To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Poidła

jullcia_ - Czw Mar 26, 2009 12:30

A czy takie poidło się sprawdzi?
(jak dla papug)?

o takie

(poprawiłam niedziałający link - limomanka)

Szczerze powiedziawszy wkurza mnie latanie tej kuleczki w tym poidełku nocą gdy ciurki piją :-P

devilline - Czw Mar 26, 2009 19:53

A ja to uwielbiam! Zazwyczaj nawet poznaję który chłopak pije :mrgreen:
magnes - Czw Mar 26, 2009 20:30

ja zawsze zakładam sie z mamą który pije, każdy pije inaczej, nawet w nocy mi już nie przeszkadza dzwoninie kuleczki w poidełku
Mangusta - Wto Paź 20, 2009 10:06

odkopuję, bo sama zrobiłam bardzo proste i trwałe poidło, któremu żadne szczurze zęby nie straszne.

oczywiście zaczęło się od tego, że stare, plastikowe zaczęło paskudnie przeciekać - pół godziny i wody nie ma. po piątym z kolei obszukaniu dopiero zauważyłam minimalną, półmilimetrową dziurkę, wygryzioną przez jakąś cwaniarę. jako że był wieczór i sklepy pozamykane, oświeciło mnie że mam jeszcze stare wielkie poidło które było od początku felerne, ale za to jego zakrętka z rurką jest nowiuteńka i ma łudząco podobną średnicę co zwykły gwint w butelce... wzięłam więc butelkę po... Ginie, przymierzyłam, pasowało, nalałam więc wody, przyczepiłam do klatki i szczury są zadowolone, nie blokuje się ani nie cieknie ;] do tego żadna mi tego nie pogryzie bo to szkło, tylko na przyszłość muszę zrobić lepsze mocowanie, bo drut jednak cwaniary mogą przegryźć. chyba nawet nie będę kupować nowego poidła.

a wpadłam na to bo w pojemnikach hodowlanych na giełdzie wszystkie poidła były zrobione w ten sposób - żadnej firmówki.

czarnaeve - Wto Paź 27, 2009 16:59

Witam, od niedawna mam u siebie dwie mlode panienki ktore na razie korzystaja jeszcze z malego szklanego poidelka - przeznaczonego prze mnie do transportera, na czas roznych podrozy...
Niedlugo zamierzam im sprawic jakies wieksze poidlo - i tu chcialam sie was poradzic.. szukam jakiegos cichego i rzecz jasna rowniez dobrze funkcjonujacego poidelka :wink: Bylabym wdzieczna gdybyscie mogli mi cos dobrego polecic... :mrgreen:

Wczesniej w uzyciu bylo cos takiego:
(pomimo ze nigdy nie zauwazylam zeby sie zacinalo, musze powiedziec ze nie bylam zadowolona... jak widac koncowka jest metalowa, kulka w srodku rowniez = spory halas.. :? )

Anonymous - Wto Paź 27, 2009 17:06

Szklane poidło na czas podróży to chyba kiepski pomysł.
Najcichsze są ferplasta, są chyba w 4 czy 5 rozmiarach. Poszukaj w sklepach internetowych.
http://animalia.pl/sklep....&sort=0&kat=113

czarnaeve - Wto Paź 27, 2009 17:22

Viss napisał/a:
Szklane poidło na czas podróży to chyba kiepski pomysł.

Dlaczego tak uwazasz? Wedlug mnie sa fajne ze wzgledu na swoja wielkosc (sa dosc male = nie zabieraja duzo miejsca w transporterze). No i nie maja zadnych kulek w srodku.. Mysle ze jesli sie je dobrze zamontuje nie powinno byc problemow :wink:

Dziekuje za odpowiedz, zaraz czegos poszukam :mrgreen:

A jak sie sprawa ma z poidelkami "Drinky" lub "Living World"?
Pytam bo akurat znalazlam w sklepie internetowym z ktorego mam zamiar zamowic kilka innych rzeczy ;)

Ninek - Wto Paź 27, 2009 17:36

Ferplastowe są najfajniejsze no i najcichsze :)

Szklane na czas podróży kiepskie, bo łatwo toto stłuc. Plastikowe są też w malutkich wersjach. A w czym przeszkadza kulka w czasie podróży? :roll:

czarnaeve - Wto Paź 27, 2009 18:16

Tak wiem ze sa i plastikowe w malych wersjach ;) A co do tego ze latwo stluc.. hm ja przynajmniej negatywnych doswiadczen nie mam, jak do tej pory stluklo mi sie tylko jedno przy upadku z duzej wysokosci na podloge.. :oops: ale jesli jest dobrze zamontowane to moim zdaniem powinno byc wszystko w porzadku. Tak czy siak sobie je chwale.. a jesli nie na droge najwyzej zostanie jako dodatkowe :wink:
A co z wyzej wymienionymi poidelkami "Drinky" i "Living World"? :roll:

Edit: Kupilam niedawno to poidelko "Drinky" jak sie pozniej okazalo ferplasta :wink: z tym nowym mocowaniem :D ogolnie jest fajne, zauwazylam ze szczury tez je lubia.. majac w klatce 2 wybieraja wlasnie to, jest dosc cichutkie... Jedyne minusy jakie zauwazylam to dosc maly otwor butelki (utudnia troche czyszczenie) spodziwalam sie tez troche grubszego plastiku.. ale nie jest zle, no i przy odstepach miedzy pretami wielkosci 1cm troche trudno do zamocowania.. musialam to plastikowe mocowanie wcisnac na sile :? Ale ogolnie jestem zadowolona i moge polecic

zuuzuushii - Pią Gru 18, 2009 01:58

mam poidło ferplasta ... nie wiem czy to ich uroda czy trafiłam na felerne :/
ale dopiero teraz zauważyłam, że chyba przysycha i szczury nie mogą z niego pić!!!
musiałam go nacisnąć, wtedy rzuciły się po wode:/

jestem pzrerażona:/ na początku z niego normalnie piły ale już po paru dniach chyba coś z nim jest nie tak, jak dotykam palcem kulkę to jest sucha...

macie jakiś pomysł co teraz?
kupię nowe pewnie, tylko jakie jak nie ferplasta? mniejszy rozmiar?

Anonymous - Pią Gru 18, 2009 09:10

To jakiś wyjątek, poidła ferplasta są najlepsze, służą mi wieele lat.

Rozkręć poidło i odkamień wszystkie części, może to pomoże.

AngelsDream - Pią Gru 18, 2009 12:36

zuuzuushii, zdarzały się nam takie przypadki - zostaw odrobinę więcej powietrza i postukaj lekko palcem w kulkę - rozrusza się - jeśli się działo, dotyczyło nowych. No i z tego powodu zawsze mieliśmy dwa poidła, na wszelki wypadek.
futrzasta - Pią Gru 18, 2009 12:36

a skolei moje poidło ferplasta cieknie...
zuuzuushii - Pią Gru 18, 2009 13:11

dzięki wielkie, moje poidło jest nowiuteńkie:)
Dziś działa, na samym początku ciekło, teraz przestało:) może rzeczywiście musi się rozruszać...

AngelsDream - Pią Gru 18, 2009 13:22

futrzasta, musisz wyczuć, ile powietrza w nim zostawić.