Archiwum - Psiaki VIII
wilczek777 - Wto Sty 07, 2014 10:57
Żeby było śmiesznie ja do tej pory nie zdecydowałam BC czy aussie - najzwyczajniej w świecie podobają mi się obie rasy a opinie wyglądają tak:
Wieloletni hodowca BC: "Wolę 10 pokręconych BC niż jednego aussika!"
Wieloletni hodowca aussie: "Wolę 10 aussików szczekliwych niż jednego BC!"
Z tego też względu poszłam za dobrą radą: Znajdź dobry miot i obojętnie jakiej rasy - będzie Ci odpowiadał sam pies.
Tym sposobem poświęciłam już około 53 godzin na szukanie psa(fora, wszystkie możliwe hodowle polskie, bazy, aktualnie szukam po stronie niemieckiej, jeszcze przymierzam się do czeskiej).
Efekt: Chyba będę musiała jechać do Belgii...
Szura - Wto Sty 07, 2014 11:44
wilczek777, ja bym na Twoim miejscu się zastanowiła, czego w ogóle chcesz.
Przede wszystkim wśród tych ras jest spory rozrzut wewnątrz rasy - jak mówisz o borderach szołach albo isdsach, to mówisz o dwóch kosmicznie różnych psach. W Polsce większość ozików jest raczej z linii wystawowych, a nie stricte pracujących.
W związku z tym przeciętny aussie będzie miał spokojniejszy temperament, nie będzie aż takim pracocholikiem - co nie znaczy, że źle Ci się będzie z nim pracowało! Ja sporo borderów odbieram jako nieco, hmmm, nawiedzone w sposób, za jakim nie przepadam, choć z kolei oziki odbieram jako nieco zbyt nudne. Aczkolwiek ja w ogólę owczarów nie lubię.
Myślę, że najlepiej wybierając miot po prostu patrzeć na rodziców, ale do tego właśnie musisz wiedzieć, czego szukasz. Bo tak na sucho to można mówić tylko o przeciętnym borderze i oziku, i tu border jest po prostu psem bardziej intensywnym (w pracy, ale i w fiksacjach, zazwyczaj są mniej stabilne) i bardziej wymagający.
Ale generalnie JA SIĘ NIE ZNAM i chciałam tylko namówić do tego, żeby nie wybierać rasy 'w ciemno', tylko poczytać, podzwonić, najlepiej popoznawać na żywo, poobserwować jak pracują z przewodnikiem, popytać właścicieli, jak wygląda życie w domu, jak pies się zachowuje na spacerach.
Lazanka - Wto Sty 07, 2014 12:00
mmarcioszka napisał/a: | Kogo jeszcze nie ma na liście, a chciałby się dopisać ? |
to jeszcze nasze bydlatko
Iskra suka * mieszaniec * kolor: zazwyczaj czarny * ur. 2009 (data umowna)
babyduck - Wto Sty 07, 2014 15:04
wilczek777, znajoma ma wspaniałą, sportową sukę aussie, genialną do frisbee, ale sprowadzała ją z Holandii - http://aussie.ekologia24.biz/baza/?dog=670
Sprawdzałaś hodowlę Myriad? Podobno mają sportowe psy. http://aussie.ekologia24.biz/hodowle/?hod=16
Rysiaczek - Wto Sty 07, 2014 16:03
mmarcioszka napisał/a: | Tess, zrobione.
Kogo jeszcze nie ma na liście, a chciałby się dopisać ? |
To i ja (wiernie podczytuję)
Demon pies kastrat * amstaff * pręgowany z białym * ur. 01.04.2005
PALATINA - Wto Sty 07, 2014 19:12
Czy u Was też trawniki są upstrzone poświątecznym żarciem?
U mnie na trawniku więcej jedzenia niż psich kup!!!
Chleb, ciasto, szynka (w plasterkach i w dużych kawałkach), kawałki ryb (głowy i ogony)...
Wychodzenie z psami to koszmar! Suki żrą co popadnie, ciągną mnie niemiłosiernie we wszystkie strony.. Głuchną na zawołanie.. Pozwalam im kawałek odejść, bo myślę, że szukają miejsca na kupę, ale po chwili widzę np. rybi ogon w psim pysku! W rezultacie ciągle je szarpię na smyczach. Chodzę wściekła. Nawet z moją "umierającą" Czatą wyjście na sik to koszmar. Suka ledwie łazi, ale do kiełbasy w trawie ciągnie jak parowóz.
katasza - Wto Sty 07, 2014 19:41
U mnie 'poswiatecznego' nie ma. Ale pelno kosci, kielbas jak przez caly rok a niektore podtrute. Frodowi kaganiec zaloze, a z tym malym gnojkiem nie wiem co mam robic bo to bardziej pazerne niz frodek.
