To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Cegriiz - Czw Lut 16, 2012 19:54

Kasik, pachnie jak zmielone wiórki po cięciu desek piłą mechaniczną, jesli Ci to coś powie :DD Nie no, pachną jak zwykły żwirek ;) Kantorexem mi oba worki zawinęli tak, ze tworzyła całość. Pan Kurier jeszcze przyniósł mi to 30 kg na 3 piętro i się dopytywał gdzie zostawić.

W każdym razie ja obiekcji do swojego towaru nie mam :)

dotsa - Pią Lut 17, 2012 21:25

U mnie jako podłoże aktualnie służy pellet LAVA: http://www.polishpellet.com/pl/produkty/lava/
Jest to granulat opałowy, ale moim zdaniem nadaje się jako żwirek dla gryzoni. Paczka 15kg kosztowała w OBI około 16zł.
Dużo osób znanych mi z forum koszatniczkowego poleca też ecopellet z Barlinka: http://img2.annuncicdn.it...7bc24f8_big.jpg - granulki mają dość ciemny kolor.

Agniech - Sob Mar 03, 2012 13:07

Kupiłam im Pinio. Będzie hasanko:)
natkapatka - Wto Mar 06, 2012 10:55

Nie wiem jakos nie ciekawy zapaszek po kilku dniach mam od zrębków. Już i wyprałam hamaki wymyłam półki i tak czuje z kuwety ten zapach. Wczoraj wybrałam kupy i dalej ten zapach.
smeg - Wto Mar 06, 2012 13:39

A przy Chipsi Extra nie było tego zapaszku?
natkapatka - Wto Mar 06, 2012 14:30

smeg, a nie wiem, bo nie brałam w końcu Chipsi.
Paulina87 - Wto Mar 06, 2012 15:59

A czy te pellety opałowe z OBI nie są robione z drzew iglastych? Widziałam w obi w promocji 15 kg za bodajże 13,99 zł. Tak się zastanawiam czy nie kupić i stosować na dolną warstwę. W sensie, że na dół ten pellet a na wierzch Chipsi. Bo ze wszystkich ściółek jakie stosowałam chipsi mi najbardziej podpasowało, no ale stosunkowo drogie jest a klatka duża.
jolaada - Wto Mar 06, 2012 16:06

natkapatka napisał/a:
dalej ten zapach

Ja jestem na tak. Nie czuję smrodku.Jak dla mnie to te zrębki czuć drewnem dość długo (około tygodnia przy 11 szczurach), a później to już jak zawsze...trzeba posprzątać :roll: Kupy wygrywają.

majlena - Wto Mar 06, 2012 17:08

ja używam żwirku drewnianego różnych firm. teraz mam Higio i jest ok :) muszę bardziej hurtowe zakupy robić...
poza tym pól kuwety sianka i nie kichają i lubią czasem się tam kimnąć.

mmarcioszka napisał/a:
Czy ktoś zamawiał ściółki stąd: http://www.grupa-orzel.pl/?pl_kontakt,6 ? Jestem ciekawa jak z wydajnością, bo cenowo są bardzo atrakcyjne.

mmarcioszka, Cegriiz stąd zamówiła.
Cegriiz napisał/a:
Ja dla odmiany zamówiłam tutaj http://allegro.pl/zwirek-...2117886265.html i czekam na przesyłkę.
też mnie ciekawi, bo do Pabianic niedaleko :)
Cegriiz napisał/a:
Kasik, pachnie jak zmielone wiórki po cięciu desek piłą mechaniczną, jesli Ci to coś powie :DD Nie no, pachną jak zwykły żwirek ;)
W każdym razie ja obiekcji do swojego towaru nie mam :)

jakby ktoś z Łodzi zamawiał żwirek drewniany i/lub ścinki wędzarnicze to ja chętnie się dołączę. jeśli za jakiś czas będę sama zamawiać, to dam znać :)

edit:
jeszcze chciałam pochwalić moje panienki, że ogólnie są czyściochami i naprawdę moja klatka prawie nie śmierdzi. sianko wręcz pachnie i dość często zmieniam, nie szczają na nie za bardzo, a kupkają tylko na żwirek drewniany
(pewnie jak teraz je pochwaliłam, to zaczną smrodzić bardziej :P )

dotsa - Wto Mar 06, 2012 20:18

Cytat:
A czy te pellety opałowe z OBI nie są robione z drzew iglastych?

Są, ale np. Pinio też jest z drzew iglastych, a jest dość często używany jako podłoże.

natkapatka - Wto Mar 06, 2012 22:01

jolaada, u mnie jest 8 chłopaków i po 3 dniach juz czuc. Wybrałam wiekszość kupali i czuć taki dziwny smrodek. Latam już ze szmatkami i non stop scieram siuski z półek.
Jakie Ty wziełas te zrębki,bo były dwa rodzaje?

mmarcioszka - Śro Mar 07, 2012 00:18

natkapatka, ja mam mieszane, olchowo-bukowe i bardzo sobie chwalę ;)
jolaada - Śro Mar 07, 2012 07:09

Ja też mam mieszane.Kupiłam już trzeci worek i za każdym razem jest super.
natkapatka - Śro Mar 07, 2012 08:10

No to ja nie wiem,może jestem przewrazliwiona?Albo te moje chłopaki to takie smierdziuchy....
mmarcioszka - Śro Mar 07, 2012 11:34

natkapatka, może Tobie przeszkadz sam zapach drewna? Ja nie mogłam znieść zapachu mokrej Timy tej słomianej, którą wszyscy tak chwalili, od razu robiła się smierdząca breja :roll: