To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Problemy z oczami

Nikky - Pon Kwi 26, 2010 19:13

Nie, bo jutro jedziemy do weta tak jakby "wiodącego" nas, który chyba zadecyduje o tym, co w końcu będziemy stosować. Bo teraz miała na 7 dni antybiotyk. A samo badanie też mieliśmy takie na trochę odczepne, bo zero współpracy ze strony szczura, ledwo, to ekg udało się zrobić..
Sakowa - Nie Cze 06, 2010 15:13
Temat postu: Wszy ropieją oczka
Weszka jest fuzzem, słyszałam już że ta odmiana ma problemy z oczkami. Przez pierwszy miesiąc nic się nie działo a teraz strasznie ropieją jej oczka (szczególnie prawe). Jutro idziemy do weta, wczoraj jeszcze myślałam że to chwilowe a dziś już ledwo to prawe oko otwiera, poza tym nic jej nie dolega i jak to powiedział mój wet Wsza jest okazem zdrowia:)
Pomimo jutrzejszej konsultacji z weterynarzem chciała bym się dowiedzieć jak pielęgnować oczy fuzzów? Czymś jej to zakraplać, przemywać żeby przestało ropieć? I ciekawi mnie co spowodowało łzawienie, ropienie i lekką opuchliznę? Do tego w tak krótkim czasie.

babyduck - Nie Cze 06, 2010 15:19

Sakowa, podobny temat już jest, scaliłam. Nie wiem, co dolega Twojej szczurzycy, ale z pewnością nie jest to związane z jej odmianą sierści. Fuzzy nie wymagają specjalnej pielęgnacji.
Być może coś jej wpadło do tego oka albo sobie zadrapała?

S - Wto Cze 08, 2010 08:24

Czasami kawałek ściółki wpada do oczka. Wtedy są objawy takie jak opisałaś.
gurumis - Pon Sie 23, 2010 23:32
Temat postu: jodyna w oku! pomocy!
przemywając szczurkowi oko, troszeczkę jodyny dostało mu się do oka. teraz wariuje, rozwala całą klatkę, biega w kółko.

oko przemyłam mu wodą.

czy coś mu się może stać? ;(

Nisia - Wto Sie 24, 2010 00:26

Nie wiem. Ale wiem, że nic więcej, poza przemywaniem, nie możesz zrobić. Wet jak najszybciej!
Zamiast wody lepiej do przemywania używac soli fizjologicznej albo sztucznych łez.

Oli - Wto Sie 24, 2010 00:31

zakropl jej to oko intensywnie najlepiej tym co napisała Nisia lub świetlikiem. tylko nie przemywaj, tylko porządnie wpuść kilka kropli do oczka i powtórz to jeszcze kilka razy zanim trafisz do weta. jodyna jest bardzo drażniąca, więc może poważnie podrażnić oko, poza tym szczypie niemiłosiernie polana na ranę czy spojówkę.

a na przyszłość nie lej jodyną po tym co masz odkazić tylko zmocz wacik do uszu jodyną i tym przecieraj ;)

gurumis - Śro Sie 25, 2010 17:40

Oli tak właśnie robiłam ;) wacikiem, jednak wyrwał mi się no i jakoś jodyna dostała się do oczka. jednak już po pół godziny po przemyciu oczka wszystko było ok. nie zauważam nic niepokojącego

uff

Cola - Pon Paź 25, 2010 14:19

Wczoraj u Hubby naokoło rogówki pojawiło się bielmo. dziś ma wielką narośl bielma, prawie nie zamyka oka, nie wiem czy nie powiększy się i nie zacznie wysychać a wetka dopiero jutro po 19.
od środy krople dicortineff a bielmo pojawiło się dopiero wczoraj.
co mam zrobić? to wygląda okropnie...

Oli - Pon Paź 25, 2010 14:22

kup w aptece sztuczne łzy albo vidisic (tylko nie wiem czy on nie jest na receptę) żeby jej oczko nie wyschło, a ona mruga normalnie czy nie zamyka tego oka?
quagmire - Pon Paź 25, 2010 14:29

Vidisic można kupić normalnie.
Cola - Pon Paź 25, 2010 14:31

Oli, mruga, jeszcze mruga, ale przez noc zmiana ogromna. nie będę chyba dawała już tych kropel do jutra, bo może to ich wina. wetka nie odbiera.
kurde, miałam kiedyś kota znajdę z oczami których nie zamykał. antybiotykiem się go wyleczyło i pozostał mu tylko nalot.

Oli - Pon Paź 25, 2010 14:34

Cola, bez konsultacji nie przerywaj leczenia, ale zabezpiecz do momentu wizyty oko, tylko sztuczke łzy lub vidisic podawaj do oka jakieś min. 20 min po dicortineffie
Cola - Pon Paź 25, 2010 14:48

Oli, dzięki

edyta.

dodzwoniłam się do wetki. powiedziała żebym odstawiła krople i dawała jej coś nawilżającego.

Madziula - Nie Lis 28, 2010 18:29

Od wczoraj Tuśka ma takie oczko...

A dzisiaj Mała...

Jak myslicie, czy może to być spowodowane stresem, które teraz przechodzą?
dziewczyny od dłuzszego czasu nie moga połaczyc sie z moim sadem.
Jest trochę lepiej, ale w nocy straszne piski. Prosze o wasze opinie na ten temat.