To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Devona - Nie Lip 28, 2013 08:27

mmarcioszka, dla mnie wszystkie bentonity śmierdzą, ale nie mam wyjścia, bo koty się obraziły na drewniany żwir, więc zaczęłam wszystkim zwierzom kupować to samo, zamawiam po prostu największe opakowania
mmarcioszka - Nie Lip 28, 2013 09:38

No tak, to u Ciebie raczej zwierzaki same zdecydowały. U mnie tak samo z królikiem, też załatwia się tylko w jeden rodzaj - drewniany, ale nie używam go dla szczurów, wolę zrębki.
nimka - Nie Lip 28, 2013 09:54

Dla tych co lubią (lub muszą stosować :P ) żwirki bentonitowe. Próbowaliście Bazyla Compact? (ale tylko w tej wersji - pozostałe są ciut gorsze). Na ich profilu na facebooku jest lista sklepów w których można go kupić. Ale nie jest pełna ;)

Jak dla mnie w porównaniu z innymi bentonitowymi jest to CUDO ;)

- nie ma prawie w ogóle zapachu "gliny", który mnie strasznie drażni w żwirkach tego typu
- jest wydajny, poprzez to, że jakimś cudem tworzą się mniejsze bryłki po nasikaniu w nie kota (ja go stosuję tylko u kotów), więc starcza na dłużej (mam 5 kotów w domu, na miesiąc potrzebuję dla nich równo 5 opakowań Bazyla po 5,3 l )
- zapach zużytego żwirku nie jest zły (nienawidzę zapachu namokniętego Benka! a właściwie tylko ten używałam prócz Bazyla tak na dłużej)
- kupy się szczelnie nim okrywają (przy kotach), więc mniej śmierdzą
- nie klei się aż tak do dna kuwety - teraz awaryjnie musiałam wsypać Benka bo w sklepie się skończył Bazyl. Ręka mi odpada przy odskrobywaniu tego świństwa z dna kuwety :? toż to prawie na kamień się przykleja. A kuwety sprzątam kilka razy dziennie, tak porządnie, nie zostawiając żwiru przyklejonego do dna kuwety, więc za każdym razem tworzy się nowy "kamień" na dnie :?
- nie pyli się jakoś szczególnie bardzo, chociaż nie powiem że w ogóle się nie pyli - na boku biurka obok którego stoi kuweta tworzy się "kurz" z tego pyłu. Ale nie przesadzajmy z ilością ;)

Oluś - Nie Lip 28, 2013 23:49

A ja mam ostatnio kłopot ze zrębkami bukowymi. Po 2-3 dniach wsypania świeżej partii zaczynają śmierdzieć przeokrutnie. I to nie tylko te namoknięte, które na bieżąco podmieniam. Po prostu wszystkie wydzielają okropny smród drewna nasiąkniętego sikami. Są przez to mniej wydajne, bo po dwóch dniach trzeba wymienić wszystkie, wcześniej nie musiałam tego robić, bo nic nie było czuć.
Nie wiem, czy to jakieś oszukane zrębki i to inne drewno czy coś innego jest w nich nie tak. Wcześniejsza paczka zrębków od innego faceta była ok.
Ech, chyba muszę znów zacząć eksperymentować :roll:

pszczoła - Pon Lip 29, 2013 08:44

olus_165, ja z bukową z zooplusa nigdy nie miałam takich problemów.
Oluś - Pon Lip 29, 2013 11:18

pszczoła, ja kupuję na allegro, bo jest tańsze. Poprzednie podłoże też było ok - było wydajne i przede wszystkim nie śmierdziało (dodam, że mam mało wrażliwy węch, więc skoro ten smród zaczął przeszkadzać nawet mi, to znaczy, że jest już naprawdę źle).
Niestety mój stały dostawca zwinął interes i byłam zmuszona kupić u kogoś innego. Jak widać - ściółka ściółce nierówna :roll:

Kami - Pon Lip 29, 2013 11:22

Dodam, że kiedyś miałam jakieś z allegro - też śmierdziały mi dość szybko, po 3-4 dniach musiałam wymieniać. Wróciłam więc do bukowej z zooplusa i sprzątam co tydzień, jak mi się bardzo nie chce/nie mam czasu, to da się wytrzymać kilka dni dłużej. :P
pszczoła - Pon Lip 29, 2013 11:26

no właśnie, ściółka ściółce nierówna, a niby powinno być to samo :|

Ja sypię dużo do głównej kuwety (mam dużą, 100x50 cm) i w niej wymieniam co 2-3 tygodnie. W kuwetkach narożnych na górze klatki co 3-4 dni, bo to tam się załatwiają na potęgę.

Oluś - Pon Lip 29, 2013 11:27

Kami, Niestety nie mogę sobie na razie pozwolić na ściółkę z zooplusa. :/ Dlatego szukałam zamienników na allegro.

Dopisek: aaa i jest jeszcze właśnie kwestia kuwet narożnych. Moje paskudy za nic w świecie nie chcą się nauczyć załatwiania do małych kuwetek, wszystko ląduje w głównej kuwecie (również 100/50 cm), więc tym bardziej śmierdzi ta trefna ściółka, którą mam teraz.

quagmire - Pon Lip 29, 2013 11:37

Off-Topic:
olus_165, dobrze, że w kuwecie a nie na półkach ;)

Oluś - Pon Lip 29, 2013 11:44

Off-Topic:
quagmire, na półki i do hamaków również się zdarza, ale to zupełnie inna historia :wink:

lepakkomies - Pon Lip 29, 2013 12:59

olus_165, a u kogo na Allegro kupujesz te zrębki?
Oluś - Pon Lip 29, 2013 15:05

lepakkomies, Ostatnią (tą trefną) kupiłam tu: http://allegro.pl/podloze...3406652701.html
Ale tej zdecydowanie nie polecam.
Wcześniej tą dobrą ściółkę kupowałam u kogoś innego ale ten użytkownik już nie sprzedaje.

Vaco - Pon Lip 29, 2013 15:28

olus_165, ja kupowałam te http://allegro.pl/show_item.php?item=3358856365 bukowe L04. Użytkownik ma inną cyferkę w nicku, ale widzę że z tej samej miejscowości. U mnie nic nie śmierdzi i wszystko jest ok, może jakieś trefne Ci się trafiły?
Oluś - Pon Lip 29, 2013 16:00

Vaco, nie wiem, może trefna partia, a może to kwestia zbyt dużych kawałków, bo mam teraz L10 i jest tragedia.