowlą zwierząt na tym dziwnym kontynencie zwanym Ameryką Północną...
|
|
|