To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Kasik - Nie Paź 21, 2012 18:00

A pani w sklepie mi to zachwalała, że podobno się lepiej zbryla niż benek, i w ogóle łał.
jancia - Nie Paź 21, 2012 18:34

Kasik, dam znać jak działa :)
Off-Topic:
a tymczasem- chcesz ten tunel, którego zdjęcie wstawiałam wczoraj? mi nie pasuje jednak :/ ?

Myslicielka - Nie Paź 21, 2012 20:21

Kasik, mojej mamie powiedziala cos podobnego :P
Ninek - Pon Paź 22, 2012 22:54

U nas było chipsi mais, ale po lekkim zasikaniu i w połączeniu z kupami to jednak strasznie drażniący dla mnie zapach. Na razie powrót do błękitnego Benka (tego zbrylającego bezzapachowego), bo mam dla kotów to im kradne :P Dużo mniej śmierdzi z klatki i mniej sie nosi niż chipsi mais.
jancia - Śro Paź 24, 2012 21:17

"Bazyl" fantastycznie się sprawdza. Byłam trochę przerażona jak próbowali go jeść, ale szybko zaprzestali :P jedyny minus to pewnie przyklejanie się do łap, ale widzę, że kup w hamakach i na półkach jest o 80% mniej. Żwirek mam wysypany w dwóch kuwetach narożnych w tommym. Świetnie zbryla. W pokoju nie wisi odór kupek.
Noelle - Czw Paź 25, 2012 09:49

hej, moze ktos ma problem podobny do mojego. Mam alergię na Pinio ;/ czy ktoś moze polecic dobra sciolke dla alergika człowieka?
Ninek - Czw Paź 25, 2012 13:16

jancia.sz, a jak z pyleniem? Bo to jedyna wada Benka dla mnie. Co prawda moje baby nie kopią, ale chociażby przesiewanie to już pył.
No i jaki ma kolor? :P Nienawidze ciemnych żwirków, musi być jasny :lol:

Noelle, każda inna? :P Pewnie jesteś uczulona na rodzaj drzew, z jakich jest zrobiony pinio. Musisz próbować co Ci podpasuje.

jancia - Czw Paź 25, 2012 20:45

Ninek, praktycznie nie pyli. Kolor jaśniutki -szary :)
Ninek - Pią Paź 26, 2012 13:19

jancia.sz napisał/a:
Ninek, praktycznie nie pyli. Kolor jaśniutki -szary :)

Dzięki, chyba musze w takim razie przetestować :)

Ratata - Sob Paź 27, 2012 07:45

Noelle, ja próbowałaś żwirku silikonowego? Nie pyli, nie śmierdzi, nie rozpada się, nie uczula ;)
Noelle - Sob Paź 27, 2012 13:49

Ratata narazie wymieniłam na Chipsi, ale jak nadal bede kichać to wypróbuję ten silikonowy :) )
cornflakegirl - Wto Lis 27, 2012 19:27

hej, mam pytanko o żwirek silikonowy. Moje panienki są na zwykłej pigwie drewnianej, która paskudnie pyli... Zastanawiałam się nad zmianą na silikon, ale mam pewne obawy o to czy jest w pełni bezpieczny (nie uczula, czy nic się nie stanie jak wpadną na inteligentny pomysł degustacji ściółki). No i jaki wybrać chyba najlepiej bezzapachowy? Ma ktoś jakieś doświadczenia z takim żwirkiem? :)
Dodam, że laski od pewnego czasu się drapią strasznie, są odrobaczone, były próby ze sterydem, grzyb to nie jest - nie mają wielkich łysych placków. Myślałam, że to może wina ściółki i czy w tym wypadku jej zmiana jest dobrym pomysłem?

1kamilla1 - Śro Lis 28, 2012 00:27

Specjalistą może nie jestem ale ja moje panny najpierw przełożyłam z drewnianego na bentonitowy (taki dla gryzoni). Mam go tylko w kuwecie. chciałam sprawdzić czy baby nie będą tego jeść, jednak moje szczury nawet nie próbowały. Bentonitowy żwirek jak dla mnie ma nieprzyjemny dosyć zapach, taki charakterystyczny. Jako, że w ankiecie był uwzględniony silikonowy postanowiłam spróbować i pilnować czy mi go nie jedzą, jednak nim też nie były zainteresowane, za to jest bezzapachowy i bardzo dobrze wchłania wilgoć (nawet mokre kupki po chwili są suche). Jedynie cena jest dosyć wysoka.
cornflakegirl - Śro Lis 28, 2012 17:05

hmm to chyba kupię jakiś bezzapachowy na próbę :)
Katarzyna1991 - Nie Gru 02, 2012 12:58

Mam problem. Chłopak alergik na wszystko... Zlikwidowałam sianko, bo uczulony był na drobnoustroje, a szczuraki bardzo lubiły tą ściółkę. Nie mogą mieć brykietu drewnianego bo nawet nie chciały po nim chodzić, a przy drugiej paczce odnowił się świerzb w jednej klatce, a w drugiej się zaczął pierwszy raz. Nie ufam wszelkim nieorganicznym ściółkom. Na dzień dzisiejszy ryjki są na niefarbowanych kartonach, ale słabo ścierają się pazurki. Myślę o zmianie na zrębki wędzarnicze lub ligninę.
Proces podany tutaj brzmi bezpiecznie: http://allegro.pl/zrebki-...html#tabsAnchor
Co o tym myślicie? I czy szlachetne łapki moich wybrednych szczurków będą w stanie go zaakceptować? :wink:
A proponowane ligniny są ok?
http://allegro.pl/lignina...2781010296.html
http://allegro.pl/lignina...2771208459.html