Odżywianie - Co piją i co mogą pić szczury? 

serika - Wto Lip 14, 2009 14:38
  Heh u mnie ostatnio największym hitem jest zupa rybna. Jak już gdzieś pisałam moje mam zwyczaj gotować dla ogonów (bez żadnej chemii i soli) tzn. najpierw gotuję bez przypraw - odlewam dla ogonów i doprawiam dla rodziny. Zupa rybna to przysmak nie z tej ziemi - cud raj i zachwyt totalny. Zresztą rosołek też bardzo pozytywnie jest odbierany. Czasem daje im też "wodę owocową" - mam manię mrożenia owoców "do ciasta" kiedy więc postanawiam je wykorzystać wrzucam je na parę godzin do wody dzięki czemu mam owoce na ciasto i owocową wodę do picia dla mnie i dla szczurów.
												 Anonymous - Nie Sie 09, 2009 16:05
  Moje chuopy od wczoraj wypily cztery poidelka 75ml kubusia.

W zwiazku z tym mam pytanie. Jaka jest granica? Moga dostac np. codziennie poidelko, czy to za czesto? Szczegolnie, ze w kubusiu jest wit. C.
												 nutaka - Nie Sie 09, 2009 20:50
  katasza, moim babkom starsza 50 ml wody na dwa dni, więc na Twoich 4 chłopów 75 ml kubusia + woda to chyba raczej dużo. Chyba, że naprawdę z nich straszne chlejtusy.  No i kubuś jednak ma w sobie chemię, i nie widzę sensu faszerowania nią szczurów. Rozumiem raz na jakiś czas ale po co codziennie. Ja np rozcieńczam im czasem kompot 'domowej roboty' i panny są zachwycone.  
												 Mao - Wto Sie 11, 2009 22:39
  To ja chyba mam w domu prawdziwe żłopice      W ciągu doby schodzi średnio całe poidełko (60ml) wody, a jak jest vibovit czy nutridrink to już w ogóle...
												 Anonymous - Wto Sie 11, 2009 22:42
  no wiesz, u mnie 320 ml schodzi w dwa dni   

przerzucilam je na soczki dla dzieci, tam pewnie mniej chemii no i kupuje takie bez cukru.
												 Olcccccia - Czw Sie 20, 2009 11:36
  Moej szczurcie sie nauczyły pic wode z ociupinka vibovitu dla dzieci i juz samej wody nie chca
												 Aleks1 - Pon Sie 24, 2009 17:48
  Ja swoim daje herbatkę z odrobiną soku domowej roboty i są zadowolone  
												 Devona - Pon Sie 24, 2009 18:00

| katasza napisał/a: | 	 		  | Moje chuopy od wczoraj wypily cztery poidelka 75ml kubusia.  | 	 
  	  | katasza napisał/a: | 	 		  | przerzucilam je na soczki dla dzieci, tam pewnie mniej chemii no i kupuje takie bez cukru. | 	  Zapanowała teraz moda na produkcję soków bez dodatku cukru, szczególnie dla dzieci, ale jak przeczyta się skład większości z nich, można się dowiedzieć, że częściowo zostały wyprodukowane z zagęszczonego soku. Producenci takie zagęszczone soki zazwyczaj kupują z innego źródła, często z Chin    , więc sami owszem cukru nie dodają, ale Chińczycy robią to za nich    . Te soki niby bez dodatku cukru są po prostu sporo za słodkie, żebym w to uwierzyła    . 	  | katasza napisał/a: | 	 		  | Szczegolnie, ze w kubusiu jest wit. C. | 	  Ta kwestia martwi mnie bardziej niż cukier, bo jeśli firmy rezygnują z konserwantów, zwiększają ilość przeciwutleniaczy, a jest to często kwas cytrynowy. Nie wiem, jak na szczury, ale na ludzi nie wpływa on najlepiej, szczególnie na zęby i żołądek.

