Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
Sorgen - Nie Kwi 22, 2012 10:20
Używałam kilka razy tych drewienek dla gadów. Można je kupić w 2 albo 3 rozmiarach. Ogólnie polecam bo bardzo dobrze chłoną ale cenowo dla mnie za drogo wychodzą bo mam dużą kuwetę. Zamieniłam na zrębki wędzarnicze i jest git
Mai-ah - Wto Maj 01, 2012 16:45
Właśnie się skusiłam, żeby przetestować zrębki wędzarnicze. Czekam na dostawę. Ale zonk, bo zamówiłam same olchowe, zamiast bukowo - olchowe. Jakie Wy macie doświadczenia ze zrębkami?
Niamey - Sob Maj 05, 2012 13:55
Też mam pytanie dotyczące zrębków (i podbijam powyższe)
Które lepiej wybrać:
1) http://allegro.pl/zrebki-...2323055270.html (nie za drobne?)
2) http://allegro.pl/zrebki-...2299219428.html (nie za duże?)
3 http://allegro.pl/zrebki-...2306007669.html (jaką wielkośc wybrać?)
A może polecicie jakieś konkretne?
natkapatka - Sob Maj 05, 2012 13:59
Niamey, ja się zastanawiam nad tymi z pozycji nr 3. Zadałam jeszcze pytania, ale narazie odpowiedzi brak na mail. Pewnie przez długi weekend.
Ninek - Pon Maj 07, 2012 11:30
Ja sie teraz zastanawiam, jaką ściółke dla trzech bab kupić.
Przy poprzednich stadach używałam benka zbrylającego, wyłącznie do małych kuwetek (szczury grzecznie do nich kupkały).
Teraz żwirku nie chce i nie wiem czym go zamienić. Chce albo mieć ściółke tylko w małych kuwetkach, albo spróbować jedną ściółke do małych kuwet a inną do dużych - ale wątpie żeby dało sie nauczyć szczury, że do jednej ściółki sie załatwia a do drugiej nie
No i sama nie wiem, czego próbować. Myślałam o chipsi mais, które przez jakiś czas miałam, albo o trocinach Pinio.
Niamey - Pon Maj 07, 2012 14:45
Ninek, ja wszystkim polecam ściółkę bukową - wydajną, skuteczną i fajną Czy to w formie chipsi xxl czy zrębków wędzarniczych. Jest również dostępna jako podściółka terraryjna. Chipsi mais wspominam średnio - owszem, dobrze chłonęły, ale rozsypywały mi się po połowie pokoju (a miałam wtedy 2-3 młode szczury)
smeg - Pon Maj 07, 2012 14:52
Chipsi Mais były kiedyś moją ulubioną ściółką, kiedy bawiłam się w wyjmowanie z niej odchodów Bardzo dobrze się wyjmuje kupy z takiego drobnego żwirku, a one same się oblepiają i wysychają, dzięki czemu mniej śmierdzą. Ale niestety, jak napisała Niamey, ściółka bardzo się rozsypuje i oblepia też każde mokre jedzenie (jajko, jabłko), które szczury przerzucają po klatce. Też przeszłam na bukową i sobie chwalę Głównie ze względu na stosunek cena/jakość i mniejsze wysypywanie się. Nigdy nie oceniałam ściółki pod względem chłonności, bo moje szczury w nią prawie nie sikają.
Ninek - Pon Maj 07, 2012 14:53
Mam drewienka bukowe w domu, dla chomików.
Ale ja ściółke w kuwetach przesiewałam przez sitko codziennie, a z tym sie tak nie da Głównie dlatego skłaniałam sie ku chipsi mais. Bo nie musze wyrzucać całości, tylko moge przesiać z kup i nadal jest zdatne do użytku. Żadnego szczura nie nauczyłam sikania do kuwety, więc z tymi też sie nie łudze, że sie uda
quagmire - Pon Maj 07, 2012 15:11
Ninek, weź pod uwagę, że będziesz miała 3 dziewczynki i naprawdę dużą kuwetę.
Myślę, że nie będzie szybko zaczynało śmierdzieć.
Ninek - Pon Maj 07, 2012 15:45
Napisałam przecież, że ściółka będzie tylko w małych kuwetach (myśle o dwóch narożnych), absolutnie nie na całości kuwety
Ja mam manie na punkcie częstego sprzątania, więc zależy mi na ściółce, która jest albo względnie tania - żebym mogła często całość wyrzucać, albo takiej, którą moge przesiać.
Nie wyobrażam sobie sprzątać np raz w tygodniu. Półki pewnie będe codziennie przecierała, bo na pewno będą zasikiwane, ściółke w kuwetach chciałabym co 3-4 maksymalnie czyścić.
quagmire - Pon Maj 07, 2012 15:55
Bukowa może do najtańszych nie należy, ale jako kuwetkowa się sprawdza. Chociaż przesiać się raczej nie da.
Masz dla chomów, to może wypróbuj, a jak nie będzie się sprawdzała, to zmienisz.
Ninek - Pon Maj 07, 2012 16:11
Spróbuje na pewno, chociaż bez przekonania
U chomików pełni raczej role ozdobną, bo chomiki grzecznie kuwetkują a w drewienkach tylko kopią.
Devona - Pon Maj 07, 2012 21:06
quagmire napisał/a: | Chociaż przesiać się raczej nie da. | Tę drobniejszą Chipsi bukową da się przesiewać, trzeba mieć tylko odpowiednią łopatkę .
Pająk - Śro Maj 16, 2012 17:03
Czy komuś udało się skontaktować ze sprzedawcą - http://allegro.pl/zrebki-...2306007669.html ?
natkapatka - Śro Maj 16, 2012 21:19
Pająk, niestety nie a maila dawno wysłałam.
|
|
|