Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
Kami - Sob Gru 17, 2011 00:23
Off-Topic: | Karena, dzięki za info - tylko, że nie potrzebuję"zaraz" - jakoś za miesiąc dopiero. Na razie nie mam gdzie tego trzymać. |
Karena - Sob Gru 17, 2011 00:25
Off-Topic: | Kami, no ale pszczółka na teraz juz też nie zamawia tak czy siak daj jej znać jakby co. |
klauduska - Sob Gru 17, 2011 00:41
Pyl, porównanie mam . mnóstwo worków Timy i 2 worki bukowej.
no więc dla mnie to bukowa:
1) brzydki zapach długo się utrzymujący
2) jeszcze brzydszy w połączeniu z sikami [mała kuweta przy 12 szczurach po 2 dniach total bagno i aż mi się niedobrze robiło na myśl o sprzątaniu tego; swoją drogą, to maluchy alkoholowe to najbardziej niechlujne szczury, jakie do tej pory miałam i może to też dlatego tak.. ale przy 6 też szybko zaczynało walić]
3) o wiele, wiele krócej mogłam trzymać szczury na niej, a również sypałam duuużą ilość na całą kuwetę
4) opcja latanie codziennie ze zmiotką po całym mieszkaniu, bo trociny były wszędzie dosłownie, zupełnie mi nie odpowiadała
5) na plus: lekki worek, więc zamiast po kilka razy latać do worka przynosząc Timę do kuwety, to u bukowej brałam wór i sypałam prosto z niego
6) więcej nie pamiętam, jak coś, to dopytujcie
Tima nie jest polecana dla alergików, więc to jest jej minus też, ale na szczęście my wszyscy zdrowi
Pyl - Sob Gru 17, 2011 00:45
klauduska napisał/a: | trociny były wszędzie dosłownie (...) na plus: lekki worek |
klauduska, na pewno piszesz o bukowej? O takich kawałkach drewna? Bo ja już się pogubiłam... Bukowa jest ciężka jak pierun...
klauduska - Sob Gru 17, 2011 00:48
Pyl, no piszę o Chipsi XXL, to przecież ta bukowa jest [już teraz tak mnie zagięłaś, że nie wiem sama.. o tym piszę: http://www.zooplus.pl/sho...ium/rozne/30855 ]. dla mnie to lekkie było i bez problemu niosłam sobie worek. Timy to nawet z kartonu wyciągnąć nie mogłam za każdym razem..
Oli - Sob Gru 17, 2011 01:03
klauduska napisał/a: | 1) brzydki zapach długo się utrzymujący | a dla mnie ta bukowa tak pięknie pachnie...
klauduska, popraw link, bo nie działa
jak dla mnie nie ma lepszej niż bukowa, a z tego co widzę Tima Natur to brykiety, a ja nie znoszę brykietów, za dużo hałasują i są koszmarnie ciężkie (a jak opróżniam 3 kuwety, z czego dwie 80x75 cm to muszę być w stanie wynieść to do śmietnika na dół sama)
klauduska - Sob Gru 17, 2011 10:22
Oli, dzięki, link poprawiony .
ja XLkę sprzątam tak: najpierw szufelką wywalam wszystko i zmiatam, potem jak mi się chce, to dokończę odkurzaczem i idę myć + wygibasy pod prysznicem wydziwiać
ja kocham zapach siana i dlatego też tak Timę lubię. mi tam hałas nie przeszkadza, bo szczury i tak prawie wcale nie mieszkają na dole klatki. z resztą chyba się już do niego przyzwyczaiłam
za to co mi przeszkadzało, to to, że przy bukowej, szczury przebiegły mi raz po dole, a kupa ściółki znajdywała się poza klatką od razu.
jolaada - Sob Gru 17, 2011 12:32
Klauduska jesteś wielka. To ja pytałam o porównanie tych ściółek. Też lubię zapach siana i mam "uwielbianą "przez Ciebie klatkę. Rozumiesz skąd te pytania, przy takiej powierzchni(sypię na całość) i sporym stadku, oraz drugiej też sporej klatce- szukam wydajnej ściółki.Drewniane kołeczki mnie już męczą a poza tym mam wrażenie,że ciągle i bez przerwy zamawiam ściółkę.Trocin nie zniosę. Pozostaje wypróbować Timę, a cena jest zachęcająca.
