Archiwum - Psiaki XIII
Majszczur - Pon Sty 02, 2012 00:24
łiiiiii jak jak kocham tak ciemno znaczone łapusie cudna jest
satanka666 - Pon Sty 02, 2012 13:50
Eruntale, słodka! gratuluję
a Dilerski ma dziś 3urodziny
babyduck - Pon Sty 02, 2012 14:24
Już? Najlepszego!
Eruntale - Pon Sty 02, 2012 14:45
Rany, ale mam metlik ze szczepieniami W tym tygodniu odrobacze Bekse po raz drugi, a potem wypadaloby szczepienia - na pewno nosowka i parwo, to by wypadalo jakos w 9 tyg, a co potem? Znalazlam np cos takiego
Cytat: | Pierwsze szczepienie powinno być przeprowadzone nie wcześniej niż w 6 tygodniu życia. Dotychczas sugerowane było by pierwsze szczepienie zwierało żywą modyfikowaną szczepionkę przeciw nosówce. Obecnie poleca się szczepienie szczepionką rekombinowaną jako bezpieczniejsze i skuteczniejsze. Drugie szczepienie powinno być wykonane nie wcześniej niż 3-4 tygodnie po pierwszym Wielu weterynarzy szczepi co 2 tygodnie ale podanie szczepionki w odstępie dwutygodniowym bardziej osłabia niż nasila odpowiedź immunologiczną. Po 6 miesiącu wścieklizna – zabitą szczepionką i preferowana droga podania- domięśniowo. |
i dalej
Cytat: | Proponuje poniższy schemat szczepień:-
9 tygodni- Nosówka / Parwowirus (MLV, Internet Pogard Puppy )
12 tygodni - Nosówka /Parwowirus jw
16-20 tydzień jw
powyżej 24 tygodnia lub później - Wścieklizna
po roku życia - booster MLV Nosówka /Parwowirus |
Inne strony promuja ten system co 2 tygodnie. Mam szczerze mowiac metlik, moglibyscie sie podzielic opiniami- czym szczepic, na co (poza parwo, nosowka i wscieklizna) i kiedy? Moglabym wprawdzie napisac na dogo, ale obawiam sie ze zrobi sie tam, well...chaos
I jak rozwiazaliscie sprawe kwarantanny i socjalizacji? Trzymac szczeniaka ponad miesiac w domu bez kontaktu z innymi psami wydaje sie mi straszna izolacja
Rzecz jasna sie nie znam, bardzo chetnie przyjme porady i wasze doswiadczenia[/quote]
Anonymous - Pon Sty 02, 2012 14:50
Eruntale, mała jest przepiękna, gratuluję.
Idź do zaufanego weta, to on ustali najlepszy kalendarz szczepień dla małej.
Majszczur - Pon Sty 02, 2012 15:12
Tutaj chyba jeszcze mojego berneńskiego suczydła nie przedstawiałam.
Oto Granda - Grandzisława - Psina Cielęcina Killer z Natolina
FILM nr 1
FILM nr 2
FILM nr 3
Sorgen - Pon Sty 02, 2012 15:25
Ja tak w kwestii kwarantanny. My przestrzegaliśmy maniakalnie i teraz żałuję. Mieliśmy straszne problemy z tym że Delta nie chciała za nami na spacerze chodzić, problem był baaardzo mocny do 1 roku życia, teraz momentami też ma takie napady że się zacina i nie ma uproś. Poznałam 4 psy z tym samym problemem, różnych ras i wszędzie była bardzo ściśle przestrzegana kwarantanna. Szkoleniowiec twierdzi że suka przesiedziała w domu okres podążania za właścicielem a na pole zaczęła wychodzić w fazie kiedy wszystko jest ważne tylko nie pańcia. Dobrze by było gdzieś jednak z młodą wychodzić żeby się świata uczyła i zapewnić jej kontakt ze znanymi, szczepionymi psami.
