To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

majlena - Wto Lip 10, 2012 13:32

heup! jakie jest przeliczenie mniej więcej litrów na kilogramy zrębków wędzarniczych? ile litrów to ile kg?
na jednych aukcjach są sprzedawane w kg a w innych na litry. jak mam porównać ceny :P

edit:
znalazłam
7kg to ok. 35l

1kg to 4-5l pewnie w zależności od granulacji (frakcji)

smeg - Wto Lip 10, 2012 14:07

Chipsi Extra 10 l to 3,2 kg, zrębki pewnie podobnie ;)
klimejszyn - Pią Lip 13, 2012 18:51

mamy Tigerino trzeci dzień w kuwetkach. przy innych bentonitach już śmierdziało, mimo przesiewania.

tak wygląda :

jak już pisałam, jest fajny drobniutki. ładnie oblepia kupki, co przy innych bentonitach się nie zdarzało. idealnie się przesiewa, przelatuje przez małe dziurki w łopatce przy jednym ruchu ręki, a kupki zostają na łopatce i nie muszę wybierać palcami, jak przy innych żwirkach, do których nijak nie mogłam łopatek dopasować ::)
nie śmierdzi nam, kuwetki przesiewam co dwa dni, ten żwirek dopiero dzisiaj przesiałam (trzeci dzień) i nie czuć kupek.
szczurom fajnie się w nim kopie, ale zauważyłam, ze pierwszego i drugiego dnia była taka ekscytacja, że żwirek latal po całym pokoju, teraz już rozsypują najwyżej w obrębie kuwety.
jestem baardzo zadowolona i zostaję przy tym żwirku, wreszcie znalazłam coś idealnego dla nas :)

monik - Nie Lip 15, 2012 13:43

klimejszyn napisał/a:
mamy Tigerino trzeci dzień w kuwetkach.

jakiej łopatki najlepiej używać do takiego żwirku? chodzi o gęstość oczek jeśli mówimy o kupkach..

klimejszyn - Nie Lip 15, 2012 13:57

takiej, przez której oczka kupki nie przelecą. czyli z drobnymi oczkami, ja używam takiej :
http://www.zwierzakowo.pl...ompact-2144.jpg
ale to konkretnie do żwirku Tigerino, bo jest bardzo drobny. inne bentonitowe nie będą przez te oczka przelatywać i będzie trzeba przebierać kupki palcami ;)

Ninek - Nie Lip 15, 2012 16:48

klimejszyn, a jak z pyleniem?
Szukam jakiegoś mało pylącego betonitu (benka jasnoniebieskiego miałam poprzednio, ale pylił mocno).

klimejszyn - Nie Lip 15, 2012 16:58

Ninek, ktoś na zooplusie pisał, że pyli strasznie - ja tego nie zauważyłam.
jak dla mnie jest ok, poprzednio miałam hiltona (nie miałam nic innego pod ręką) i jak szczury w nim kopały to ścianki kuwet były w pyle. w tym żwirku szczury też kopią i nie ma z tym problemu. pyli może na początku troszkę, jak się sypie, ale później przy przesiewaniu itd nic nie 'lata' :)
Tigerino to mój number one :mrgreen:

Ninek - Nie Lip 15, 2012 17:20

Wypróbuje, jak tylko przeniose baby do dużej klatki :)
klimejszyn - Nie Lip 15, 2012 18:00

ja będę zamawiać kolejne dwa worki (mimo, że z obecnego, pierwszego worka wysypałam 5 kuwetek, nadal jest go bardzo dużo) i będę testować jeszcze w kociej kuwecie :D
Agniesha - Czw Lip 19, 2012 22:21

A gdzie i za ile można go dostać? Bo brzmi nieźle.
klimejszyn - Czw Lip 19, 2012 22:42

Agniesha, tutaj :
http://www.zooplus.pl/sho...brylajacy/59227
:)

mmarcioszka - Czw Lip 19, 2012 23:47

klimejszyn, a jak z zapachem i chłonięciem moczu?
klimejszyn - Pią Lip 20, 2012 07:44

chłonie dobrze, u mnie pierwsza 'wsypka' jest w kuwetach dziesiąty dzień i przy codziennym przesiewaniu nie śmierdzi :)
Agniesha - Pią Lip 20, 2012 09:01

Jak będzie większa kasa trzeba będzie koniecznie zainwestować! :)
Ira - Czw Sie 16, 2012 08:49

Czy ma ktoś porównianie ściółek z konopi firmy Hugro i Chamboise? Czy jest jakościowo podobna?

Ja na spód używam trocin bukowych, a na wierzch daję Hugro i jestem bardzo zadowolona. Kiedyś było opakowanie Hugro 100l w ofercie Zooplusa. Teraz niestety jest tylko opakowanie 30l i wychodzi dużo drożej (100l wycofali z oferty) http://www.zooplus.pl/sho...ni/siano/291492

Natomiast w ofercie Animalii jest Chamboise 200l i wychodzi sporo taniej http://animalia.pl/produk...biose-20kg.html

Ja mam myszki, a nie szczurki, więc łapeczki są dużo mniejsze i delikatniejsze. U mnie jest szalona różnica w zapaszku podczas używania ściółek z drzew iglastych, a bukowych i konopnych :-P