To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Nakasha - Pią Gru 28, 2012 22:42

Kiedyś ciężko było dostać podściółki innego typu, ale teraz wszystko da się kupić przez Internet. :)
SilRats - Nie Gru 30, 2012 11:48

Niestety w ankiecie nie ma ściółki którą sama używam.
Używam na zmianę trocin bardzo grubo ściętych używanych normalnie dla koni oraz pociętego na kwadraty kartonu, z czym tego drugiego częściej gdyż posiada zdecydowanie mniej pyłu niż trociny mimo że pozbawiane pyłu. Do ściółki dodaje też dużą ilość pociętego papieru, mam kilku chłopaków które kochają budować gniazdko ;)

Używam też żwirku papierowego do kuwet.

unicorn - Nie Gru 30, 2012 15:23

SilRats napisał/a:
Carefresh?
SilRats - Nie Gru 30, 2012 16:25

unicorn napisał/a:
SilRats napisał/a:
Carefresh?

Nie, dokładnie to cos takiego:
http://www.breedercelect.com/

Carefresh jest podobny ale straszliwie drogi na dłuższą metę.

unicorn - Nie Gru 30, 2012 16:36

No tak, jakieś 15 zł za 5L? :>

A jak ta cenowo wychodzi?

SilRats - Nie Gru 30, 2012 16:42

unicorn napisał/a:
No tak, jakieś 15 zł za 5L? :>

A jak ta cenowo wychodzi?

Nie mam pojęcia jak z dostępnością takich rzeczy w Polsce, ja płace 12 funtów za 30 litrów, wychodziłoby około 60 zł.

unicorn - Nie Gru 30, 2012 16:43

SilRats, luz, mi babcia paczki wysyła. :mrgreen:
Lowenstein - Nie Sty 06, 2013 14:46

Wywiało ze sklepów chipsi xxl???? nie mogę dostać.
Ogoniasta - Nie Sty 06, 2013 15:17

Lowenstein napisał/a:
Wywiało ze sklepów chipsi xxl???? nie mogę dostać.

http://www.zooplus.pl/sho...rium/inne/30855 tu jest ;)

natkapatka - Nie Sty 06, 2013 16:29

Lowenstein, będę za miesiąc robić zamówienie z zooplusa, bo mam rabat na karmę to możesz zamówić tylko tam trzeba dwa worki 15 kg zamówić, więc musiałabyś kogoś jeszcze znaleźć.
quagmire - Nie Sty 06, 2013 17:44

W niemieckim zooplusie można jeden. Ja w ogóle tam kupuje ściółkę, bo zazwyczaj jest ciut taniej. Tylko darmowa wysyłka do Polski jest od 49 euro.
Devona - Nie Sty 06, 2013 18:35

quagmire napisał/a:
Ja w ogóle tam kupuje ściółkę, bo zazwyczaj jest ciut taniej.
Ja bym nawet powiedziała, że sporo taniej, bo Chipsi XXL przeważnie kosztuje mnie prawie 10 zł mniej i nie muszę zamawiać dwóch worków.
quagmire napisał/a:
Tylko darmowa wysyłka do Polski jest od 49 euro.
Mimo niezbyt dużej ilości zwierzaków udaje mi się uzbierać te nieco ponad 200 zł co 2 miesiące ;) .
wilczek777 - Śro Sty 23, 2013 13:08

Ktoś używa może Sanicat? Ja sypie moim do kuwet i bardzo dobrze siłe sprawdza (zwykły bezzapachowy). ostatnio w sklepie trafiłam na taką odmianę tego żwirku http://www.swiatkarm.pl/p...-10l,16388.html jakaś tam "magia" w nim zawarta nie zaszkodzi szczurkom?
cornflakegirl - Śro Sty 23, 2013 15:49

Wzięłam na próbę worek chipsi xxl i muszę przyznać, że bardzo ładnie pachnie i całkiem nieźle chłonie :) ))
Anonymous - Śro Maj 01, 2013 10:50

Mój Tigerr odkąd zmieniłem mu trociny na te takie "Trociny zbite w walec" <to chyba ten żwirek, To robi kupy TYLKO w jednym miejscu :D , no i oczywiście przestał kichać o jakies 40 %. Reszty jeszcze nie próbowałęm, ale na pewno spróbuje :wink: