To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki vol. III

AngelsDream - Pią Lip 11, 2008 23:21

wuwuna, e tam, to tylko 30% jego możliwości.
marhef - Pią Lip 11, 2008 23:27

Angelsdream napisał/a:
Ale nazywanie psa, który zna kilkanascie komend robotem jest po prostu obraźliwe. Tak - marchwia ma rację nie dla psa, tylko dla właściciela, ktory coś w tego psa włożył

Skoro już się tak czepiamy tego obrażania - bo widzę, że Cię to gnębi - napisałam, że dla mnie taki przesadnie wytresowany pies jest robotem. Miałam na myśli psy, które mało tego, że załatwiają się na komendę, to nawet bawią się tylko na komendę, bo i o takich przypadkach słyszałam. Ty oczywiście wzięłaś to do siebie - niepotrzebnie, bo nigdzie nie napisałam, że chodzi mi o Baaja. Wybraliście takiego psa, którego rzeczywiście trzeba trzymać krótko i który musi być posłuszny.
Mój pies "latał jak wariat i się wydzierał" - i to pasowało i nam i jemu, był cholernie szczęśliwy z tym lataniem się i wydzieraniem. Według Twoich kryteriów był niewychowany, ale przeżyliśmy wspólnie bez większych zgrzytów te 12 lat i było naprawdę okej.

idaa napisał/a:
że tak na prawdę psu pyska nie zawiążesz.

No tak, nie da rady. A do mnie raczej nie przemawiają te obroże kopiące prądem w momencie gdy pies szczeknie.

idaa napisał/a:
a czym innym uporczywe ujadanie bez celu

Sąsiedzi mieli lata temu podrabianego ratlerka (tzw. sarenkę). Ratlerek jak to ratlerek szczekał na niesamowicie wysokich rejestrach. Dniami i nocami. W nocy stawała sobie wariatka na środku ulicy i koncertowała do samego rana. Faktycznie, wkurzające to było ;)

Andzia - Pią Lip 11, 2008 23:27

AngelsDream, filmik mnie powalił na łopatki po prostu :lol: a skok na kuchenkę jest boski :mrgreen:
AngelsDream - Pią Lip 11, 2008 23:29

marhef, ale Baaj bawi się również na komendę, a nawet komendy...

[ Dodano: Pią Lip 11, 2008 23:29 ]
Andzia, była nawet piątka przybita patelni... :]

idaa - Pią Lip 11, 2008 23:32

marhef napisał/a:

A do mnie raczej nie przemawiają te obroże kopiące prądem w momencie gdy pies szczeknie.

Do mnie też nie, bo są inne metody.

Obejrzałam filmik. Ech, jak ja kocham tę spontaniczność i żywiołowość wilowatych. :mrgreen:

AngelsDream - Pią Lip 11, 2008 23:34

idaa napisał/a:
Do mnie też nie, bo są inne metody.

Aczkolwiek na niektóre psy nie ma innej rady i ja rozumiem ludzi, którzy w ostateczności korzystają i z takich metod.

marhef - Pią Lip 11, 2008 23:36

AngelsDream napisał/a:
ale Baaj bawi się również na komendę, a nawet komendy...

Ale bez komend chyba też może się bawić, prawda? ;)

Szalej na filmie wspaniały ;) Głupawka na całego :mrgreen:
Ciekawe, co sąsiedzi myśleli, słysząc takie tupanie (i do tego z taką częstotliwością!) nad głową :lol:

idaa - Pią Lip 11, 2008 23:38

Off-Topic:
To tak jak z ludźmi jednemu marchewke, drugiemu kopa :wink:

Anonymous - Pią Lip 11, 2008 23:38

Cytat:
Aczkolwiek na niektóre psy nie ma innej rady i ja rozumiem ludzi, którzy w ostateczności korzystają i z takich metod.
a ja się zastanawiam, czy takiego psa nie powinno się uśpić, bo pies kompletnie nieokiełznany i nieobliczalny nie powinien być zagrożeniem.
AngelsDream - Pią Lip 11, 2008 23:40

Viss, nie wszystkie psy kwalifikujące się do uzycia obroży są nieobliczalne. Niektóre reagują źle na jedną, konkretną sytuację.

Ja tupię gorzej od niego :] On umie chowac pazury :P

Anonymous - Pią Lip 11, 2008 23:42

AngelsDream napisał/a:
Niektóre reagują źle na jedną, konkretną sytuację.
jasne, pytanie tylko gdzie jest granica wzmacniania/wygaszania pewnych odruchów.
AngelsDream - Pią Lip 11, 2008 23:44

Viss, myślę, że w takich sytuacjach każdy przypadek należy rozpatrywać oddzielnie. Niektórzy nie uznają dławika, a ja go na Baaju użyłam i ponieważ zostało to zrobione z planem i rozważnie, to zadziałało lepiej, niż sądziłam.
Anonymous - Pią Lip 11, 2008 23:47

Indywidualnie, oczywiście. Nie zmienia to faktu, że granicę są i są raczej uniwersalne. Pies, który może być zdyscyplinowany tylko, za przeproszeniem "pastuchem", to już patologia.
marhef - Pią Lip 11, 2008 23:48

AngelsDream napisał/a:
On umie chowac pazury :P

Rozumiem, że Ty nie? :lol:

A co myślicie o tzw. kolczatkach? (chodzi mi o metalową, dławiącą obrożę w kolcami skierowanymi do wewnątrz).

AngelsDream - Pią Lip 11, 2008 23:50

marhef napisał/a:
A co myślicie o tzw. kolczatkach? (chodzi mi o metalową, dławiącą obrożę w kolcami skierowanymi do wewnątrz).

Użyte zgodnie ze sztuką zadziala. Noszone na co dzień w połączeniu z flexi nie da nic, tylko pogłębi problem. Viss, sama znam dwa psy, które elektryk wyprostował bardzo. Przy czym po pierwszym nikt by nigdy nie powiedział, że wymagał aż takich metod...