To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIII

Majszczur - Pon Sty 02, 2012 00:24

Eruntale napisał/a:
[url=http://img688.images....th.jpg]Obrazek
łiiiiii jak jak kocham tak ciemno znaczone łapusie :serducho: cudna jest :)
satanka666 - Pon Sty 02, 2012 13:50

Eruntale, słodka! gratuluję ;)

a Dilerski ma dziś 3urodziny :serducho:

babyduck - Pon Sty 02, 2012 14:24

Już? Najlepszego!
Eruntale - Pon Sty 02, 2012 14:45

Rany, ale mam metlik ze szczepieniami :P W tym tygodniu odrobacze Bekse po raz drugi, a potem wypadaloby szczepienia - na pewno nosowka i parwo, to by wypadalo jakos w 9 tyg, a co potem? Znalazlam np cos takiego
Cytat:
Pierwsze szczepienie powinno być przeprowadzone nie wcześniej niż w 6 tygodniu życia. Dotychczas sugerowane było by pierwsze szczepienie zwierało żywą modyfikowaną szczepionkę przeciw nosówce. Obecnie poleca się szczepienie szczepionką rekombinowaną jako bezpieczniejsze i skuteczniejsze. Drugie szczepienie powinno być wykonane nie wcześniej niż 3-4 tygodnie po pierwszym Wielu weterynarzy szczepi co 2 tygodnie ale podanie szczepionki w odstępie dwutygodniowym bardziej osłabia niż nasila odpowiedź immunologiczną. Po 6 miesiącu wścieklizna – zabitą szczepionką i preferowana droga podania- domięśniowo.

i dalej

Cytat:
Proponuje poniższy schemat szczepień:-
9 tygodni- Nosówka / Parwowirus (MLV, Internet Pogard Puppy )
12 tygodni - Nosówka /Parwowirus jw
16-20 tydzień jw
powyżej 24 tygodnia lub później - Wścieklizna
po roku życia - booster MLV Nosówka /Parwowirus

Inne strony promuja ten system co 2 tygodnie. Mam szczerze mowiac metlik, moglibyscie sie podzielic opiniami- czym szczepic, na co (poza parwo, nosowka i wscieklizna) i kiedy? Moglabym wprawdzie napisac na dogo, ale obawiam sie ze zrobi sie tam, well...chaos ;P
I jak rozwiazaliscie sprawe kwarantanny i socjalizacji? Trzymac szczeniaka ponad miesiac w domu bez kontaktu z innymi psami wydaje sie mi straszna izolacja :|
Rzecz jasna sie nie znam, bardzo chetnie przyjme porady i wasze doswiadczenia[/quote]

Anonymous - Pon Sty 02, 2012 14:50

Eruntale, mała jest przepiękna, gratuluję. :) :serducho:

Idź do zaufanego weta, to on ustali najlepszy kalendarz szczepień dla małej.

Majszczur - Pon Sty 02, 2012 15:12

Tutaj chyba jeszcze mojego berneńskiego suczydła nie przedstawiałam.
Oto Granda - Grandzisława - Psina Cielęcina Killer z Natolina :mrgreen:

FILM nr 1

FILM nr 2

FILM nr 3

Sorgen - Pon Sty 02, 2012 15:25

Ja tak w kwestii kwarantanny. My przestrzegaliśmy maniakalnie i teraz żałuję. Mieliśmy straszne problemy z tym że Delta nie chciała za nami na spacerze chodzić, problem był baaardzo mocny do 1 roku życia, teraz momentami też ma takie napady że się zacina i nie ma uproś. Poznałam 4 psy z tym samym problemem, różnych ras i wszędzie była bardzo ściśle przestrzegana kwarantanna. Szkoleniowiec twierdzi że suka przesiedziała w domu okres podążania za właścicielem a na pole zaczęła wychodzić w fazie kiedy wszystko jest ważne tylko nie pańcia. Dobrze by było gdzieś jednak z młodą wychodzić żeby się świata uczyła i zapewnić jej kontakt ze znanymi, szczepionymi psami.
yoshi - Pon Sty 02, 2012 15:31

