Zachowanie, psychika i oswajanie - Oduczanie złych nawyków, wychowywanie szczurów
kite - Czw Maj 19, 2011 18:14
a ja chyba nie oduczę swoich sikania tam gdzie śpią. codzienne pranie szmatek z koszyczków a i tak śpi 5 panien razem i każda nasika na drugą smród niesamowity, przecież nie będę ich kąpać ciągle
jestemola - Wto Maj 24, 2011 07:19
Witam. ja również od niedawna mam szczurzyszczę. Mam podobny problem jak koleżanka, moja ulubienica wypróznia się najczęściej jakbiorę ją na ręce. mam ją od niedawna - może ze strachu? jak ją tego oduczyć?
karola - Wto Maj 24, 2011 07:25
jestemola, strach jest bardzo prawdopodobną przyczyną. Moja pierwsza szczurzyca, w dzień, w który przyniosłam ją do domu zaszyła mi się w dekolcie swetra. Byłam zadowolona, że tak szybko się we mnie wtula. Tylko, że po zdjęciu swetra na ziemię wysypało się całe mnóstwo kupek
Proponuję nie wyciągać jej na siłę z klatki ani nie łapać nagle w czasie wybiegu. Raczej pozwolić żeby sama do Ciebie przychodziła. W końcu się przyzwyczai i przestanie zostawiać twarde ślady swojej obecności...
Skoro masz ją od niedawna to może Ci się przydać ten temat: http://forum.szczury.biz/...p=578100#578100 Miłej lektury.
iza981019 - Nie Maj 29, 2011 12:06
jestemola, moja szczurzyca też tak jeszcze niedawno robiła, ale już się chyba przyzwyczaiła i czasem tylko na dywan robi, ale to przeważnie w krótkim czasie po jedzeniu...
A tak w ogóle, to nie wiecie, czemu moje szczurki śpią w kuwecie?
Anonymous - Nie Maj 29, 2011 14:41
iza981019 napisał/a: | czemu moje szczurki śpią w kuwecie? | bo wszystkie szczury w głębi duszy to śmierdziele.
iza981019 - Nie Maj 29, 2011 14:48
Tsaa
A najśmieszniejsze jest to, że załatwiają się przy domku - w odległości nie większej, jak 10 cm.
Martuha - Nie Maj 29, 2011 19:19
Moje potrafią sobie nakupkać do miseczek
iza981019 - Pon Maj 30, 2011 08:37
Martuha, skąd ja to znam?
Na szczęście to już przeszłość, bo mają miskę zaczepianą na kratkach, i jak tam wejdą to tylko jedzą. No chyba, żebym o czymś nie wiedziała...?
kite - Pon Maj 30, 2011 08:49
moje na szczęście miseczki zostawiają w spokoju ale to grupowe sikanie do łóżka to plaga
Karena - Śro Sie 24, 2011 14:16
iza981019 napisał/a: |
A tak w ogóle, to nie wiecie, czemu moje szczurki śpią w kuwecie? |
bo nie mają miejsca w klatce i mieszczą się tylko w kuwecie.
Anomalia - Śro Sie 24, 2011 20:54
Karena, moje mają dużo miejsca i też spały, teraz im wyjęłam, bo i tak tam się nie załatwiały.
wojsza - Pią Sie 26, 2011 08:43
To może im tam mięciutko i mogą sobie norki kopać ;D albo pięknie im pachnie
Nadine - Pią Sie 26, 2011 09:44
Jak wczoraj wieczorem zobaczyłam, co nabroiły, to nie wiedziałam - śmiać się, czy płakać?
Doszczętnie pogryzły poidełko... A nie miałam pod ręką drugiego, musiałam je skleić... Masakra
Poza tym, ciągle zrzucają miskę. Ten hałas okropnie przeszkadza w nocy [między nami - jak one to robią!?]
wojsza - Pią Sie 26, 2011 10:26
Z miseczką mieliśmy też poważne problemy ale rozwiązało się je za pomocą magnesu neodymowego jeden do miseczki drugi pod podłogę i trzymało trza tylko uważać jak nie są szkodliwe dla organicznego życia zabójcze dla elektroniki xD teraz idą miseczki zaczepiane ;p
pszczoła - Pią Sie 26, 2011 10:43
wojsza, genialne skąd takie magnesy wziąć?
|
|
|