To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki

AngelsDream - Czw Sty 03, 2008 16:05

To ja nadal zostaję sceptykiem...

Cytat:
Po udomowieniu psa przez człowieka nastąpiła mutacja w jednym z genów (został on ostatnio zidentyfikowany), w wyniku której powstały rasy małych psów. Musiały być one atrakcyjne dla człowieka, który starał się utrzymywać populację niewielkich psów, pomimo ich mniejszej użyteczności w polowaniu i gorszego przystosowania do życia w prehistorycznych warunkach. Obecnie ze wszystkich gatunków ssaków psy wykazują największą różnorodność.

No i wg mnie tyle wystarczy.

pituophis - Czw Sty 03, 2008 16:27

Z psem da się bardziej wspólpracować i da się go selekcjonować na większą liczbę zachowań ( da mu się z etogramu wycinać lub uwydatniać poszczególne etapy polowania i innych zachowań wedłu życzenia). Nie ma "prawie polujących" kotów, są "prawie-polujące" psy, np. owczarki - klasyczne, zaganiające.
AngelsDream - Czw Sty 03, 2008 16:29

pituophis, więc ten lepszy kontakt wynika po prostu z natury i profilu zachowań psa?
Asaurus - Czw Sty 03, 2008 16:34

To dlaczego pies został tak dobrze zbadany, że wiadomo o takiej jego budowie. Zbadano tak samo inne zwierzęta te duże i małe ? Jeśli tak to w jakiej kolejności ?
AngelsDream - Czw Sty 03, 2008 16:35

Może napiszę bzdurę, ale wg mnie najlepiej zbadanym zwierzęciem jest właśnie szczur.
pituophis - Czw Sty 03, 2008 16:49

Podobnie analizowano całe mnóstwo zwierząt. Naprawdę, zdolności komunikacyjne psa w stosunku do człowieka nie mają sobie równych - psy doskonale odczytują stany emocjonalne opiekuna, lepiej niż jakiekolwiek inne zwierzęta, poza antropoidami. Mają też znacznie większą zdolnośc do uczenia się komend i adekwatnej późniejszej reakcji na nie niż dowolne inne ssaki o zbliżonej inteligencji. Rozwinęły sygnały wokalne służące bardziej ludziom niż im samym. W znacznie mniejszym stopniu niż dzikie psowate przejawiają chęć do autonomii .
Z psem można paść owce, może on pilnować bydła, może pilnować obejścia, ciągnąć wózek, robić za grzałkę w łóżku, zastępcze dziecko, można go jeść, polować razem z nim, używać do tropienia, aportowania, obrony osobistej, płoszenia zwierząt w norach i wielu, wielu innych rzeczy. Naprawdę żaden inny gatunek nie ma takiej plastyczności behawioralnej - genetycznej a także nabytej.

jokada - Czw Sty 03, 2008 18:20

i tak na moje oko - oprócz człekokształtnych -ma dośc rozwinietą mimike i mowę ciała - co też ułatwią porozumiewanie się z człowiekiem
pituophis - Czw Sty 03, 2008 19:11

No więc właśnie. Można się dogadać, można dużo rzeczy robić razem, czego więcej chcieć :)

Jestem też przekonany, że możliwe było samoudomowienie się psa (jest to jedna z teorii, chyba bardziej przekonująca niż wybrane pojedyncze szczenięta odchowane przez ludzi) - korzystanie z resztek pokarmu człowieka, a później może i wspólne polowania selekcjonowały osobniki coraz bardziej "proludzkie", łatwiej dogadujące się i łatwiej nawiązujące kontakt. Zwłaszcza, że wilki na Bliskim Wschodzie i w Azji są mniej bojaźliwymi i bardziej śmieciożernymi podgatunkami, niż europejskie - choć dolewu krwi wilków europejskich i amerykańskich nie można także wykluczyć, nie tylko w przypadku Saarlosów i Czw ;) .

Rozejście się linii ewolucyjnych psa i wilka nastąpiło co najmniej 15 000 lat temu, a być może nawet 70 000 - 100 000 lat temu.

Asaurus - Czw Sty 03, 2008 19:34

pituophis, całkowicie się zgadzam z tym co tutaj napisałeś tylko, że moja teoria nie powstała po to aby całkowicie wytłumaczyć to dlaczego pies pojawił się w życiu człowieka. Chodziło mi raczej o dodatkowe czynniki ułatwiające ten sukces, zastanawiałem się co mogło wpłynąć oprócz predyspozycji pokarmowych i przydatności użytkowych psów. I nadal uważam, że wielkość psa ma znaczenie bo gdyby były rozmiaru szczura lub słonia to nie sądzę aby odniosły taki sukces nawet pomimo wszystkich pozostałych predyspozycji i zalet, o których piszesz.
AngelsDream - Pią Sty 04, 2008 00:35

http://pies.onet.pl/82,1,...li,galeria.html

Następnym razem może ktoś pomysli zanim kupi pieska za 300 zł z allegro... :roll:

Oli - Pią Sty 04, 2008 00:37

"Witam... :brewka: " http://pizdaus.com/pics/2hBgrieBYVtkPA4Fpx.jpg :wink:
AngelsDream - Pią Sty 04, 2008 00:58

Olimpia, dzięki za poprawienie nastroju^^
Oli - Pią Sty 04, 2008 01:44

Proszę bardzo. :mrgreen: Najbardziej podoba mi się ta padlina w tle... :rotfl:
babyduck - Pią Sty 04, 2008 10:59

Poczułam się jak Czerwony Kapturek :mrgreen:
Asaurus - Pią Sty 04, 2008 22:16

Leżę, leżę, uwaliłem się ze zwierzem.

Beza straszny dominant - zalizywacz.

Powalenie chuchem.

Ale o co chodzi, przecież my się grzecznie bawimy...