PALATINA - Wto Sty 07, 2014 19:47
U mnie cały rok jest, ale w określonych miejscach tylko (wokół karmników dla ptaków), a teraz jest wszędzie, zwłaszcza wokół mojego bloku. Chcąc nie chcąc zawsze obok tego przechodzę.
wilczek777 - Wto Sty 07, 2014 20:54
Szura ja wiem czego chcę ale nie pomaga mi to w wyborze rasy I tu i tu bywają właśnie takie psy jakich szukam.
Rozrzut jest przepotężny dlatego też kopię we wszystkich hodowlach w Polsce, przeglądam też hodowle Czeskie jak i Niemieckie (Czesi mają versy, Niemcy jak u nas głównie Showy). Hodowli BC takich naprawdę godnych uwagi znalazłam 3 albo 4 do jednej już napisałam.
Mam spory dylemat bo podobają mi się oba typy psów i w obu stylach pracy widzę i plusy i minusy. Z perspektywy frisbee które mam zamiar wymasterować w miarę możliwości moich i psa taki BC jest lżejszy i lepiej "lata" i łagodniej odbija się od ciała niż ciężki ozzik... Moje wątpliwości rozwiała jednak właścicielka TEGO psa:
http://www.youtube.com/watch?v=TP51iAj3wHE
Jak widać, ozzinek też nieźle daje radę i nie można złego słowa powiedzieć. Żeby była jasność Toffi jest showkiem.
babyduck cudo sucz! Lekka i nawet pokusiłabym się, że bardziej borderowa niż ozzinkowa. Myriad z tego co wiem nie planuje szczeniąt. Druga hodowla stricte sportowa też nie Dlatego starałam się o czeskie versy ale jak na razie cisza.
Szczurówka - Wto Sty 07, 2014 21:28
mmarcioszka napisał/a: | Kogo jeszcze nie ma na liście, a chciałby się dopisać ? |
Ja
Diana Suka nie kastrowana Mieszaniec Owczarka Niemieckiego z Bokserem Czarno-Biszkoptowa Ur. Październik 2009
Szura - Wto Sty 07, 2014 21:44
wilczek777, mi się ten psiak z filmiku niezbyt podoba. Do frisbee na bank bym brała bc, jak nie ze względu na samą pracę, to na stawy - jednak przy tym sporcie budowa ma ogromne znaczenie dla zdrowia psa, a jednak większość aussie to przy borderach kloce.
Pewnie na Twoim miejscu wzięłabym szczeniaka bc z linii szołowej/mieszanej, po rodzicach coś tam sobie robiących (niekoniecznie miszczów, ale żeby było wiadomo, że robić lubią).
Jeśli nie masz ciśnienia na wygrywanie zawodów i mistrzostw świata, to powinnaś być z takiego psiaka bardzo zadowolona.
Tess - Wto Sty 07, 2014 22:16
wilczek777, ja do frisbee też na pewno bc. Zresztą, co tu gadać, ja generalnie brałabym bc, a nie aussie, aussie są dla mnie za ciężkie w każdym sporcie.
No chyba że typowe workingi takie jak Maruda właśnie, którą wstrawiła babyduck, ale to zupełnie inny typ psa psychicznie i też bym wolała bc workinga. A Maruda jest bardzo ozikowa, takie są prawdziwe, workingowe aussie.
wilczek777 - Wto Sty 07, 2014 23:32
Szura mam już na oku ciekawe mioty i staram się gryźć temat dalej. Lini mieszanych np. ISDS z showem raczej nie powinno się praktykować jeśli to są skrajne psy - potem efekty nie całkiem są takie jakby chcieli hodowcy.
Aussiki naprawdę dobrze sobie radą o dziwo! Taki standardowy przykład http://www.youtube.com/watch?v=ubfYU11uuHg też showek...
Szukam jeszcze versów ale ciężko może być nie powiem.
Szura - Śro Sty 08, 2014 00:36
wilczek777, wiele ras sobie dobrze radzi. Szetland, pudel, jack russel, toller.
Powtórzę się, ale to IMO kwestia tego, co chcesz z psem osiągnąć. Ja np. z Yukiego na torze agi jestem baaardzo zadowolona i oczywiście uważam, że mój pies jest najmądrzejszy i najwspanialszy, ale umówmy się - ani prędkością na torze, ani najaraniem na bieganie toru borderom do pięt nie dorasta. Pomijając inne kwestie, mój pies to po prostu luzak i wszystko traktuje jako zabawę, a nie pracę. Mi to pasuje, ale już osoba z ambicjami by się z takim psem pochlastała.
mmarcioszka - Śro Sty 08, 2014 01:20
Uwielbiam Matsi, jak zwykle piękna
Off-Topic: | Wszyscy dopisani.
Lazanka, Rysiaczek, dziękuję <3 |
|
|
|