To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

Asmena - Nie Kwi 10, 2011 08:33

klauduska napisał/a:
ale ja nie wiem czemu uważasz, że jest velveteen. :)

Ponieważ ma poskręcane wąsy i na pewno nie jest to sierść standardowa- miałam wiele maluchów, znam wygląd ich sierści i wiem, jaka jest w dotyku. Ta sierść jest lekko pofalowana. Dlatego stawiałabym na słabą odmianę. Ale na 100% nie jest to standard.

Zobacz inne zdjęcia Kambru, na pierwszy rzut oka widać, że sierść jest inna:

Ten Twój to chyba standard, jeśli te wibrysy są jakieś rexowskie, to jest baaardzo słaby.

klauduska - Nie Kwi 10, 2011 08:37

Asmena, ależ ja nic nie napisałam, że twój to standard przecież :roll: :) . ja bym po prostu bardziej stawiała na rexa niż na velveteena.
edit:
chociaż czekaj. on już taki młodziak to nie jest.. ale znowu dorosłe rexy u Pyl też miały niesamowicie delikatną sierść, którą mogłabym głaskać i głaskać.
no nie wiem. tutaj się poddaję. znawczynią nie jestem [jeszcze ;) ;) ] i zostawiam do ocenienia przez kogoś, kto się na tym zna :)

no mój to standardem nie jest raczej na pewno, bo wibrysy proste nie są właśnie, więc stawiałabym na rexa [dlatego napisałam, że jest rex], ale chciałam się upewnić.

Asmena - Nie Kwi 10, 2011 08:39

Cytat:
Asmena, ależ ja nic nie napisałam, że twój to standard przecież

Aha, no to gomen, tak właśnie to odebrałam ;) Nie miałam w ręku małego rexa, dlatego spytałam, jakie w dotyku one są.

klauduska - Nie Kwi 10, 2011 08:45

rexy młode mają mięciutką sierść, bo to sierść młodziakowa [ofc nie wiem czy wszystkie, bo nie macałam aż tak dużo, ale te które miziałam, taką miały]. jeżeli ten mój to rex, to też jest sierść bardzo miękka.
agata-air - Nie Kwi 10, 2011 08:46

Klauduska zobaczę go na żywo to Ci powiem ;)
Asmena Kambru jest rexem ;) Było to widać na zdj. od właścicielki.

Asmena - Nie Kwi 10, 2011 08:52

agata-air, aż je odkopałam :D
Rzeczywiście- na jej zdjęciach od razu widać, że to rex. Czy to możliwe, że w trakcie zmiany futerka na dorosłe ta sierść jej się trochę wyprostowała?

klauduska - Nie Kwi 10, 2011 08:54

agata-air napisał/a:
Klauduska zobaczę go na żywo to Ci powiem ;)
Asmena Kambru jest rexem ;) Było to widać na zdj. od właścicielki.

Off-Topic:
zapomniałam, że dzisiaj/jutro wpadasz do mnie :D

aneczka1-13 - Nie Kwi 10, 2011 12:04

Asmena bardzo to jest mozliwe. Mój Kocku co prawda jest velveten. Na początku miał taką lekko poskręcaną ale w niektórych miejscach. a teraz cały czas jest w takim nieładzie i taki jakby rozczochrany
agata-air - Nie Kwi 10, 2011 21:11

Powiedziałbym, ze wręcz typowe. U mnie dziewczyny ustabilizowały się ok. 3 msc życia. Rex całe życie się zmienia, bywają jednak chwilę gdy jest to wyjątkowo widoczne :)
Pyl - Pon Kwi 11, 2011 07:22

klauduska napisał/a:
ale znowu dorosłe rexy u Pyl też miały niesamowicie delikatną sierść

Tak po prawdzie - jeden rex ma delikatną sierść, bo... jest kastratem. Drugi co ma delikatną sierść - może i jest rexem, a może i nie.
Delitakność sierści nie ma specjalnie znaczenia.
Poszukajcie na forum - kiedyś była całkiem fajna dyskusja na forum jak rozróżnić rexa od velveteena - i wcale nie jest to takie oczywiste jak się wydaje. Sama próbowałam to zrozumieć i sobie uporządkować i wcale nie jest tak łatwo, że jak miękki to velveteen. No i tak jak napisała agata-air - panta rei, czyli one się zmieniają :wink:
O, gdzieś tu i ciut wcześniej i ciut później macie dyskusję.

klauduska - Śro Cze 22, 2011 16:34

http://forum.szczury.biz/...p=593533#593533 mógłby ktoś wejść i pookreślać dokładnie umaszczenia?
Journey - Śro Cze 22, 2011 19:15

Będę wdzięczna za odpowiedź :wink:

nezu - Śro Cze 22, 2011 22:36

To jeden z tych dumbo malców z adopcji?
Jeśli tak to pewnie blue/blue agouti point siamese, chociaż na jednym wygląda sealowato.

Journey - Śro Cze 22, 2011 22:48

Tak, to ten :wink:
klauduska - Wto Cze 28, 2011 06:14

double rex black varieberk czy niest. hooded ?