To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Problemy z oczami

Madziula - Nie Lis 28, 2010 21:10

Up może ktoś pomoże? prosze :drap:
Anonymous - Nie Lis 28, 2010 21:45

To może być porfiryna, jeśli jest stres i mają je dwie samice. Prawdopodobieństwo choroby jest mniejsze. Przemyj oczy rumiankiem itp. A o porfirynie jest inny temat, poszukaj sobie.
Madziula - Nie Lis 28, 2010 22:17

Viss, dziekuje bardzo, to porfiryna na 100% tylko chciałam sprawdzic czy wystąpienie jej jest bardziej prawdopodobne w tym przypadku przez stres czy chorobe oczu.
skaktus - Sob Sty 15, 2011 23:28
Temat postu: Ślepy szczurek ? Proszę o info.
Witam.

Jestem dziwnym człowiekiem...Rok temu (2009) na śmietniku znalazłem kota.Najukochańszego kota świata. Co z tego że ma trochę krzywe nogi,że w momencie znalezienia ważył niecały kilogram, mimo że był dorosłym kocurem, że choruje, ale jest cudowny. Można go wytargać, miętosić a on i tak kocha.

W zeszłym roku (2010) 23 grudnia znalazłem na ulicy szczurka. Kolejna zabawka, którą ktoś wywalił. Szczurzyca, młodziutka, nie znam się na wieku szczurów, ale nie daję jej więcej niż kilka miesięcy - białe futerko, czyste oczy, długi sprężysty różowy ogonek :) . Biała, albinos, czerwone oczy. Kochana, bardzo ufna. Pierwszego dnia, kiedy było to jakieś - 10 st wyszła dosłownie mi pod nogi na chodniku...Tylko poczuła ciepło, weszła kumplowi na ręce...i tak została przygarnięta.

Kot jest u kumpla, szczurek u mnie.

Ale mam pewien problem, pytanie. Mam wrażenie że mój szczurek jest ślepy - pewnie dlatego też została co tu dużo gadać - wyrzucona jak bubel. Można jej świecić prosto w oczy bardzo mocną latarką - nie odwraca głowy. Można bardzo szybko kierować w jej stronę rękę - zero reakcji. Szczurek nie skacze, zazwyczaj bada wąsami odległość i jeśli czuje przedmiot przed sobą wchodzi na niego. Ale też nie wpada na rzeczy itp... Czy szczurek jest ślepy czy może jak to albinosy lekko niedowidzący ?

Mam pewne obawy co do pięknej. W sumie mi to nie przeszkadza czy ślepa czy nie, ale mam co do niej obawy. Czasem potrafi uciec pod łóżko i trzeba ją z pod niego wyciągać, tak jak by nie potrafiła znaleźć drogi...

PS-Czy wasze szczurki kochają ciepłe miejsca ? Moja kocha siedzieć za laptopem i grzać się na wylocie ciepłego powietrza z komputera. W domu nie mam zimno, z komputera wylatujące powietrze ma około 35 st...

Oli - Sob Sty 15, 2011 23:39

skaktus, szczury ogólnie mają bardzo słaby wzrok, a im jaśniejsze mają oczy tym gorszy. Bardzo duży odsetek albinosów nie widzi nic od urodzenia (oko nie jest chronione przed światłem bo jest pozbawione pigmentu i zwyczajnie komórki oka odbierające światło są niszczone, to nie boli), część widzi tylko natężenie światła, czasem tracą wzrok z wiekiem lub do końca mają bardzo słaby (muszę się np. kiwać by złapać ostrość). Nie sądzę by ślepota byłą powodem wyrzucenia, bo wcale nie tak łatwo z samego zachowania szczura wywnioskować, że jest niewidomy. Niektóre idealnie poruszają się w otoczeniu, skaczą, biegają itp.

jeśli chcesz zatrzymać samiczkę to koniecznie spraw jej koleżankę, bo szczury to zwierzęta wyjątkowo stadne i człowiek nie da rady im zapewnić towarzystwa takiego jak drugi szczur tej samej płci (nie kupuj tylko w sklepie, najlepiej adoptować z forum lub kupić od hodowcy zrzeszonego w SHSR lub innym zagranicznym stowarzyszeniu).

większość zwierzaków lubi się wygrzewać, to normalne ;) chociaż mając koleżankę będzie się mogła do niej tulić, a nie do ciepłego komputera.

