Archiwum - Chomiczki
Martuha - Czw Kwi 14, 2011 14:06
believe_86, oj ja czekam niecierpliwie na Twoje fotki A ja Ci kiedyś jeszcze ukradnę te chomiki
H. - Pią Kwi 15, 2011 09:23
believe_86, Hokus Pokus pasuje, poof, i zjawił się nie wiadomo skąd u Ciebie
Oli - Pią Kwi 15, 2011 21:54
nie chce ktoś dżungarskiego hom homa? u mnie na osiedlu wiszą ogłoszenia, że ktoś odda w dobre ręce. Jakby co mogę go na t wziąć i przekazać do ds dalej
agata_jones - Sob Kwi 16, 2011 12:47
Masz może jakieś dane kontaktowe do tej osoby ? Mogę przekazać dalej - ktoś z chomiczego forum,kto oferuje DT na pewno weźmie go do siebie
Mały Hokus Pokus (to imie idealnie do niego pasuje! Jak piłuje kratki w boksie i jestem zajęta to wołam do niego "Szagiiiiiii przestań" to ma w nosie,po kilkukrotnych próbach również. Krzyknę "Hokus Pokus!" cisza - mały stoi słupkiem i się gapi ) dzisiaj ma swój sądny dzień, muszę go wymęczyć coby jutro ładnie przespał dzień,bo od rana będzie w wiaderku - dopiero wieczorem dojedzie do bel
Znowu się zapłaczę,mama podsuwa mu pod mordkę w klatce to brokułka,to kurczaczka - mówi "Masz,jedz,bo może już nie dostaniesz"
Moje małe wyleci jutro z gniazdka Wczoraj mu urosły atrybuty męskości - pewnie chciał,żebym była dumna
Oli - Sob Kwi 16, 2011 12:55
agata_jones, mogę spisać podany nr tel, ale to dopiero po południu
agata_jones - Sob Kwi 16, 2011 15:24
Ok,ok - i jak możesz to spamiętaj część ogłoszenia - będzie mi łatwiej założyć temat w interwencjach na chomiczym
Dzięki z góry - na pw od razu możesz posłać
Bel - Sob Kwi 16, 2011 19:47
agata_jones napisał/a: | Masz,jedz,bo może już nie dostaniesz | nie dobra mama dostanie ja już mu nawet nowe miseczki kupiłam mimo,że mamy w uj zapasowych Amelka stoi w kuchni i cały czas podjada przytyła nawet na tej wyprowadzce hehehe
No widzisz.. bo Hokus Pokus to magiczne imię dla magicznego choma
Ale to piłowanie prętów mnie nie pociesza
Sysa - Pią Maj 27, 2011 23:44
My w sklepie zalecamy trzymanie pojedynczo chomików. W naturze bodajże tylko roborki zyja w stadach rodzinnych.
W naszym sklepie były przypadki pogryzień u starszych osobników, które znały sie od dziecka. Tak samo ludzie kupujący uparcie dwójke chomików, jednego w końcu nam oddawało albo przychodziło po klatkę do oddzielenia.
Według mnie chomiki w warunkach domowych lepiej trzymac pojedynczo...
pituophis - Nie Maj 29, 2011 15:20
Chomiki Roborowskiego są zdecydowanie stadne, ale tylko one mogą być łatwo trzymane w grupach jednopłciowych. Chomiki Campbella są stadne - ale najmniej problemowa grupa to para + potomstwo. Chomiki dżungarskie są teoretycznie socjalne (monogamiczne) i wiadomo, że rozłączenie dobranej pary wywołuje u nich stres - ale zdarza się, że raz połączona para zaczyna się gryźć. Chomiki chińskie są teoretycznie samotnikami, ale u mnie doskonale trzymały się w parach lub jednopłciowych grupach rodzeństwa.
Niemożliwe jest łaczenie chomików dorosłych, jedynie młode - w wieku poniżej 6 tygodni - można bezpiecznie łączyć.
Bel - Nie Maj 29, 2011 15:51
pituophis napisał/a: | Chomiki Roborowskiego są zdecydowanie stadne, | może i stadne ale moje dwie samice (rodzeństwo) ciągle się tłukły- jedna drugiej d.. obgryzła nie mówiąc o uszach..
pituophis - Nie Maj 29, 2011 16:33
Dziwne, u mnie i u moich znajomych nigdy nic takiego się nie wydarzyło u tego gatunku.
Mika29 - Nie Maj 29, 2011 17:56
Tak czy siak, najlepiej jest jak chomik jest sam w klatce. Wtedy na pewno nie będzie dochodziło do bójek, itp. bo nie będzie miał z kim je prowadzić.
agata_jones - Pon Maj 30, 2011 15:40
Chomiki wszystkich gatunków zaleca się trzymać pojedynczo. Nóż mi się w kieszeni otwiera jak słyszę coś o trzymaniu chomików w parach.
Chomik Roborowskiego jest o wiele mniejszy od chomika dżungarskiego, są też chomikami nadającymi się bardziej do obserwacji niż miziania i przytulania.Ciężko je oswoić i są przeraźliwie ruchliwe.
Nie skazujmy zwierząt na niepotrzebny stres lub okaleczenie po bójkach tylko dla własnej wygody, jeden chomik = jedna klatka.
Nikt z adopcji (jestem Domem Tymczasowym dla chomików) i tak nie wydałby Ci chomików wiedząc,ze chcesz trzymać kilka osobników w jednej klatce.
Myszy za to - samice są typowymi indywidualistkami i są to fantastyczne gryzonie do obserwacji, samice zwykle nie oswajają się tak,że same wchodzą na ręce - tutaj samce królują,bo przez to,że mieszkają samotnie lubią kontakty z właścicielem
Sysa - Pon Maj 30, 2011 15:55
pituophis napisał/a: | Dziwne, u mnie i u moich znajomych nigdy nic takiego się nie wydarzyło u tego gatunku. |
Miałam kontakt z tysiącami chomików, setkami ludzi, którzy uparcie kupowali 2 chomiki. 99% wracało oddać nam chomika lub kupić druga klatkę.
Dodatkowo u nas już młode chomiki, które były rodzeństwem, potrafiły się bić (opisywane podgryzanie pup). Zdarzało się, że zabijały i zjadały jednego ze słabszych chomików przez noc. Zwłaszcza roborki tak robią.
Według mnie chomiki powinno trzymać się pojedynczo, bo w naturze mają pełno terenu, a w domu im tego nie zapewnimy.
H. - Pon Maj 30, 2011 15:59
Off-Topic: | Nachodzi mnie w tym momencie smutna refleksja - szczury, które muszą być trzymane razem ludzie wciąż kupują pojedynczo, a z tym chomikami to jak widzę na odwrót |
|
|
|