Zachowanie, psychika i oswajanie - PROBLEMY Z OSWAJANIEM? MOŻE KTOŚ POMOŻE!
olgapsiara - Sob Kwi 02, 2016 13:24
Szczurówka, dzięki
Macie jeszcze jakieś sposoby, prócz kiszenia?
Granda ma kolejną rane otwartą.
agathe1988 - Sob Kwi 02, 2016 13:37
olgapsiara, a w jakim momencie zdarzają się te rany? Czysta kiszonka czy już z wyposażeniem,itd?
olgapsiara - Sob Kwi 02, 2016 13:39
Cały czas. Na wybiegu, w klatce, podczas łączenia...
agathe1988 - Sob Kwi 02, 2016 13:47
olgapsiara, na Twoim miejscu odpuściłabym sobie łączenie na kilka dni. I później zaczęła od początku neutral,kiszonka,chorobówka,klatka. Daj dziewczynom się wyciszyć.
Niamey - Sob Kwi 02, 2016 14:12
olgapsiara, rozdziel na kilka dni i zacznij zupełnie od zera. Możesz je wsadzić w transporter i pojeździć 2h autobusem po mieście
smeg - Sob Kwi 02, 2016 14:17
Podczas łączenia szczury nie powinny mieszkać w jednej klatce, a podczas kiszenia nie powinny razem przebywać na wybiegu. Tylko nakręcasz w ten sposób ich agresję. Nie mieszaj wszystkich metod na raz, spróbuj po kolei - najpierw daj im się zapomnieć i zagoić (kilka dni, max tydzień). Potem przez kilka dni po kilka godzin samo łączenie np. w kartonie lub w transporterze, tak żeby się trochę postresowały. A dopiero jak będą razem spac przutulone, mogą ze sobą zamieszkać
olgapsiara - Sob Kwi 02, 2016 14:28
One śpią razem wtulone. I nagle po prostu kwik! Kwik! A tu rana...
[ Dodano: Sob Kwi 02, 2016 15:00 ]
Bo to nie jest taka walka non stop, ale pary razy dziennie na pewno
oxxy - Nie Kwi 03, 2016 16:06
olgapsiara, raczej byłoby gorzej gdybyś wzięła dla niej niezsocjalizowanego szczura z pseudohodowli.
kajda555 - Wto Kwi 05, 2016 18:29 Temat postu: Problem z oswajaniem Mam dwie ogonkowe siostrzyczki, które niestety były trochę zaniedbane. Trochę trudno się przyznać ale to właściwie przez mnie Wiem że możecie pisać że jestem nieodpowiedzialna i nie powinnam mieć tych słodziaków ale ja wiem że zrobiłam źle i dlatego założyłam tu konto i wogóle czuję się źle. Jak je oswoić ? Boję się ich odrobinę i wiem że one to wyczuwają, jak temu zapobiec ? Jedna z dziewczynek gryzie ( ale delikatnie ) podczas gdy druga obwchuję tylko palec. Mam nadzieję że ktoś mi pomoże.
kajda555 scaliłam Twój temat z już istniejącym. Zanim dodasz nowy temat, sprawdź, czy takowego już nie ma na forum-użyj do tego opcji "szukaj".
Co do Twojego problemu-poczytaj posty w tym temacie.
oxxy - Wto Kwi 05, 2016 19:27
kajda555, zacznij od wkładania ich pod bluzę, głaszcz je i staraj się z nimi przebywać jak najcześciej. W końcu się przyzwyczają i się z Tobą oswoją. Grunt, że chcesz zmienić coś w Waszych relacjach. Przeglądaj forum, czytaj ze zrozumieniem, a w razie watpliwości pytaj - po to tu jesteśmy.
olgapsiara - Nie Kwi 10, 2016 20:14
NIC nie dało oddzielenie Ciągle są bójki i już nie mam siły... Nosz kurde
Senthe - Nie Kwi 10, 2016 21:44
Jak są oddzielone, to chyba nie powinny mieć okazji do bójek?
olgapsiara - Pon Kwi 11, 2016 07:31
No przecież minął tydzień i je zaczęłam łączyć...
smeg - Pon Kwi 11, 2016 10:28
olgapsiara, opisz dokładnie krok po kroku, jak je łączysz, gdzie i jak się zachowują.
olgapsiara - Pon Kwi 11, 2016 14:18
Łącze je w łazience, bo tam jest obcy teren. I są bójki i tak Ale Szelma nie ma ani drasniecia.
|
|
|