Bel - Sob Sty 15, 2011 23:42

skaktus, szczurki lubią ciepłe miejsca ;)
Najlepiej będzie,jeśli pójdziesz ze szczurką do specjalisty-mam na myśli okulistę.A na początek zaczęłabym od zwykłego weta ;) szczurki z oczami ruby/dark ruby rzeczywiście gorzej widzą ale-podstawowe instynkty(w tym ucieczka w przypadku zagrożenia.Na światło powinna reagować-sprawdź czy zwężają się źrenice.

skaktus - Sob Sty 15, 2011 23:53

Szczurka nie oddam za nic w świecie. Dostała imię Tina. Co do drugiego szczurka myślę nad tym :roll: Nie wiem czy podołam 2 szczurkom, może przesadzam. Szczurka ma ze mną kontakt zazwyczaj cały dzień - wędrówki po biurko, po mnie, przechadzki na ramieniu... Trochę szkoda że jest taka "niedowidząca" bo poprostu mi jej szkoda :oops:
Oli - Sob Sty 15, 2011 23:55

skaktus napisał/a:
Nie wiem czy podołam 2 szczurkom, może przesadzam.
jedyne czemu można nie podołać to radości z obserwacji ;) jeśli umiejętnie połączysz panienki (jest temat o łączeniu na forum) to będą z tego same plusy.
Bel - Nie Sty 16, 2011 00:00

skaktus, musisz zrozumieć szczurzą psychikę ;) rozumiem,że jest ci jej szkoda-cholera wie ile przeszła ale: nie jesteś szczurem..nie zapewnisz jej tego,co zapewni przedstawiciel tego samego gatunku(koniecznie druga samiczka bądź kastrowany kawaler).Uwierz mi,że dwa szczurki to nic :D różnicy w "obsłudze" nie zauważysz a pannę uszczęśliwisz :) z resztą co tu dużo gadać.Ja też pracuję,uczę się a mam stadko w ilości sztuk 22 i jest wesoło :DD
skaktus - Nie Sty 16, 2011 00:10

Nigdy wcześniej nie miałem szczurka. tylko chomiki :P

Co do szczurka i jej prawdopodobnie (jak mnie zachęcacie) nowej partnerki, czy znacie kogoś z opolskiego, sprawdzonego, kto jest hodowcą takim zaufanym ?

Bel - Nie Sty 16, 2011 00:13

skaktus, transport z innych miast nie jest problemem ;) zawsze ktoś pomoże albo konduktorka ;) na tym forum mamy samych zaufanych hodowców :D wejdź w dział mioty planowane lub narodziny :) zapisz się na miot -pamiętaj,że na allegro nie znajdziesz hodowcy tylko pseudo ;) poczytaj troszkę forum.Jeśli będziesz miał pytania wal śmiało na pm ;) no i w tym wypadku-najlepiej było by jak najszybciej znaleźć towarzyszkę.. może adopcja?jest wiele szczurków,które szukają domków...
Oli - Nie Sty 16, 2011 00:14

skaktus, wszyscy zaufani hodowcy są tu http://shsr.szczury.biz/index.php

natomiast możesz też tutaj poszuka samiczki do adopcji http://forum.szczury.biz/viewforum.php?f=63 , znalezienie transportu to nie problem

greenfreak - Nie Sty 16, 2011 09:43

skaktus, jeśli spodobała Ci się Twoja albisia, proponuję poszukać do adopcji kastowanego labika albo samiczki. Też zwykle albinosy i też po przejściach, potrzebują czułych domków jak Twój :)
gusiek1 - Nie Sty 16, 2011 12:59

Dwa szczurki to dwa razy więcej radości, o czym możesz przekonać się w prawie każdym wątku opowiadającym o naszych pupilkach.
Niamey - Nie Sty 16, 2011 14:20

skaktus, niewidome szczurki doskonale sobie radzą bez wzroku, Twoja albisia jest pewnie trochę nieśmiała, ale towarzystwo koleżanki na pewno ją trochę ośmieli :)