yoshi - Pon Sty 02, 2012 15:31
Eruntale ja bym wysłała Cię do mojego Tylko on jest drogi i przy błoniach, już do niego nie chodzę Ale Toudi miał 1 szczepionkę w maju po niej 10 dni kwarantanny a później w czerwcu kolejną i już spokój
z kwarantanną jest tak że Twój pies może mieć kontakt z innymi psami tylko muszą być zdrowe i zaszczepione. Na pole też możesz z nim wychodzić ale w miejsce gdzie jest dużo psów, psich odchodów jest to ryzykowne. Dlatego jeśli masz znajomego z ogródkiem jak najbardziej psiaka możesz tam wziąć Ja tak z Toudim robiłam:) Znajoma miała suczkę bokserke i ogródek co prawda przy kamienicy ale wiadomo było że obce psy tam nie chodziły
Dla mnie największym plusem szczepionki którą miał Toudi było to że kwarantanna po niej to tylko 10 dni a nie miesiąc Więc jak bym miała mieć teraz drugiego psa to też bym wybrała tą opcję Mimo że jest 2 razy droższa niż u weta o którym Ci mówiłam (pan P. Lis).
sachma - Pon Sty 02, 2012 17:05
Nam wetka ustalała kalendarz - ja chciałam szczepionkę na full wypas i koniecznie z corona virus, bo to na wystawach częste, więc dostał na wszystko co się dało szczepienie - w sumie był 3 razy szczepiony + wścieklizna, ale nie pamiętam w jakich odstępach.
Jeśli chodzi o kwarantanne to u nas jej nie było - Lenny wychodził na spacery jak każdy inny pies, omijaliśmy osiedla, bo tam pełno kupsk, pilnowałam żeby nie miał kontaktu z odchodami i bezpańskimi psami, właścicieli pytałam się czy psy są szczepione na wirusówki, bo mały jest na kwarantannie... Myślę ze jeśli chodzi o socjal to nic nie zaniedbaliśmy, zaniedbania pojawiły się za to od lutego do teraz i powoli zaczynamy to odkręcać..
Nakasha - Pon Sty 02, 2012 21:38
Hmm, a nie lepiej po prostu psa nauczyć podążania za nami?... Np. stosując smakołyki.
Nemo i Nala wychodzili na spacery po 2-gim szczepieniu, teraz są w okresie, gdzie wszystko jest ważniejsze niż ja, a i tak za mną biegną, pilnują się, tylko czasami mnie ignorują gdy widzą innego psa. Mi szkoleniowiec mówiła, że to tak jest i z czasem im przejdzie, a na razie powinnam kontynuować naukę chodzenia przy nodze używając smakołyków.
My mieliśmy szczepienia co 2 tygodnie.
Nakasha - Wto Sty 03, 2012 21:06
Zdjęcia z dzisiejszego spaceru. Ganianie się, bieganie, wyrywanie sobie piłeczki, kopanie dołków, podgryzanie się, szaleństwa ze spotkaną suczką, głupie miny Nali, śliczny pyszczek Nemo, itp.
Zdjęć jest ponad 100, wiem, że obchodzą głównie tylko mnie, ale i tak wrzucam.
Uff.
Majszczur - Wto Sty 03, 2012 21:12
Śliczna parka Zaraz posypią się (zasłużone) ochy i achy
Off-Topic: | trochę mi przykro, że moja psina została przez szanowne grono totalnie 'olana' |
Oli - Wto Sty 03, 2012 21:15
Majszczur, bo filmy wrzuciłaś, a mnie np. (przyznaję się bez bicia) nie chce się filmików oglądać
Nakasha napisał/a: | głupie miny Nali, śliczny pyszczek Nemo | raczej na odwrót! tak, jestem uprzedzona do rasowców
Majszczur - Wto Sty 03, 2012 21:17
Oli, foty też wrzucałam i pupa ... idę się pomiziać z Grandzisławą na otarcie łez
Nakasha - Wto Sty 03, 2012 21:20
Majszczur, moja pierwsza reakcja na 3ci filmik: bogowie ona wypuszcza szczury na dwór w taki ziąb?? dopiero potem zobaczyłam, że to z kwietnia.
Fajne psisko, ślicznie duże. A szczurzaste jak na nią włażą
|
|
|