Leczenie - Ropnie
Dori - Pon Gru 27, 2010 13:12
Sierść odrasta, czarne coś powinno zniknąć, esteto. Ranę możesz przemywać rivanolem.
Segreen - Pon Gru 27, 2010 20:42
Moja droga Dori znowu cie mecze , nie wiem jak to byc powinno ale czy te pare godzin od zabiegu powinno to dalej smierdziec ? Mozliwe ze dalej powinno walic trupem az do zagojenia ale wole sie upewnic
Dori - Pon Gru 27, 2010 20:49
Szczerze? Nigdy nie wąchałam szczurom dziur po ropniu Może znów coś naciekło, może wet źle oczyścił i trochę ropy zostało? Kiedy masz iść z Testem na kontrolę?
Segreen - Pon Gru 27, 2010 20:58
Jak zniknie to nie musze isc nigdzie,a jak znowu sie zrobi to kontrola i nie warto nic ciag najlepiej narkoza i cięcie . Podobno zawsze cos zostanie,a szczur sam to sobie czysci i wolabyl zeby sobie cala ta skore zdrapal - to podobno najlepsze rozwiazanie.
Dori - Pon Gru 27, 2010 21:04
Bzdura. Powinieneś pozbyć się ropy z rany, inaczej będzie się babrać. Weterynarz powinien oczyścić ranę, dać antybiotyk, Ty musisz zwracać uwagę, czy ropa się ponownie nie zbiera, szczura dobrze jest odizolować i trzymać np. na ligninie, żeby cokolwiek ze ściółki z moczem, kałem nie dostało się do rany, a także przemywać to albo rivanolem, albo jeśli nie jest tragicznie głębokie i nie spowoduje nadmiernego bólu i szczypania - wodą utlenioną.
I jaką skórę ma sobie szczur zdrapać? Tą martwicę? Czarny strup? Nie wiem, jak to wygląda, ale martwica goi się sama i odpada, jak już skóra zdąży się odtworzyć.
Bel - Pon Gru 27, 2010 22:09
Segreen, ropnie oczyszcza się do końca.Jeśli znowu coś nacieka do środka to znów się czyści.I tak do usr... śmierci dopóki nie zniknie.Szczur ropnia sam sobie nie oczyści.Zmień weta bo ten głupoty gada i działa na niekorzyść ogona
H. - Pon Gru 27, 2010 23:18
Scalone z odpowiednim tematem.
Nakasha - Wto Gru 28, 2010 09:14
Tak, ropień koniecznie trzeba do końca wyczyścić. Należy na bieżąco usuwać ropę, przemywać riwanolem i najlepiej też płynem z antybiotykiem oraz maścią. Ja na ropnie dostawałam 2 rodzaje maści - jedną z antybiotykiem, a drugą wspomagającą ziarnowanie się ropy i należało je wciskać do środka rany. Szczur powinien być przez tydzień na antybiotyku. Sam sobie ropnia nie wyczyści, my musimy to robić za niego.
Czarna martwa skóra odpadnie, na jej miejscu będzie blizna. Często taka czarna plama to ujście przetoki ropnia, dobrze jest ją usunąć, bo pod nią może być ropa.
Ropień może się zrobić po ugryzieniu lub zadrapaniu. Czasami następnego dnia, a czasami dopiero po jakimś czasie, w miarę rozwoju stanu zapalnego. Nawet najbardziej się lubiące i łagodne szczury mogą czasami się dziabnąć lub nawet niechcący zadrapać.
Segreen - Wto Gru 28, 2010 09:54
Ejze, wet jest bardzo dobry. Ranka jest wyczyszczona, dostal jednorazowy antybiotyk zeby wyplukac te bakterie. Teraz mam maść na te krowie wymiona- rozowa i miętowa. I antybiotyki przez tydzien doustnie ktore ''pachną naftą''. Jest to dla mnie nieprzyjemne A do tego szczur nie chce tego żreć on woli zająć się suchą karmą, na 3 razy zjada w ciągu 20min.
Edytujmy Moge zakropić ivermektyną gdy bierze antybiotyk?