Ja daję dzieciakom tylko marchwiowe soki jednodniowe, one naprawdę są tylko z marchwi, czasem dodatkowo jest seler. Rozrabiam je z wodą i dodaję do poidła, ogony są zachwycone    .
												 nutaka - Pon Sie 24, 2009 20:14
  a moim szczurom zasmakował sok marchewkowy i marchewkowo- buraczkowy samorobny - z sokowirówki.
												 Mao - Pon Sie 24, 2009 21:37
  Marchwiaczek jednodniowy cacy, wszystkie 3 pijemy     

Kubusia od czasu do czasu, o ile jest w domu i chcę (nie zapomnę) się podzielić.
												 Anouk - Pon Sie 24, 2009 21:39
  A czy można szczurom dać taki najzwyklejszy soczek dla małych dzieci? tzn., taki 100% soku z owoców...
												 Layla - Wto Sie 25, 2009 07:55

| Olcccccia napisał/a: | 	 		  | Moej szczurcie sie nauczyły pic wode z ociupinka vibovitu dla dzieci i juz samej wody nie chca | 	   Bardzo niedobrze, bo po pierwsze witamin nie należy podawać non stop, a po drugie szczury generalnie powinny pić wodę jako napój podstawowy, reszta to powinien być dodatek podawany od czasu do czasu.
												 Devona - Wto Sie 25, 2009 09:14

| Dynialu napisał/a: | 	 		  | A czy można szczurom dać taki najzwyklejszy soczek dla małych dzieci? tzn., taki 100% soku z owoców... | 	  Dynialu, nie ma takich soków, no chyba, że mówisz o firmach produkujących żywność ekologiczną. Praktycznie każdy pasteryzowany sok ma jakieś dodatki i/lub został wyprodukowany częściowo z zagęszczonego soku, o tym właśnie pisałam wyżej. Każdy daje to, co uważa za słuszne, ale moim zdaniem szczurom jest to niepotrzebne, a jak chcę im sprawić przyjemość lub akurat pokichują trochę, kupuję soki jednodniowe - marchwiowe lub jabłkowe. Gdybym miała sokowirówkę, to robiłabym tak, jak nutaka, czyli sama przygotowywała soczki dla szczurów    . 	  | Layla napisał/a: | 	 		  | szczury generalnie powinny pić wodę jako napój podstawowy | 	  Zgadzam się z tym. Poza tym, jak się szczury przyzwyczai do picia wody, to nie wybrzydzają, a czasem wręcz przeciwnie - moje z ulgą przyjmują znów czystą wodę w poidle, kiedy np. przestaję już dosypywać Vibovit czy Trilac. Z jednodniowymi soczkami też tak jest - łapczywie wypijają wszystko, ale ja umyję poidło i wleję wody, to i tak okazuje się, że wszyscy nagle chcą pić    .
												 Anouk - Wto Sie 25, 2009 09:25

| Devona napisał/a: | 	 		  Gdybym miała sokowirówkę, to robiłabym tak, jak nutaka, czyli sama przygotowywała soczki dla szczurów    . | 	  

Cóż, próbowałam, mają sokowstręt do takiego    Wybredne jędze    No nic, to już wiem, bo mała kuzynka wyjechała do USA zostawiając tutaj sporą kolekcję takich soczków i nie mam co z nimi zrobić  
												 Devona - Wto Sie 25, 2009 09:31
  Dynialu, takie soczki mają dość sporo cukru zazwyczaj. Ja nie daję szczurom przetworzonych produktów, bo - tak, jak w przypadku dzieci - jak nauczysz jeść i pić (w sensie soków) dosładzane owoce i dosalane warzywa, to bez niczego nie będą chciały    . U mnie "sztuczne" i przetworzone produkty są wtedy, gdy podaję z nimi leki, a na co dzień szczury są przyzwyczajone do jedzenia warzyw, owoców, suchej gotowanej kaszy, makaronu pełnoziarnistego i innych produktów bez dodatków smakowych. Zapewniam Cię, że rzucają się na nie, jak na rarytasy    , a soczki jednodniowe to po prostu wywołują dziki szał    .

Z czego robiłaś im soki?

| 

|  

|