Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
Vaco - Pon Lip 29, 2013 16:05
olus_165, ja dlatego wzięłam dosyć drobne zrębki, bo bałam się że w grubszych nie będą siki wsiąkać do środka i zapach będzie ostrzejszy. A wcześniej też taką samą grubość miałaś?
Oluś - Pon Lip 29, 2013 16:08
Vaco, wcześniej miałam bardzo podobną i nie było problemu.
No nic, spróbuję jeszcze raz, ale tym razem zamówię mniejszą grubość. A póki paczka nie przyjdzie to przerzucam się na starego, dobrego Benka. Zdecydowanie wolę zapach bentonitu niż zasikanego drewna
jokada - Wto Lip 30, 2013 07:53
ja zamawiam te co Vaco, i nie narzekam
też kl 04
mmarcioszka - Wto Lip 30, 2013 09:46
jokada, Vaco porównywałyście je z bukową Chipsi? Jeśli tak napiszcie proszę jakieś spostrzeżenia, czym się "różnią"
jokada - Wto Lip 30, 2013 09:59
kl 04 jest drobniejsza, daje się odsiewać kupy łopatką do żwirku
zrębki te z linku - sa mniej zapylone niż chipsi
zapachowo, trudno mi ocenić - bo tylko pierwsze trzy tygodnie chłopaków miałam na chipsi
potem przerzuciłam na zrębki - przy dużej paczce wychodzą taniej
jak dla mnie - wilgoć chłona ok
w klatce bardziej czuć zasikane hamaczki niż ściółkę
(przy 3 ściurach zmieniam co tydzień)
Vaco - Wto Lip 30, 2013 10:59
mmarcioszka, ja niestety nie używałam Chipsi, więc nie wiem Ale zdecydowanie wolę te zrębki, niż Pinio/Pigwę. Pod tym względem, że lepiej zapach chłoną i nie pylą się (mi się Pinio strasznie osadzał WSZĘDZIE po tym jak został zasikany i wysechł). Szkoda tylko, że nie są zapachowe
mmarcioszka - Wto Lip 30, 2013 16:57
Dzięki. Póki co mam zapas Chipsy, ale spróbuję poźniej tych zrębek
quagmire - Wto Lip 30, 2013 17:40
Bukowe Chipsi Wam pylą? Ja co prawda mam te duże, ale nigdy nie pyliły.
arachne - Czw Sie 01, 2013 16:43
Kupiłam dziś ściółkę kukurydzianą Chipsi...szczurki są z niej zadowolone...Wszystkie trzy kopią w niej jak szalone...
Cegriiz - Czw Sie 01, 2013 17:01
arachne, ja strasznie tej ściółki nie lubiłam, bo nawet przy 5 dziewczynkach mi się nie sprawdzała.
arachne - Czw Sie 01, 2013 18:24
Cegriiz...Narazie szurkom się ta sciółka bardzo podoba, czas pokaże czy się sprawdzi. Dałam też szczurkom czyste szmatki ze starej poszewki...
Narazie szczurki są na ściółce Chipsi...Ale czytałam ostatnio o zdrowotnych właściwościach, łusek gryczanych...Jeśli uda mi się je załatwić, to myślę, że będzie to niezła ściółka dla moich szczurasków...Czytałam, że takie łuski mają dużą wchłamialność...
http://www.mlynniedzwiady...a-gryczana.html
Podaję link na temat łuski gryczanej.
Michal_28 - Sob Sie 03, 2013 08:26 Temat postu: Żwirek cats best eco plus Witam, żwirek ten wytwarzany jest z włókien drzew iglastych słyszałem że jest bardzo dobrą ściółką dla szczurków ale czy na pewno macie jakieś doświadczenia z tym żwirkiem?
cornflakegirl - Sob Sie 03, 2013 10:43
Ku mej wielkiej radości, większość bobków zaczęła trafiać do kuwetki, w związku z tym mam pytanie o jakąś dobrą ściółkę właśnie do kuwetki, która by ładnie chłonęła nieprzyjemny zapach? Obecnie mają tam sylikon, ale on na kupy nie jest najlepszy. W kuwecie klatkowej mają wysypane chipsi bukowe XXL
quagmire - Sob Sie 03, 2013 11:56
Michal_28, kiedyś stosowałam. Wydaje mi się, że jest sporo fajniejszych, bardziej chłonnych, wytrzymałych i mniej śmiecących ściółek. Ja do dolnej, dużej kuwety mam drobny Tierwohl a do małych bukową Chipsi.
quagmire - Sob Sie 03, 2013 12:19
cornflakegirl, spróbuj na żwirek silikonowy nasypać ściółki bukowej. Ja tak robię, tylko na dno mam bodajże żwirek bentonitowy, taki co się zbryla. Przy samym żwirku właśnie śmierdziały kupy zanim wyschły, a ściółka bukowa na wierzchu rozwiązała ten problem Nie wiem, dlaczego, ale to działa
|
|
|