To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

smeg - Czw Mar 29, 2012 13:43

Ja używałam przez długi czas Cat's Besta zbrylającego i był chłonny, nie pylił. Ale strasznie wkurzało mnie, że wszystko w klatce jest uwalone tym "klejem", który zbryla żwirek - zwłaszcza szczurze ogony, półki i pręty w klatce. Trudno to było doszorować. Dziwne, bo przy zbrylających żwirkach bentonitowych nie było tego problemu.
majlena - Czw Mar 29, 2012 14:52

smeg napisał/a:
Ja używałam przez długi czas Cat's Besta zbrylającego i był chłonny, nie pylił. Ale strasznie wkurzało mnie, że wszystko w klatce jest uwalone tym "klejem", który zbryla żwirek - zwłaszcza szczurze ogony, półki i pręty w klatce. Trudno to było doszorować. Dziwne, bo przy zbrylających żwirkach bentonitowych nie było tego problemu.

smeg, a powiedz mi, czy Twoje pociechy chrupały ten żwirek?

te moje nowe pociechy zaczęły ciąć drewniany żwirek i to wygląda jak sterta pyłu. muszę im to usunąć, bo teraz jeszcze przy ich przeziębieniu wszelkie pyły są tym bardziej nie wskazane. u poprzedniej właścicielki miały właśnie Cat's Besta, ale boję się, że też go będą chrupać... czy to bezpieczne dla nich?

smeg - Czw Mar 29, 2012 16:22

Nie, moje nie jedzą żadnego żwirku ;) Ewentualnie przez pierwsze 30 sekund po zobaczeniu jakiegoś nowego rodzaju - sprawdzają, czy to się je, ale okazuje sie, że nie i odpuszczają :P Zbrylający chyba może w jakiś sposób zaszkodzić, tzn, zbrylić się w żoładku, ale niezbrylający drewniany raczej nie powinien. Jesteś pewna, że go jedzą, czy tylko sobie gryzą?
majlena - Czw Mar 29, 2012 23:39

gryzą, myślę, że nie połykają. ale czy jak ten drewniany żwirek rozdrobnią na proszek, to czy to pyli? czy może zaszkodzić?

edit:
nie dowiedziałam się więcej niż to, że drewniany żwirek jest jednym z najbezpieczniejszych dla szczurów.
poza tym moje nowe szczury przestały gryźć żwirek. możliwe, że robiły to, bo wcześniej (u poprzedniej właścicielki) miały inny, więc może tylko sprawdzały, co to jest, a teraz im się znudziło.

Oli - Śro Kwi 18, 2012 14:24

po moich przykrych notorycznych przejściach z firmą kurierską, która dostarcza mi ściółkę bukową chipsi xxl z zooplusa, postanowiłam zapytać się w animalia.pl czy mogą tę ściółkę sprowadzić. Niestety nie mogą tego zrobić, ale zaproponowali mi alternatywę innej firmy http://animalia.pl/produk...11-16mm-4l.html - zamówiłam, zobaczymy czy się sprawdzi. A może ktoś z Was ją już testował?
Nashi - Śro Kwi 18, 2012 14:35

Miałam okazję oglądać te drewienka na żywo, nie testowałam, ale wyglądają tak samo, jak zrębki wędzarnicze.
Oli - Śro Kwi 18, 2012 14:37

Nashi, jak wyglądają to raczej wiem, bo pewnie są podobne do bukowych chipsi, ale ciekawa jestem ich skuteczności.
mmarcioszka - Śro Kwi 18, 2012 15:05

Oli, ile to jest 4l? Może mam kiepska wyobraźnię, ale napis z jak już dostaniesz oprócz skuteczności jakie wymiary ma opakowanie, ok?
Oli - Śro Kwi 18, 2012 15:09

mmarcioszka, no właśnie tego nie wiem ile to te 4l :P stąd też zamówiłam na próbę, na pewno dam znać jak dostanę i przetestuję.
Niamey - Śro Kwi 18, 2012 15:44

4L to jest bardzo malutko :)
Nashi - Śro Kwi 18, 2012 16:06

4l to ok 1 kg (kiedyś sprawdzałam te drewienka to się dowiedziałam ;) ).
smeg - Śro Kwi 18, 2012 16:34

Ja zamówiłam ostatnio zrębki wędzarnicze, wcześniej używałam też bukowych Chipsi XXL. Zrębki są trochę drobniejsze (wg mnie to wada) i nieco bardziej ostre, ale też dają radę ;) No i wychodzi dużo taniej.
Oli - Śro Kwi 18, 2012 20:19

Nashi napisał/a:
4l to ok 1 kg
jeśli tak, to cenowo wyjdzie mniej więcej tyle samo co chipsi xxl
Niamey - Śro Kwi 18, 2012 23:06

Oli napisał/a:
tyle samo co chipsi xxl
chipsi zdrożało? Bo ta ściółka wychodzi 95zł za 15kg, a chipsi kosztowało ok. 70zł
Oli - Czw Kwi 19, 2012 18:07

Niamey, ja mam zniżkę w animalii, więc płacę niecałe 6zł za te 4l i wychodzi mi 80-coś, a biorąc pod uwagę, że nie ma żadnych problemów z transportem i dostarczeniem, to wolę zapłacić nieco więcej, ale nie mieć zszarganych nerwów i wydanej kasy na rozmowy telefoniczne z biurami obsługi klienta... ;)