Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
Dogha - Wto Maj 22, 2012 11:17
Czy Chipsi Mais będzie oblepiało kupy? Miałam bentonit i było super, ale oni go chyba jedzą -.-
Ninek - Wto Maj 22, 2012 16:29
Nie okleja.
Tzn okleja, ale te o złej konsystencji.
żwirki betonitowe wg mnie dużo lepiej sie spisują i żałuje, że nie moge go mieć u siebie (mam właście chipsi teraz).
Dogha - Wto Maj 22, 2012 17:30
A jest jakiś sposób żeby ich oduczyć jeść bentonit? A może nie jedzą a tylko gryzą i wypluwają?
niebieskooka - Pon Maj 28, 2012 15:38
Hej! Mam takie zapytanie.
Czy szczuraskom można bezpiecznie nasypać do klatki żwirku zbrylającego, np. http://www.zwierzakowo.pl...andard.482.html ? Szukam czegoś co się nie pyli, bo mam wrażenie że je to drażni i się drapią. A jak nie taki, to znacie jakiś inny który by się nie pylił?
Ninek - Pon Maj 28, 2012 19:06
O ile szczury nie będą go jadły, to może być.
Ale każdy, który miałam pylił. Choć tego konkretnego nie próbowałam.
Tylko dlatego zrezygnowałam przy obecnych szczurach z pomysłu na żwirek.
natkapatka - Wto Maj 29, 2012 17:45
Czy ktoś zamawiał te zrębki? Pytam, bo własnie nie wiem czy z nich czy z poprzedniego żwirku drewnianego moje chłopaki podłapały pasożyty.
http://allegro.pl/zrebki-...2364442946.html
smeg - Wto Maj 29, 2012 17:49
Ja zamawiałam zrębki z allegro, nie było żadnych pasożytów.
Kami - Wto Maj 29, 2012 19:54
A u mnie się zrębki z allegro nie sprawdziły. Nie wiem dokładnie które to były, odkupiłam trochę od Nashi. Po niecałym tygodniu mi śmierdziało. Dla porównania bukowe Chipsi wytrzymują u mnie nawet do dwóch tygodni. Szkoda, bo cena atrakcyjna, ale więcej się nie skuszę.
Nashi - Wto Maj 29, 2012 20:35
Mi też tamte zrębki nie pasowały, po ok tygodniu "było czuć". Może kiedyś jeszcze zamówię, ale z innego źródła, bo bardzo pasują mi jako ściółka do transportera.
jolaada - Śro Maj 30, 2012 08:14
Zupełnie nie wiem od czego to zależy, ale po jednych zrębkach panuje względny zapaszek po kilku dniach (duże stado), a po innych trzeba wymienić po dwóch, trzech dniach bo "daje zoo w całym mieszkaniu"- słowa domowników.
katasza - Czw Maj 31, 2012 12:05
ja testowalam od miesiaca podklady higieniczne z apteki. byloby wszystko ok, bo fajnie chlona, a najwazniejsze to to ze szybko sie sprzata bo wystarczy zwinac podklad i wyrzucic, ale moja meda Blues wlazi pod podklad i leje pod nim, wiec smierdzi po paru dniach
wracam do trocin chipsi
Pyl - Czw Maj 31, 2012 13:41
katasza napisał/a: | wiec smierdzi po paru dniach | katasza, po paru dniach to i bez włażenia pod spód może śmierdzieć.
Ja kupuję teraz większe podkłady i owijam nimi ciężkie prześcieradło/poszewkę/inną dużą ścierkę. Geriatria pod to nie umie się podkopać, ale nie wiem jak młodsze ogony. Ale i tak zmieniam max. co 2 dni.
katasza - Czw Maj 31, 2012 16:24
ja mam 4 szczury i jak nie wlaza pod spod to smierdzi po 5-7 dniach. Ja na podklad klade klatke, tak ze brzegiem wejsc nie moga, ale wygryzaja dziure i wtedy wlaza.
Kami - Śro Cze 13, 2012 13:07
Pamiętam, że ktoś szukał jakiś czas temu ściółki bukowej z zooplusa w innym sklepie - znalazłam tutaj w mniejszych paczkach: http://www.kacikpupila.pl...0l-p-10027.html
Napisałam do nich maila z pytaniem o dostępność (też zaczęłam się powoli obrażać na zooplusa za opóźnienia w dostawie, ale w końcu paczkę dostałam) - odpowiedzieli, że mają ponad 40 sztuk.
quagmire - Śro Cze 13, 2012 13:14
i wygląda na to, że w mniejszych workach jest taniej?
|
|
|