Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
Kami - Czw Sty 26, 2012 21:31
Ściółka bukowa przy dwóch babach spokojnie wytrzymała dwa tygodnie. Gdybym częściej wybierała kupki, to pewnie byłoby dłużej. Ale nie całkiem mi się chciało i dziś wymieniłam. Jestem z niej baaaaardzo zadowolona.
Sorgen - Pią Sty 27, 2012 18:20
Już kiedyś w tym temacie polecałam zrębki wędzarnicze jako zamiennik do bukowych chipsi. Zamawiam z allegro, tak jak było pisane, nie pylą, nie śmierdzą dziwnie, nie mają ostrych drzazg albo jakiś śmieci w sobie. Przy moich 5 laskach wystarczają na jakieś 10-12 dni, potem lekko czuć ale ja nie wybieram kupsztali. Przy wybieraniu pewnie jeszcze dłużej by pociągnęły.
Aha ktoś tu pisał że można zarazić szczury roztoczami kupując zrębki wędzarnicze zamiast drewienek chipsi. Moje laski siedzą na tych zrębkach już ponad 3 miesiące i nie złapały wszołów ani innego dziadostwa.
rysia.13 - Pią Sty 27, 2012 19:10
Sorgen, a które zrębki Ty zamawiasz i na ile stascza taka paczka ?
Sorgen - Sob Sty 28, 2012 16:14
Zamawiam dokładnie te co dziewczyny teraz zamówiły na allegro, gdzieś tu link jest stronę temu lub dwie. Mnie torba starcza na 2 miesiące przy 5 babach i kuwecie 100x50cm. Sypię dosyć grubo.
nimka - Sob Sty 28, 2012 22:38
Ja jednak na razie szczurom sypię do kuwety Cats Best Eco Plus, bo po pierwsze nie chciało mi się kupować innej ściółki (a powyższy żwirek używają moje koty), po drugie kupno innej ściółki którą chciałam wyszło by drożej (tej zużywa się mniej niż przeciętnej drewnianej), po trzecie chyba dość dobrze się sprawdza w szczurzej klatce - nie przeszkadza mi zapach samej ściółki, nie śmierdzi jakoś wyjątkowo "szczurami". Jest na pewno dużo lepiej niż przy tej ostatniej, lnianej. A szczury moje już nie próbują jej jeść.
valhalla - Pon Sty 30, 2012 15:01
Mi się skończyła Tima i chciałam kupić Cat's Best na chwilowe zastępstwo, ale cena mnie zabiła... wielki wór przez neta mogłabym zamówić w dość opłacalnej cenie (gdybym chciała zmienić już na stałe na Cat's Best, a nie chcę), ale cena za 10l w zoologu to przegięcie. Kupiłam Pinio, bo z Pigwy kiedyś wszoły miałam.
Jednak Tima cenowo i zapachowo rządzi. Wszystko, co drewniane, szybciej u mnie zaśmiarduje.
susurrement - Pon Sty 30, 2012 15:21
ja kupiłam ostatnio chipsi bukowe i jestem zachwycona
taivas - Pon Sty 30, 2012 17:12
Ja chyba zainwestuję w te zrębki, które poleca jolaada, bo mimo że mam tylko dwóch chłopaków, to jednak trociny muszę wymieniać co 2-3 dni... Tak to przynajmniej spokój będzie na dłuższy czas, a i cena jest całkiem fajna.
Zamówię jak tylko dostanę wypłatę.
natkapatka - Wto Sty 31, 2012 00:26
taivas, tez mam te zrebki i wygladaja oki. Jednak bede uzywac je za jakies dwa tygodnie, bo mam jeszcze zwirek drewnany.
wojsza - Wto Sty 31, 2012 18:16
susurrement napisał/a: | ja kupiłam ostatnio chipsi bukowe i jestem zachwycona |
Są epickie. Przy naszej wielgachnej klatce idzie jakieś 1/3 worka, ale potem dużo spokoju jest. Nie rozsypują (chyba że szczurzyce się ostro tłuką na nich) i zapach pochłaniają genialnie
taivas - Śro Lut 01, 2012 21:00
Ja jednak nie mogłam się oprzeć i, nie czekając do wypłaty, zamówiłam zrębki. Nie mogę się doczekać, aż chłopaki przetestują.
Manta - Śro Lut 01, 2012 21:35
Ja kupilam wczoraj "Zoocenter - Super cat's uni, Natura - Żwirek higieniczny" wyglada jak zwykly drewniany, jak otworze zobaczymy jak z jakoscia. Oby dobrze, bo kupilam 25 litrow (spory ten wór ), żeby mieć z głowy zakupy na dłuższy czas a cena byla bardzo dobra zobaczymy jak sie sprawdzi.
mmarcioszka - Czw Lut 02, 2012 15:21
Czy ktoś zamawiał ściółki stąd: http://www.grupa-orzel.pl/?pl_kontakt,6 ? Jestem ciekawa jak z wydajnością, bo cenowo są bardzo atrakcyjne.
Nashi - Czw Lut 02, 2012 15:56
Off-Topic: | Gdzieś czytałam, ale już nie pamietam gdzie, że dobry jako żwirek jest pellet z obi, pakowany chyba po 20 kg czy coś koło tego, w cenie ok. 15 zł. |
PALATINA - Sob Lut 04, 2012 14:47
mmarcioszka,
Mają konto na allegro i trochę negatywów.
|
|
|