Klatki i wyposażenie - Poidła
jullcia_ - Czw Mar 26, 2009 12:30
A czy takie poidło się sprawdzi?
(jak dla papug)?
o takie
(poprawiłam niedziałający link - limomanka)
Szczerze powiedziawszy wkurza mnie latanie tej kuleczki w tym poidełku nocą gdy ciurki piją
devilline - Czw Mar 26, 2009 19:53
A ja to uwielbiam! Zazwyczaj nawet poznaję który chłopak pije
magnes - Czw Mar 26, 2009 20:30
ja zawsze zakładam sie z mamą który pije, każdy pije inaczej, nawet w nocy mi już nie przeszkadza dzwoninie kuleczki w poidełku
Mangusta - Wto Paź 20, 2009 10:06
odkopuję, bo sama zrobiłam bardzo proste i trwałe poidło, któremu żadne szczurze zęby nie straszne.
oczywiście zaczęło się od tego, że stare, plastikowe zaczęło paskudnie przeciekać - pół godziny i wody nie ma. po piątym z kolei obszukaniu dopiero zauważyłam minimalną, półmilimetrową dziurkę, wygryzioną przez jakąś cwaniarę. jako że był wieczór i sklepy pozamykane, oświeciło mnie że mam jeszcze stare wielkie poidło które było od początku felerne, ale za to jego zakrętka z rurką jest nowiuteńka i ma łudząco podobną średnicę co zwykły gwint w butelce... wzięłam więc butelkę po... Ginie, przymierzyłam, pasowało, nalałam więc wody, przyczepiłam do klatki i szczury są zadowolone, nie blokuje się ani nie cieknie do tego żadna mi tego nie pogryzie bo to szkło, tylko na przyszłość muszę zrobić lepsze mocowanie, bo drut jednak cwaniary mogą przegryźć. chyba nawet nie będę kupować nowego poidła.
a wpadłam na to bo w pojemnikach hodowlanych na giełdzie wszystkie poidła były zrobione w ten sposób - żadnej firmówki.
czarnaeve - Wto Paź 27, 2009 16:59
Witam, od niedawna mam u siebie dwie mlode panienki ktore na razie korzystaja jeszcze z malego szklanego poidelka - przeznaczonego prze mnie do transportera, na czas roznych podrozy...
Niedlugo zamierzam im sprawic jakies wieksze poidlo - i tu chcialam sie was poradzic.. szukam jakiegos cichego i rzecz jasna rowniez dobrze funkcjonujacego poidelka Bylabym wdzieczna gdybyscie mogli mi cos dobrego polecic...
Wczesniej w uzyciu bylo cos takiego:
(pomimo ze nigdy nie zauwazylam zeby sie zacinalo, musze powiedziec ze nie bylam zadowolona... jak widac koncowka jest metalowa, kulka w srodku rowniez = spory halas.. )
Anonymous - Wto Paź 27, 2009 17:06
Szklane poidło na czas podróży to chyba kiepski pomysł.
Najcichsze są ferplasta, są chyba w 4 czy 5 rozmiarach. Poszukaj w sklepach internetowych.
http://animalia.pl/sklep....&sort=0&kat=113
czarnaeve - Wto Paź 27, 2009 17:22
Viss napisał/a: | Szklane poidło na czas podróży to chyba kiepski pomysł. |
Dlaczego tak uwazasz? Wedlug mnie sa fajne ze wzgledu na swoja wielkosc (sa dosc male = nie zabieraja duzo miejsca w transporterze). No i nie maja zadnych kulek w srodku.. Mysle ze jesli sie je dobrze zamontuje nie powinno byc problemow
Dziekuje za odpowiedz, zaraz czegos poszukam
A jak sie sprawa ma z poidelkami "Drinky" lub "Living World"?
Pytam bo akurat znalazlam w sklepie internetowym z ktorego mam zamiar zamowic kilka innych rzeczy
Ninek - Wto Paź 27, 2009 17:36
Ferplastowe są najfajniejsze no i najcichsze
Szklane na czas podróży kiepskie, bo łatwo toto stłuc. Plastikowe są też w malutkich wersjach. A w czym przeszkadza kulka w czasie podróży?
czarnaeve - Wto Paź 27, 2009 18:16
Tak wiem ze sa i plastikowe w malych wersjach A co do tego ze latwo stluc.. hm ja przynajmniej negatywnych doswiadczen nie mam, jak do tej pory stluklo mi sie tylko jedno przy upadku z duzej wysokosci na podloge.. ale jesli jest dobrze zamontowane to moim zdaniem powinno byc wszystko w porzadku. Tak czy siak sobie je chwale.. a jesli nie na droge najwyzej zostanie jako dodatkowe
A co z wyzej wymienionymi poidelkami "Drinky" i "Living World"?
Edit: Kupilam niedawno to poidelko "Drinky" jak sie pozniej okazalo ferplasta z tym nowym mocowaniem ogolnie jest fajne, zauwazylam ze szczury tez je lubia.. majac w klatce 2 wybieraja wlasnie to, jest dosc cichutkie... Jedyne minusy jakie zauwazylam to dosc maly otwor butelki (utudnia troche czyszczenie) spodziwalam sie tez troche grubszego plastiku.. ale nie jest zle, no i przy odstepach miedzy pretami wielkosci 1cm troche trudno do zamocowania.. musialam to plastikowe mocowanie wcisnac na sile Ale ogolnie jestem zadowolona i moge polecic
zuuzuushii - Pią Gru 18, 2009 01:58
mam poidło ferplasta ... nie wiem czy to ich uroda czy trafiłam na felerne
ale dopiero teraz zauważyłam, że chyba przysycha i szczury nie mogą z niego pić!!!
musiałam go nacisnąć, wtedy rzuciły się po wode:/
jestem pzrerażona:/ na początku z niego normalnie piły ale już po paru dniach chyba coś z nim jest nie tak, jak dotykam palcem kulkę to jest sucha...
macie jakiś pomysł co teraz?
kupię nowe pewnie, tylko jakie jak nie ferplasta? mniejszy rozmiar?
Anonymous - Pią Gru 18, 2009 09:10
To jakiś wyjątek, poidła ferplasta są najlepsze, służą mi wieele lat.
Rozkręć poidło i odkamień wszystkie części, może to pomoże.
AngelsDream - Pią Gru 18, 2009 12:36
zuuzuushii, zdarzały się nam takie przypadki - zostaw odrobinę więcej powietrza i postukaj lekko palcem w kulkę - rozrusza się - jeśli się działo, dotyczyło nowych. No i z tego powodu zawsze mieliśmy dwa poidła, na wszelki wypadek.
futrzasta - Pią Gru 18, 2009 12:36
a skolei moje poidło ferplasta cieknie...
zuuzuushii - Pią Gru 18, 2009 13:11
dzięki wielkie, moje poidło jest nowiuteńkie:)
Dziś działa, na samym początku ciekło, teraz przestało:) może rzeczywiście musi się rozruszać...
AngelsDream - Pią Gru 18, 2009 13:22
futrzasta, musisz wyczuć, ile powietrza w nim zostawić.
|
|
|