O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
Cola - Nie Mar 27, 2011 16:10
aneczka1-13, owszem, są takie, ale tu jest chomik, więc nie pisz że to świnka.
furburger - Nie Mar 27, 2011 19:33
łyse myszy też są ale to nie przypomina wcale świnki
aneczka1-13 - Nie Mar 27, 2011 22:58
Ja nigdy nie widziałam łysego chomika. Nigdzie w żadnym sklepie ani na allegro. Nie przyszło mi do głowy że nawet chomiki mogą być łyse.
Inq - Pon Mar 28, 2011 00:26
Witam.
Chciałabym wiedzieć jakiej odmiany są moje szczurki? Z góry dziękuję za pomoc.
Oli - Pon Mar 28, 2011 02:47
Inq, pierwszy to standard (uszy) rex (sierść) american blue (barwa) prawdopodobnie irish, ale musiałabyś pokazać ten brzuszek. Drugi natomiast obecnie zmienia sierść dlatego ma te ciemniejsze i jaśniejsze miejsca. Według mnie jest to dumbo standard russian dove (ale tak naprawdę prawdziwą barwę będzie można zobaczyć jak całkiem zmieni sierść) berkshire.
Inq - Pon Mar 28, 2011 09:39
Dziękuję
Brzuszek jest taki
Tygrys66 - Czw Kwi 07, 2011 14:59
Mam pytanie o moją
tu są foty, z których co prawda niewiele widać :
https://picasaweb.google.com/101631689060004013725/Ogonki?authkey=Gv1sRgCLWcj8Gytae7OQ#5592827090882487714
https://picasaweb.google.com/101631689060004013725/Ogonki?authkey=Gv1sRgCLWcj8Gytae7OQ#5592827114330927970
Co to jest...?
Uszy standard, sierść standard
Młoda jest cała biała, ma kaptur w odcieniu tak jasnego beżu że w dobrym świetle go widać (na zdjęciu nie bardzo ;p) Ale jest widoczny ogólnie. Oczęta czerwoniaste.
Nakasha - Czw Kwi 07, 2011 18:21
Tygrys66, wygląda jak champagne husky.
Asmena - Pią Kwi 08, 2011 20:54
Shinju - russian blue agouti?
Kambru - champagne, słaby velveteen?
Nakasha - Pią Kwi 08, 2011 22:47
Asmena, Kambru wygląda na grupę agouti, więc pewnie amber. Jeśli ma miękkie, jedwabiste futerko to może być velveteenem, jeśli bardziej szorstkie, to słabym rexem.
Shinju wygląda jak russian blue agouti.
nezu - Pią Kwi 08, 2011 22:55
Ech.
Nie wiem czemu tak uparliście się że american blue agouti są koloru sraczki. Wcale nie są. Wyjątki są. Wyjątki na bazie powder/podobnych rozjaśnieniach. Ciemny, nasycony american blue agouti nie da się praktycznie odróżnić od zbyt jasnego russian blue/ ciemniejszego russian silver agouti.
Moja Amaya miała identyczny kolor jak Shinju a była american blue agouti.
Statystycznie nadal łatwiej jest trafić na american blue agouta niż russian blue agouta.
Moja rada, przy braku kolorystyki przodków lepiej wpisać blue agouti niż russian czy american. To tylko wprowadza ludzi w błąd.
Kambru faktycznie wygląda jak amber (silver fawn inaczej) rex.
Asmena - Sob Kwi 09, 2011 21:43
Nakasha, Kambru jest jeszcze bardzo młoda i malutka, sierść ma dziecięcą, baaardzo przyjemną w dotyku. Więc póki co- nie jest to zbyt miarodajne (chyba że dziecięce rexy też mają szorstką sierść?).
Shinju w świetle dziennym jest o wiele jaśniejsza niż na zdjęciu.
Cytat: | Asmena, Kambru wygląda na grupę agouti, więc pewnie amber. |
Po czym poznajesz, że to grupa agouti?
Off-Topic: | nezu napisał/a: | Moja rada, przy braku kolorystyki przodków lepiej wpisać blue agouti niż russian czy american. To tylko wprowadza ludzi w błąd. |
Ze szczurami na wystawy nie jeżdżę, więc generalnie tak sama dla siebie chcę wiedzieć, nikogo w błąd wprowadzać nie zamierzam, wiedzę o odmianach mam wyłącznie z forum i różnych stron |
Nakasha - Sob Kwi 09, 2011 23:23
Asmena, jeśli jest jaśniejsza w rzeczywistości, to może być american blue agouti. Moja Felisia (am blue agouti) miała wyraźnie inny kolor niż Hermes (rus blue agouti), ale czasami może być ciężko to rozpoznać.
Na zdjęciu Kambru widać, że ma niejednolity kolor włosków. Poza tym beże mają inny odcień, nie są tak "jaskrawe" i "pomarańczowe" jak ambery czy topazy, są bardziej słomkowe, "przygaszone".
Asmena - Nie Kwi 10, 2011 07:18
Nakasha, a możesz pokazać fotki tych szczurków? Tak dla porównania
Dzięki, dziewczyny, za zdefiniowanie
Czyli Shinju to american blue agouti, a Kambru to amber, velveteen.
klauduska - Nie Kwi 10, 2011 08:19
ale ja nie wiem czemu uważasz, że jest velveteen.
jak jest dzieciakiem jeszcze, to ma delikatną sierść. dziecięce rexy mają tak samo milutką sierść jak i reszta standardowych dzieciaków
może nie widziałam/miziałam ich za dużo, ale przynajmniej wszystkie do tej pory taką miały.
on też jest rex? do tej pory wszystkie miały bardzo poskręcaną sierść, a ten tutaj niby gładka, niby nie.. tylko te wibrysy nie są proste..
edit:
tutaj lepiej wibrysy widać
|
|
|