Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
szukajek - Czw Sty 12, 2012 01:17
Martini napisał/a: | papier jest wybielany różnymi substancjami. | a taki biały papier z papieru toaletowego albo ręczników kuchennych? Bo zauważyłem że jak mim dam pocięty kawałek to z zamiłowaniem zanoszą to do koszyka gdzie śpią
Nashi - Czw Sty 12, 2012 01:23
Też jest wybielany, na niektórych opakowaniach można znaleźć czym. Ale wątpię, żeby papier toaletowy zaszkodził szczurom, bardziej prawdopodobne, że taka ściółka szybko zacznie nieprzyjemnie pachnieć.
szukajek - Czw Sty 12, 2012 01:53
Nashi napisał/a: | Też jest wybielany, na niektórych opakowaniach można znaleźć czym. Ale wątpię, żeby papier toaletowy zaszkodził szczurom, bardziej prawdopodobne, że taka ściółka szybko zacznie nieprzyjemnie pachnieć. | eee ogólnie to mają jakiś Cat's best Uniwersal czy cos tam a te sciny to im tak na próbę wrzuciłem
a ręczniki kuchenne to im wtykam bo fajnie je biorą w łapki i popitalają do domku:>
i tak sie to wszystko co dwa dni wywala to sie nie pochorują:)
Martini - Czw Sty 12, 2012 11:00
szukajek napisał/a: | Martini napisał/a: | papier jest wybielany różnymi substancjami. | a taki biały papier z papieru toaletowego albo ręczników kuchennych? Bo zauważyłem że jak mim dam pocięty kawałek to z zamiłowaniem zanoszą to do koszyka gdzie śpią |
Tez jest chlorowany i moje szczury go dostają sporadycznie. Wystarczy mi, ze obgryzaja plastikowe kuwety itd:)
kartofel - Czw Sty 12, 2012 21:26
A lignina? Nie mogę znaleźć, jak się ją wytwarza - czy jest chlorowana?
Martini - Czw Sty 12, 2012 21:44
Zależy, jaka. Zdarzają się, ale trzeba pisać do producenta.
Generalnie wszystko, co białe, zostało na jakimś etapie produkcji wybielone (logiczne ), chociaż są różne sposoby wybielania. Akurat papier do drukarki i ręczniki kuchenne wybiela się dość brutalnie.
Kasik - Sob Sty 14, 2012 23:11
jonatan, słoma nie nadaje się na ściółkę, bo nie chłonie wilgoci. Poza tym szczury mogą złapać pasożyty.
Niamey - Sob Sty 14, 2012 23:27
To zależy od słomy - nie jest jakaś strasznie niepolecana, no i są brykiety ze słomy, które ponoć się bardzo dobrze sprawdzają. Aczkolwiek nie jest to też ściółka idealna
Anonymous - Sob Sty 14, 2012 23:34
Ja tylko raz kupiłam granulat słomiany, dawno temu, ale niestety zupełnie nie zdał egzaminu, przy 10 chłopa śmierdziało paskudnie po 3-4 dniach. I zrobiła się taka paciaja...
jolaada - Pon Sty 16, 2012 22:11
Kupiłam te zrębki, które wrzuciła tu natkapatka. Pachną ładnie, jak to drewno. Nie są ostre i ładnie w klatce wyglądają. O wydajności będzie za kilka dni, mam nadzieję, że nie szybko. Grubo wysypałam dno toddy rolla, a testować będzie jedenaście dziewuch.
Szczury sobie to przekopują i szlifują zębami, ale tylko niektóre kawałki, jakby wybierają lepsze
Nashi - Pon Sty 16, 2012 22:30
Super! Ciesze się bardzo, że zostałaś beta-testerem, bo też się do nich przymierzam. Czekam niecierpliwie na recenzję.
Jakie mniej więcej wymiary ma opakowanie?
jolaada - Pon Sty 16, 2012 22:41
Nashi napisał/a: | Jakie mniej więcej wymiary ma opakowanie? |
Worek 20 kg -bardzo porządnie zapakowane. Wór foliowy, mocny, zgrzany szczelnie i na to worek taki biały, mocny -widać trochę na zdjęciu. Nie ma szans, żeby się rozpadło ,posypało, zamokło czy coś.
Rozmiar ok :60 cm szerokośc worka i ok 90 cm wysokość.
Zapomniałam dodać ,że w ogóle nie ma pyłu.
Nashi chciałabym żebyś dłuugooo czekała (do pierwszego smrodku/a)
Nashi - Pon Sty 16, 2012 22:51
jolaada napisał/a: | Nashi chciałabym żebyś dłuugooo czekała (do pierwszego smrodku/a) | Życzę Ci tego z całego serca, naprawdę, ale i tak jestem niecierpliwa. Mam ogromną mam dzieję, że się sprawdzą, bo przesiewanie żwirku z kuwety 140x65 cm zaczyna mnie przerażać.
Kasik - Pon Sty 16, 2012 23:30
jolaada napisał/a: | Rozmiar ok :60 cm szerokośc worka i ok 90 cm wysokość |
Chętnie bym zamówiła, ale chyba nie wiem, gdzie bym to pomieściła Ten worek jest płaski?
Karena - Pon Sty 16, 2012 23:39
Off-Topic: | Kasik, jakby co ja na próbę bym wzięła gdyby okazał się ok. mogę wziąć odkupić połowę 'twojej' wtedy nie masz problemu z pomieszczeniem just sayin' |
|
|
|