Eruntale ja bym wysłała Cię do mojego ;) Tylko on jest drogi i przy błoniach, już do niego nie chodzę ;) Ale Toudi miał 1 szczepionkę w maju po niej 10 dni kwarantanny a później w czerwcu kolejną i już spokój ;)

z kwarantanną jest tak że Twój pies może mieć kontakt z innymi psami tylko muszą być zdrowe i zaszczepione. Na pole też możesz z nim wychodzić ale w miejsce gdzie jest dużo psów, psich odchodów jest to ryzykowne. Dlatego jeśli masz znajomego z ogródkiem jak najbardziej psiaka możesz tam wziąć :) Ja tak z Toudim robiłam:) Znajoma miała suczkę bokserke i ogródek co prawda przy kamienicy ale wiadomo było że obce psy tam nie chodziły ;)

Dla mnie największym plusem szczepionki którą miał Toudi było to że kwarantanna po niej to tylko 10 dni a nie miesiąc ;) Więc jak bym miała mieć teraz drugiego psa to też bym wybrała tą opcję ;) Mimo że jest 2 razy droższa niż u weta o którym Ci mówiłam (pan P. Lis).

sachma - Pon Sty 02, 2012 17:05

Nam wetka ustalała kalendarz - ja chciałam szczepionkę na full wypas i koniecznie z corona virus, bo to na wystawach częste, więc dostał na wszystko co się dało szczepienie - w sumie był 3 razy szczepiony + wścieklizna, ale nie pamiętam w jakich odstępach.

Jeśli chodzi o kwarantanne to u nas jej nie było - Lenny wychodził na spacery jak każdy inny pies, omijaliśmy osiedla, bo tam pełno kupsk, pilnowałam żeby nie miał kontaktu z odchodami i bezpańskimi psami, właścicieli pytałam się czy psy są szczepione na wirusówki, bo mały jest na kwarantannie... Myślę ze jeśli chodzi o socjal to nic nie zaniedbaliśmy, zaniedbania pojawiły się za to od lutego do teraz i powoli zaczynamy to odkręcać..

Nakasha - Pon Sty 02, 2012 21:38

Hmm, a nie lepiej po prostu psa nauczyć podążania za nami?... Np. stosując smakołyki. :)

Nemo i Nala wychodzili na spacery po 2-gim szczepieniu, teraz są w okresie, gdzie wszystko jest ważniejsze niż ja, a i tak za mną biegną, pilnują się, tylko czasami mnie ignorują gdy widzą innego psa. Mi szkoleniowiec mówiła, że to tak jest i z czasem im przejdzie, a na razie powinnam kontynuować naukę chodzenia przy nodze używając smakołyków. ;)

My mieliśmy szczepienia co 2 tygodnie.

Nakasha - Wto Sty 03, 2012 21:06

Zdjęcia z dzisiejszego spaceru. :DD Ganianie się, bieganie, wyrywanie sobie piłeczki, kopanie dołków, podgryzanie się, szaleństwa ze spotkaną suczką, głupie miny Nali, śliczny pyszczek Nemo, itp. :D

Zdjęć jest ponad 100, wiem, że obchodzą głównie tylko mnie, ale i tak wrzucam. :D

Uff. :P

Majszczur - Wto Sty 03, 2012 21:12

Śliczna parka :serducho: Zaraz posypią się (zasłużone) ochy i achy :mrgreen:

Off-Topic:
trochę mi przykro, że moja psina została przez szanowne grono totalnie 'olana' ;( :wink:

Oli - Wto Sty 03, 2012 21:15

Majszczur, bo filmy wrzuciłaś, a mnie np. (przyznaję się bez bicia) nie chce się filmików oglądać :wink: :oops:

Nakasha napisał/a:
głupie miny Nali, śliczny pyszczek Nemo
raczej na odwrót! :P tak, jestem uprzedzona do rasowców :D
Majszczur - Wto Sty 03, 2012 21:17

Oli, foty też wrzucałam :P i pupa :/ ... idę się pomiziać z Grandzisławą na otarcie łez :P
Nakasha - Wto Sty 03, 2012 21:20

Majszczur, moja pierwsza reakcja na 3ci filmik: bogowie ona wypuszcza szczury na dwór w taki ziąb?? dopiero potem zobaczyłam, że to z kwietnia. :lol: :lol: :lol:

Fajne psisko, ślicznie duże. :DD A szczurzaste jak na nią włażą :D