To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

szukajek - Czw Sty 12, 2012 01:17

Martini napisał/a:
papier jest wybielany różnymi substancjami.
a taki biały papier z papieru toaletowego albo ręczników kuchennych? Bo zauważyłem że jak mim dam pocięty kawałek to z zamiłowaniem zanoszą to do koszyka gdzie śpią
Nashi - Czw Sty 12, 2012 01:23

Też jest wybielany, na niektórych opakowaniach można znaleźć czym. Ale wątpię, żeby papier toaletowy zaszkodził szczurom, bardziej prawdopodobne, że taka ściółka szybko zacznie nieprzyjemnie pachnieć.
szukajek - Czw Sty 12, 2012 01:53

Nashi napisał/a:
Też jest wybielany, na niektórych opakowaniach można znaleźć czym. Ale wątpię, żeby papier toaletowy zaszkodził szczurom, bardziej prawdopodobne, że taka ściółka szybko zacznie nieprzyjemnie pachnieć.
eee ogólnie to mają jakiś Cat's best Uniwersal czy cos tam a te sciny to im tak na próbę wrzuciłem
a ręczniki kuchenne to im wtykam bo fajnie je biorą w łapki i popitalają do domku:>
i tak sie to wszystko co dwa dni wywala to sie nie pochorują:)

Martini - Czw Sty 12, 2012 11:00

szukajek napisał/a:
Martini napisał/a:
papier jest wybielany różnymi substancjami.
a taki biały papier z papieru toaletowego albo ręczników kuchennych? Bo zauważyłem że jak mim dam pocięty kawałek to z zamiłowaniem zanoszą to do koszyka gdzie śpią

Tez jest chlorowany i moje szczury go dostają sporadycznie. Wystarczy mi, ze obgryzaja plastikowe kuwety itd:)

kartofel - Czw Sty 12, 2012 21:26

A lignina? Nie mogę znaleźć, jak się ją wytwarza - czy jest chlorowana?
Martini - Czw Sty 12, 2012 21:44

Zależy, jaka. Zdarzają się, ale trzeba pisać do producenta.
Generalnie wszystko, co białe, zostało na jakimś etapie produkcji wybielone (logiczne :wink: ), chociaż są różne sposoby wybielania. Akurat papier do drukarki i ręczniki kuchenne wybiela się dość brutalnie.

Kasik - Sob Sty 14, 2012 23:11

jonatan, słoma nie nadaje się na ściółkę, bo nie chłonie wilgoci. Poza tym szczury mogą złapać pasożyty.
Niamey - Sob Sty 14, 2012 23:27

To zależy od słomy - nie jest jakaś strasznie niepolecana, no i są brykiety ze słomy, które ponoć się bardzo dobrze sprawdzają. Aczkolwiek nie jest to też ściółka idealna :)
Anonymous - Sob Sty 14, 2012 23:34

Ja tylko raz kupiłam granulat słomiany, dawno temu, ale niestety zupełnie nie zdał egzaminu, przy 10 chłopa śmierdziało paskudnie po 3-4 dniach. I zrobiła się taka paciaja... ><
jolaada - Pon Sty 16, 2012 22:11

Kupiłam te zrębki, które wrzuciła tu natkapatka. Pachną ładnie, jak to drewno. Nie są ostre i ładnie w klatce wyglądają. O wydajności będzie za kilka dni, mam nadzieję, że nie szybko. Grubo wysypałam dno toddy rolla, a testować będzie jedenaście dziewuch.

Szczury sobie to przekopują i szlifują zębami, ale tylko niektóre kawałki, jakby wybierają lepsze :wink:

Nashi - Pon Sty 16, 2012 22:30

Super! Ciesze się bardzo, że zostałaś beta-testerem, bo też się do nich przymierzam. :D Czekam niecierpliwie na recenzję.

Jakie mniej więcej wymiary ma opakowanie?

jolaada - Pon Sty 16, 2012 22:41

Nashi napisał/a:
Jakie mniej więcej wymiary ma opakowanie?

Worek 20 kg -bardzo porządnie zapakowane. Wór foliowy, mocny, zgrzany szczelnie i na to worek taki biały, mocny -widać trochę na zdjęciu. Nie ma szans, żeby się rozpadło ,posypało, zamokło czy coś.
Rozmiar ok :60 cm szerokośc worka i ok 90 cm wysokość.
Zapomniałam dodać ,że w ogóle nie ma pyłu.
Nashi chciałabym żebyś dłuugooo czekała :P (do pierwszego smrodku/a)

Nashi - Pon Sty 16, 2012 22:51

jolaada napisał/a:
Nashi chciałabym żebyś dłuugooo czekała :P (do pierwszego smrodku/a)
Życzę Ci tego z całego serca, naprawdę, ale i tak jestem niecierpliwa. :P Mam ogromną mam dzieję, że się sprawdzą, bo przesiewanie żwirku z kuwety 140x65 cm zaczyna mnie przerażać. :lol:
Kasik - Pon Sty 16, 2012 23:30

jolaada napisał/a:
Rozmiar ok :60 cm szerokośc worka i ok 90 cm wysokość

Chętnie bym zamówiła, ale chyba nie wiem, gdzie bym to pomieściła :shock: Ten worek jest płaski?

Karena - Pon Sty 16, 2012 23:39

Off-Topic:
Kasik, jakby co ja na próbę bym wzięła gdyby okazał się ok. mogę wziąć odkupić połowę 'twojej' ^^ wtedy nie masz problemu z pomieszczeniem ^^ just sayin' ;)