Klatki i wyposażenie - Kratka nad kuwetą
LuxTorpeda - Czw Mar 01, 2012 18:39
Kiedy przyjechała klatka moich szczurasów od razu zrezygnowałam z kratki, ale później stwierdziłam że może ona być kolejnym szczurzym meblem Zrobiłam tak jak napisała Karmell... Putin jak na razie nie zainteresował się kratką, ani tym że może sobie pod nią zejść... zrobił to co robi zwykle - wdrapał się na najwyższą półkę i zajął "swoimi sprawami"....
Za to Coli do tej pory raczej mało ruchliwy wklatce (nadrabia dopiero na wybiegu), typ lenia-żarłoka całkiem zwariował Takiego szaleństwa u niego jeszcze nie widziałam. Biega jak szalony... próbował nawet przez otwór wciągnąć miskę Po prostu totalna szajba. Część powierzchni kratki (głównie w środkowej części) zakryłam za pomocą tektury (trochę mnie nastraszyliście tymi odciskami Brzegi pozostały z gołych drucików (mocz i kupki wcierane w tekturę nie są zbyt miłe dla nosa jak mniemam )
Może moja wypowiedź nie wnosi do tematu zbyt wiele nowych ani cennych informacji, ale myślę że jeśli mamy w domu kratkę to warto ją zagospodarować w jakiś sposób... a nuż szczurom się spodoba
Nakasha - Czw Mar 01, 2012 19:23
Mam teraz dla głównego stada klatkę Perfect. Ta klatka ma kratkę nad kuwetą, a sama kuweta jest strasznie płytka... nawet z drewnianym żwirkiem, wszystko było momentalnie wysypywane i rozkopywane. Gdy zamontowałam kratkę, jest czyściej. Szczury mają też podściółkę w kuwetkach ustawionych na półkach i tarasach. Gdy są wyżej, załatwiają się tam, gdy są nisko, chodzą po kratce i robią do klatkowej kuwety. Nie zauważyłam, aby było to dla nich niewygodne, gdy wychodzą na wybieg, normalnie śmigają po kracie, oczywiście większość czasu spędzają w wyższych partiach klatki.
Szczurzafanka - Pon Sie 25, 2014 09:40
http://allegro.pl/zabezpi...4514619768.html
Czy taka krata jest skuteczna?
smeg - Pon Sie 25, 2014 10:32
Szczurzafanka napisał/a: | http://allegro.pl/zabezpieczenie-kuwety-80-cm-przed-gryzieniem-i4514619768.html
Czy taka krata jest skuteczna? |
Wow, fajna sprawa, nie widzialam jeszcze takiej kratki To chyba nowosc, wiec pewnie niewiele osob jej uzywalo, ale na oko wydaje sie skuteczna - nie widze na zdjeciach zadnych ewidentnych mankamentow. Nawet, jesli szczury przez krate sprobuja pogryzc kuwete, to przynajmniej z niej nie uciekna.
kissmyknees - Pon Sie 25, 2014 10:53
Też używam kratki nad kuwetą i sobie chwalę. Nigdy nie używałam, bo nie miałam takiej potrzeby, w innych klatkach miałam wysokie kuwety - na fince zaś się przejechałam, bo kuweta ma 4 cm więc przy chodzących szczurach wysypuje się z niej niestety wszystko.
A jesli chodzi o zabezpieczenie do klatki... Nigdy nie spotkałam się ze szczurem gryzącym kuwetę. Może mają za rzadkie wybiegi, że jeszcze energię wykorzystują na próby ucieczki?
smeg - Pon Sie 25, 2014 11:23
kissmyknees, niektore szczury tak maja, ze uwielbiaja gryzc plastik - niestety to nie jest kwestia intensywnosci wybiegow Na kilkanascie moich ogonow trafilam na moze kilka takich plastikozernych, ale za to nadrabiaja za cale stado.
kissmyknees - Pon Sie 25, 2014 11:40
łał. Może w sumie u mnie też to kwestia tego, że sypię bentonit do całej kuwety, więc zgryzanie plastiku jest utrudnione. Nie wolno pozwalać
Devona - Pon Sie 25, 2014 14:10
Off-Topic: | Kissmyknees, po prostu nie trafiłaś (jeszcze ) na szczura z zamiłowaniem do gryzienia plastiku, ciesz się . Takim bentonit nie straszny. Chociaż nie wiem, co jest gorsze, kuwetożerca czy samozwańczy wirtuoz prętów . Queen potrafiła kilka godzin bez przerwy je piłować. Nie wiem, co chciała skomponować, była bardzo chorowita i stosunkowo młodo zmarła, może to jakiś szczurzy syndrom Mozarta . |
yumeha21 - Sob Wrz 20, 2014 08:57 Temat postu: Kratka nad kuwetą-badanie opinii :) Przeglądając temat z takim samym zagadnieniem, pomyślałam o ankiecie.
Czy kratka jest wg. was dobrym rozwiązaniem?
Oto lista waszych opinii-aktualizowana.