I jeszcze, moze ktos da mi sposob w czym moge rozrobić ten antybiotyk, bo szczur nie chcial to ja sprobowalem jest to okropne nie dziwie sie ze tego nie chce, w czym moge to rozmieszać zeby zabić troche ten smak bo nie chce tego jesc a po jogurcie ma kupki niezbyt cale , raczej takie na biegunke ale jeszcze nie, nie wiem czy ktos to zrozumial ale wole nie mowic wulgarnie
Nisia - Wto Gru 28, 2010 11:54
Segreen napisał/a: | I jeszcze, moze ktos da mi sposob w czym moge rozrobić ten antybiotyk, |
A jaki to antybiotyk?
Ja zaczynam od jogurtu, jak nie da rady, to w musie mięsnym gerbera, następnym etapem jest nutelka. Ale możesz jeszcze pokombinować z majonezem na przykład, czy z czym tam masz.
Segreen napisał/a: | a po jogurcie ma kupki niezbyt cale |
A podajesz probiotyk (Lakcid, Enteroferment...)? Antybiotyki działają szkodliwie na florę bakteryjną jelit i po tym zdarzają się rzadsze kupki. Dlatego tę florę trzeba uzupełniać probiotykiem - najlepiej podawać 2 godziny po antybiotyku. Choć oczywiście, czasem rzadsze kupki zdarzają się mimo podawania probiotyku, ale jeśli nie jest bardzo źle, to powinno się wyrównać po odstawieniu antybiotyku (wtedy trzeba dawać probiotyk jeszcze przez kilka dni po odstawieniu antybiotyku aż do wyrównania kupek, ale nie dawać go zbyt często, bo biegunka może być i od nadmiaru probiotyku). Jeśli kupki wyglądają bardzo źle - skontaktuj się z weterynarzem.
Segreen napisał/a: | Moge zakropić ivermektyną gdy bierze antybiotyk? |
A musisz? Iwermektyna to trucizna, i jeśli można ją odłożyć, to ja bym najpierw skończyła z antybiotykiem, a potem dopiero iwermektyna.
A jeśli szczurek się po prostu tylko drapie, a nie widać zmian na skórze, to może też się drapać tylko ze stresu (z powodu np. wyciskanego ropnia). Wtedy drapanie może przejść samo, gdy minie sytuacja wywołująca stres.
Nakasha - Wto Gru 28, 2010 12:00
U nas antybiotyki wchodzą na gerberki, danio i śmietanę.
Anonymous - Wto Gru 28, 2010 12:03
U mnie w ostateczności masło z miodem.
Ale najczęściej na convalescence czy sinlac.
Segreen - Wto Gru 28, 2010 12:25
Dzieki spróbuje 2 tydzien i 2 szczur na antybiotyku a invermektyna mialem zakropic na wszoły ktore były u samcow mialem powtorzyc zabieg 2tyg po ale moge oczywiscie zrobic to potem . Moze walnal taka kupeczke dlatego ze nie chcial zjesc antybiotyku to zamknalem go w klatce razem z lyzeczka antybiotyku Wiem sadysta jestem . A on zrobil kupe i wszysto (lacznie z sobą) wysmarowal
[ Komentarz dodany przez: Erato: Wto Gru 28, 2010 12:33 ]
Zwracaj uwagę na ortografię, błąd poprawiony.
Nakasha - Wto Gru 28, 2010 15:52
Jeśli to ma być druga dawka, to powinieneś ją podać, bo inaczej wyklują się nowe pasożyty i złożą kolejne jajeczka.
Segreen - Wto Gru 28, 2010 19:04
Ok, zebralem sie w sobie i jeszcze udalo sie wycisnac jakies 4 warstwy tych kuchennych recznikow papierowych , nie wiem czy dobrze ale pod koniec ropa wychodzila razem z krwia, szczur sie darl ja razem z nim a na koniec pieknie zbieguniaczyl ;p sie na moj brzuch, wiecie, zawsze marzylem zeby zostać wymazany w szczurzych odchodach .
Znalazlem sposob na zjadanie lekow - zje tylko z palca, z lyzeczki sie nie da, Rana wysmarowana a szczur zmeczony spi jak dziecko, pewnie sie obrazil
|
|
|