Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
Pająk - Nie Gru 18, 2011 09:27
Ja mam opinię odwrotną od klauduski jeśli chodzi o porównanie Timy i bukowej.
Z Timy robiło się bagno już po 4 dniach, drobne wiórki na które się rozwalała po kontakcie z moczem były wszędzie, szczury roznosiły je na łapakach po całej klatce. Ostatecznie musiałam hamaki prać po 3 razy by się pozbyć tych drobinek. Przy bukowej nie ma żadnego bagna, wszystko jest eleganckie, czasem muszę zebrać zbłąkany kawałek drewienka, ale nie jest rozniesiona po całej klatce, nie robi się bagno, nie muszę szorować narożnych kuwet bo się wszystko poprzyklejało.
Dodatkowo bukowe chłoną rewelacyjnie zapach, przy Timie śmierdziało po tygodniu, a przy bukowej 3 tygodnie i nic nie czuje.
Tima miała jedną zaletę - cenę. Niestety bukowe wychodzą drożej.
Oli - Nie Gru 18, 2011 12:13
Niamey napisał/a: | podłoże z topoli | tylko uwaga dla alergików ludzkich, bo topola często uczula
Neverestin - Pon Gru 26, 2011 20:58
Cat's Besta ekologicznego, jest genialny starcza na bardzo długo w porównaniu do innych ściółek. Nie ma takiego 'dławiącego' zapachu nawet po tygodniu. Można do wywalać do toalety, jedyny minus to cena.
Anonymous - Pon Gru 26, 2011 21:47
ta bukowa zamawiacie 'ziarna' czy 'ziarna srednie'? jest jakas znaczaca roznica?
Pyl - Pon Gru 26, 2011 21:54
katasza, większość zamawia XXL-ziarna. Ja zamawiam i te i te. Rożnica jest znaczna - XXL są przynajmniej 2 razy większe niż średnie. XXL to po prostu kawałki drewna, mniej się wysypują z kuwety, a średnie są w dotyku jakby miększe - przez to, że drobniejsze nieco bardziej przypominają trociny. Ja średnie stosuję wyłącznie dla stad spokojnych, gdzie mam wysokie kuwety.
nimka - Wto Gru 27, 2011 01:52
Na razie Bunny Bed o´Linum (pierwszy worek właśnie zszedł), ale kilka dni temu zaczęła mi (sama w sobie - nawet czysta z worka) śmierdzieć mlekiem i nie wiem czy nie zmienię na inną.
Ma jedną podstawową zaletę: nie powoduje hałasu gdy szczury po niej biegają (dla mnie to ważne, bo mam klatkę w sypialni).
Poza tym jest miękka i szczurom dobrze się na niej leży. Trochę się niesie, ale nie pyli. Jest bardzo lekka i chyba wydajna.
W porównaniu do zwykłych trocin oczywiście jest genialna bo siuśki tak nie śmierdzą, ale teraz (po ponad 2 miesiącach używania jej) już nie mogę tego zapachu wytrzymać. Wcześniej jakoś mi nie przeszkadzał (zapachu czystej ściółki, bo zasikanej to już w ogóle nie mogę znieść ostatnio, nie wiem co mi się porobiło od 1,5 tygodnia szczurzą klatkę myję całkowicie [pod prysznicem + zmiana ściółki oczywiście] co 3 dni, bo wytrzymać nie mogę).
Cats best eco + niestety mieć nie mogą, bo próbują ją zjeść, a ona zbrylająca jest przecież... (koty moje mają to w kuwetach).
Devona - Wto Gru 27, 2011 07:11
nimka napisał/a: | Cats best eco + niestety mieć nie mogą, bo próbują ją zjeść, a ona zbrylająca jest przecież... | Nie bałabym się jakiś koszmarnych konsekwencji, drewniany żwir tworzy niezbyt zbite bryłki, nie wiem, ile musiałby taki gryzoń za jednym razem zjeść, żeby go "przytkało" , za to jak zobaczyłam, że szczury jedzą bentonit, to od razu z niego zrezygnowałam.
nimka - Wto Gru 27, 2011 12:34
Devona napisał/a: | nimka napisał/a: | Cats best eco + niestety mieć nie mogą, bo próbują ją zjeść, a ona zbrylająca jest przecież... | Nie bałabym się jakiś koszmarnych konsekwencji, drewniany żwir tworzy niezbyt zbite bryłki, nie wiem, ile musiałby taki gryzoń za jednym razem zjeść, żeby go "przytkało" , za to jak zobaczyłam, że szczury jedzą bentonit, to od razu z niego zrezygnowałam. |
Ja dwa razy na próbę wsypałam to szczurom - za każdym razem przysiadły (nie wszystkie) jak do najlepszego żarcia i zaczęły WCINAĆ. Nie, ze spróbowały. Żarły.
Wolę sobie nie wyobrażać, co mogłoby się im utworzyć w jelitach po zjedzeniu większej ilości
A właściwie - co zawiera ten CBE+ że się zbryla? Jakiś rodzaj kleju? Żywicy? Przecież to jest jakby "czyste drewno", z dodatkiem. Tylko czego?
pszczoła - Pią Sty 06, 2012 21:08
Jakich mniej więcej rozmiarów jest wór 15kg bukowej?
Anonymous - Pią Sty 06, 2012 21:28
ja narazie pozostaje przy zwirku drewnianym. jest tani i nie przykleja sie do hamakow ani nie wysypuje sie z klatki.
znalazlam taki o zapachu zielonej herbaty, mial ktos? nie iwem czy nie bedzie pachnial szczurom za mocno ale ja uwielbiam zielona herbate i mnie kusi
Pyl - Pią Sty 06, 2012 21:29
pszczółka, 20*40*60 cm. Kiedyś już to pisałam
mmarcioszka - Pią Sty 06, 2012 21:57
katasza napisał/a: | znalazlam taki o zapachu zielonej herbaty, mial ktos? nie iwem czy nie bedzie pachnial szczurom za mocno ale ja uwielbiam zielona herbate i mnie kusi |
A gdzie? Możesz podać jakiś link albo chociaż firmę, uwielbiam zapach zielonej herbaty i chętnie wypróbuję
Anonymous - Pią Sty 06, 2012 23:38
w kaciku pupila, o tutaj - http://www.kacikpupila.pl...9a36bc3672d6eba
szukalam w stacjonarnych sklepach w moim miescie ale niestety nigdzie nie ma i poki co kupilam zwykly zwirek drewniany, ale pol paczki ponad idzie na raz na kuwete wiec i tak ebde musiala niedlugo kupowac znowu i chcialam ta, ale boje sie za mocnego zapachu.
mmarcioszka - Pią Sty 06, 2012 23:51
O, jak tylko znajdę to kupię i później zdam relację
Anonymous - Sob Sty 07, 2012 00:13
http://allegro.pl/benek-s...2004758120.html
jeszcze znalazlam taki.
ale nie wiem czy jak sie szczury nazra to nic im sie nie stanie?
|
|
|