ZALETY
1) higiena wokół klatki
- trociny zostają na miejscu, nie są rozsypywane
2) higiena wewnątrz klatki
- szczury są odseparowane od zabrudzonej ściółki i odchodów
- kupki się nie walają razem z jedzeniem
- większe kawałki jedzenia spadające do kuwety zatrzymują się na prętach i nie są oblepione trocinami
- w niektórych przypadkach szczury po zabiegach można trzymać razem ze stadem
- ściółka nie przyczepia się do materiałowych elementów wyposażenia klatki
3) wygoda sprzątania:
- szybsza wymiana samych trocin
- możliwość wymiany trocin bez otwierania klatki
4) rozwiązanie problemu niszczenia kuwety:
- szczury nie mają możliwości gryzienia kuwety
5) jedna z opcji w przypadku chęci lub konieczności stosowania nietypowego podłoża
- umożliwia stosowanie w zasadzie każdej podściółki
- jest to plus w przypadku alergii na ściółkę
MINUSY
1) bywa potencjalnie niebezpieczna
- możliwości uszkodzenia łapek i powstawania odcisków
2) nie jest odpowiednia dla wszystkich szczurów
- starsze/niepełnosprawne szczury mogą mięć problemy w chodzeniu po prętach
- odbieramy szczurom frajdę przekopywania się w świeżych trocinach
- brak możliwości wyjadania kup - może to dla niektórych odrażające, ale szczurom jest to okresowo potrzebne i dla naszego lepszego samopoczucia nie powinniśmy im tego eliminować,
3) dodatkowy element do czyszczenia
- zamiast sprzątania samej kuwety dochodzi mycie kratki
4) inne
- utrudnione karmienie "bez miski" - oczywiście można sypać jedzenie w hamaki czy kilka misek, ale to nie to samo co "polowanie na jedzenie", konieczność jego poszukiwania w ściółce, zapewniająca szczurom dodatkową aktywność w ciągu doby
- mniejsze kawałki jedzenia gdy upadną są stracone
sliwkowapanna - Pon Wrz 22, 2014 06:56
Ja posiadam w zestawie, ale nie używam. Wg mnie kiepsko by się na tak szerokiej podstawie szczurom chodziło, bo tak duża powierzchnia z prętów...niewygodnie + do sprzątania też kłopot te pręty wyczyścić+pewnie częściej niż samą kuwetę. Zwolenników i przeciwników kratki jest tyle samo. Ja osobiście wolę bez kratki, ale jak już jest kratka, to niech będzie, ale niech inne półki będą normalne:)
chyba, że pytałaś o narożną kuwetę z kratką, bo są i takie;PP
Karena - Pon Wrz 22, 2014 09:07
Według mnie i tak i nie.
Dlatego nie zaznaczam zadnej z odpowiedzi.
Sama posiadam kratkę nad kuwetą (woliera Perfect), ale obecnie jest wyjęta.
Plusy:
-trociny zostają na miejscu
- szybsza wymiana samych trocin
- możliwość wymiany trocin bez otwierania klatki
- większe kawałki jedzenia spadające do kuwety zatrzymują się na prętach i nie są oblepione trocinami
- w przypadku szczurów gryzących kuwetę, kratka jest na plus
Minusy:
- starsze szczury sobie nie radzą w chodzeniu po prętach
- zamiast sprzatania samej kuwety dochodzi mycie kratki
- odbieramy szczurom frajdę przekopywania się w świeżych trocinach
Pomimo tego, że plusów jest więcej kratka jest ściągnięta, bo moje starsze szczury sobie nie radzą. Łapki zostawały im między prętami i miały bardzo utrudnione poruszanie się.
smeg - Pon Wrz 22, 2014 11:03
Jestem na tak tylko w przypadku, gdy szczury gryzą kuwetę. Pozostałe plusy nie są według mnie warte niewygody ogonów
sliwkowapanna - Pon Wrz 22, 2014 11:58
Karena napisał/a: | odbieramy szczurom frajdę przekopywania się w świeżych trocinach |
i jeszcze większą frajdę turlania się w ściółce przemieszanej z kupkami
Devona - Pon Wrz 22, 2014 12:15
Ja też nie zaznaczam, bo ogólnie sam pomysł oddzielenia ściółki to dobra opcja (poza przypadkami, gdy szczury są z tego powodu nieszczęśliwe, bo takie historie też miałam), ale sama kratka może być niewygodna. Raz miałam na stanie klatkę, w której połączono zaletę kratki z komfortem zwierzaków. Zamiast prętów nad kuwetą były plastikowe podesty z otworami, w rozsądnych odstępach, ale większą część powierzchni zajmowały obszary bez dziur. Klatka świetnie sprawdzała się u szczurów w prawie każdym wieku, tylko u niedołężnego staruszka chodzenie po takim dnie było problematyczne (rozciął sobie ogonek), ale on już praktycznie ciągnął za sobą dolną połowę ciała i po tym "wypadku" zamieszkał w dunie.
yumeha21 - Pon Wrz 22, 2014 15:39
Devona, pomysł rozdzielenia jest dobry bo?
Dopytuje bo chciałabym jakoś wyciągnąć wnioski z tego wszystkiego, nie chcę powielać wątku więc może ustalmy listę plusów i minusów jak to zaczęła Karena, ?
|
|
|