To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Opinie nt. fuzzow. A także innych odmianach i ich hodowli

Anonymous - Czw Kwi 26, 2007 20:05

sachma napisał/a:
o polskich hodowlach i ich statystykach sie nie wypowiadaj, bo nie wiesz - proste, nie jestes hodowca, nie zagladasz nam w papiery i nie widzisz dokumentow w SHSR, wiec co mozesz wiedziec o statystykach? NIC.

wybacz sachma, stowarzyszenie to jakaś nędzna kpina.
a w statystyki owszem nie wierzę, bo ich nie widziałam :)

a co moge wiedziec? trochę mogę. i może zacznijcie patrzeć dalej niż na odległość czubka własnego nosa i wykażcie trochę pokory, pani hodowco.
znam stronę francuskiego stowarzyszenia i uważam, że polscy hodowcy powinni się doedukować od sąsiadów, zamiast najeżdżać na każdego, kto ośmieli się wytknąć im bład.

informacja o tym skąd się wywodzą LH jest dostępna, po cóż więc to mydlenie oczu? oczywiście, że są spokrewnione, ale to zupełnie normalne w przypadku nowych odmian. i nikogo nie potępiam za rozsądne krzyżówki, byle wział sie za to ktoś z sensem i rozwagą, bo spaprać łatwiej niż zrobić dobrze.

[ Komentarz dodany przez: Juni: Czw Kwi 26, 2007 20:06 ]
masz PW

sachma - Czw Kwi 26, 2007 20:07

AngelsDream, tylko ze tak przewaznie powstaja nowe odmiany..
szczury sa na tyle plodne i na tyle szybko sie rozwijaja ze czesto w ciagu kilku lat mozna poczynic spore postepy (a w czechach czy w usa czy anglii "rynek zbytu" jest o wiele wiekszy niz u nas i hodowcy moga realizowac swoje plany hodowlane bez ograniczen kolorystycznych czy fenotypowych, a u nas to nie dosc ze trzeba swoj ogródek uprawiac to jeszcze trzeba patrzec czy ktos kogo my zechcemy, zechce taki przychowek kupic)

Anonymous - Czw Kwi 26, 2007 20:14

Temat jest o fuzzach a także co nieco o innych odmianach. To po piewsze, po drugie, nie ma tematu w którym można by rozmawiać na temat innych odmian.
Anonymous - Czw Kwi 26, 2007 20:20

a to nie jest opinia?

skoro nie wolno tu dyskutować o innych odmianach, choć temat wyraźnie to zaznacza, to ja proszę pięknie o wydzielenie osobnego tematu.

a ja nie robie wycieczek osobistych, jeno stwierdzam fakty.

nie wiem czy konieczne jest w tej chwili szukanie strony z dowodem na to, że Lh pochodzą od jednej samicy, skoro osoby kompetentniejsze ode mnie sie wypowiedziały.

ja pragnę zaznaczyc, że to samo co sachma powiedziałam w jednym z postów. wiem, jak powstają odmiany, dlatego uważam, że nie ma sensu czegokolwiek ukrywać.

Anonymous - Czw Kwi 26, 2007 20:23

Nie zrozumiałyśmy się. Nie chodzi mi o dyskusję o LH a o najeżdżanie na hodowlę Zywym i SHSR.
Anonymous - Czw Kwi 26, 2007 20:26

Off-Topic:
Juni, nie zrozumiałysmy się. nie wjeżdżam w żadnym miejscu na hodowlę żywym.

i nie wiedziałam, że napisanie kilku słów prawdy o chwalebnym stowarzyszeniu jest wjeżdżaniem.

zywym_trudniej - Czw Kwi 26, 2007 20:27

Nie powiedziałam, że odmiana LH nie jest efektem chowu wsobnego. Chodziło mi o to, że w Polsce nie stosuje sie dalszego inbreedu i nie krzyżuje się osobników ze sobą blisko spokrewnionych.

Ja osobiście hodowlą LH zajmować się nie zamierzam, mówię tylko jak jest.

Anonymous - Czw Kwi 26, 2007 20:35

zywym_trudniej, powiedziałaś, że w polsce są niespokrewnione LH, co w obliczu faktów podanych przez innych hodowców nie jest prawdą.

co więcej, prawdą nie jest również twoje stwierdzenie, że nie będzie więcej inbreedów w hodowli LH. muszą być, jeśli ktokolwiek chce utrzymać ten gen.

i mówię jak jest. to logiczne i wynika z elementarnych zasad genetyki...

AngelsDream - Czw Kwi 26, 2007 20:44

Nazwa tematu została dostosowana do toru dyskusji. Przypominam jednak, że nie oznacza to przyzwolenia na bezkarne obrażanie się nawzajem, Jesli ktoś czuje się mocno urażony ma PW.
zywym_trudniej - Czw Kwi 26, 2007 20:48

Nie napisałam, że w ogóle nie są spokrewnione. Chodziło mi o ten konkretny LH miot czeski Poza tym jakby się czepiać i zajrzeć w rodowody to wiele szczurów ma wspólnego przodka w którymś tam pokoleniu wstecz i jest to dopuszczalne. Mówiąc o inbredzie mam na myśli krzyżowanie osobników blisko spokrewnionych.
Anonymous - Czw Kwi 26, 2007 20:50

W takim razie może w dalszej dyskusji rozdzielcie o którym inbreedzie mówicie, żeby nie było niedomówień.
AngelsDream - Czw Kwi 26, 2007 20:54

zywym_trudniej, bliskie spokrewnienie jest sprawą względną, a precyzja jest matką dobrej dyskusji.

LH będą hodowane w Polsce, o ile niebiosa pozwolą, już niedługo. Jaki będzie skutek? Przewidzieć trudno, ale spróbować można - najpierw się dobrze przygotujemy.

sachma - Czw Kwi 26, 2007 22:14

to moze zaznaczmy ze wszystkie szczury sa spokrewnione, bo przeciez biale szczury byly wylapywane i mnozone miedzy soba.
takie samo pokrewienstwo LH co fuzzow, rexow czy dumbo, bo jakby zajzec dalej w rodowody to znajdziemy jeden dwa mioty z ktorzych ogony danego rodzaju sa.

jako ciekawostke dodam ze u psow krzyzowanie kuzynostwa jest bardzo czesto stosowane dla utrwalenia wzorcow rasy.. i tam nie dzieje sie nic zlego, bo robione jest to z glowa.

spotkal sie ktos , tak przy okazji spytam, z publikacja na temat satinow? dziedziczenia siersci i genow za to odpowiedzialnych?

Anonymous - Czw Kwi 26, 2007 22:19

sachma, kiepska ironia ci wyszła pod koniec.

sachma napisał/a:
bo robione jest to z glowa

a to by się bardzo chwaliło. szkoda tylko, że słowa nie zawsze mają pokrycie w rzeczywistości.

i nie, nie zarzucam nic nikomu. stwierdzam fakt.

zywym_trudniej - Czw Kwi 26, 2007 22:22

Dzieki Sachma, wyjaśniłaś to co ja cały czas usiłowałam wytłumaczyć i zrobiłaś to w sposób precyzyjny, moja wina że nie wyjaśniałam wszystkiego dokładnie od początku.

Mataforgana, podaj proszę przykłady.