Anonymous - Sob Gru 17, 2011 13:15
klauduska napisał/a: | za to co mi przeszkadzało, to to, że przy bukowej, szczury przebiegły mi raz po dole, a kupa ściółki znajdywała się poza klatką od razu. | ja nie wiem jakim cudem masz szczury wielkości kota??
Ja przy piątce samców jak w tygodniu podniosę dwa drewienka to jest święto.
Oli napisał/a: | jak dla mnie nie ma lepszej niż bukowa | Oli, a nie przeszkadza ci np. to, że bukowa jest na tyle duża i ciężka, że nie oblepia kup? One jakoś tak luzem i na wierzchu tej ściółki leżą, przyznam, że to rodzi pewne problemy w użytkowaniu, poza faktem, że nie wygląda. Mnie się bardzo podobała lniana/konopna właśnie dlatego, że dobrze wyglądała i kryła kupy, te bardziej miękkie nie kleiły się dzięki temu a większe i cięższe spadały na dół. Jej jedynym acz dużym minusem jest lekkość.
Ja przestałam przy bukowej wrzucać żarcie na ściółkę, bo jakoś to wygląda fatalnie, zwłaszcza pod koniec tygodnia.
A może ty bardzo dużą warstwę kładziesz?
Niamey - Sob Gru 17, 2011 13:55
jolaada, tylko dodam, że chipsi xxl "trociny bukowe", to nie są trociny
Nadal jestem fanką bukowych, u mnie też bardzo ładnie pachną i dobrze chłoną zapachy, a przede wszystkim nie przyklejają się do wszystkiego. Ale mam też ochotę eksperymentować z nowymi ściółkami, więc chętnie odkupię trochę timy od kogoś.
Viss, może spróbuj przemieszać po jakimś czasie zawartość kuwety, to kupy pójdą na dno?
jolaada - Sob Gru 17, 2011 14:17
Niamey wiem,że to nie trociny, tylko niekt nie chce ich ze mną zamówić Takich wielkich zapasów na próbę nie chcę robić i kasy mi szkoda.A znajomym za drogo
Tima kosztuje ciut więcej niż kołki drewniane a nie tworzy się pył po jakimś czasie i chyba zapach by mi odpowiadał. O Twojej fioletowej pamiętam, tylko jakoś nie po drodze mi było i zaczynam wątpić czy z czymś jej nie pomyliłam. Jak tylko będę w tym sklepie to sprawdzę.
Anonymous - Sob Gru 17, 2011 14:25
Niamey napisał/a: | Viss, może spróbuj przemieszać po jakimś czasie zawartość kuwety, to kupy pójdą na dno? | no właśnie wolałabym unikać takich ruchów.
Przyniosłam z piwnicy półkę i kuwetę od klatki. Moje cudownie misie załatwiają się właściwie tylko w jeden róg, zobaczymy co będzie z kuwetą.
Nashi - Sob Gru 17, 2011 14:44
Pytanie do użytkowników Timy Natur - czy ten granulat działa na takiej zasadzie, jak żwirek drewniany? W sensie odsiewania kup i osiusianego granulatu.
Oli - Sob Gru 17, 2011 15:15
klauduska napisał/a: | szczury przebiegły mi raz po dole, a kupa ściółki znajdywała się poza klatką od razu | to masz jakieś turbo szczury chyba moja 16stka z xl-ki nie wyrzuca właściwie w ogóle bukowej, kilka kawałeczków na dzień jak się ktoś kotłuje.
klauduska napisał/a: | a XLkę sprzątam tak: najpierw szufelką wywalam wszystko i zmiatam, potem jak mi się chce, to dokończę odkurzaczem i idę myć + wygibasy pod prysznicem wydziwiać | robię identycznie - ze wszystkimi 3 kuwetami jakie mam.
Viss napisał/a: | Oli, a nie przeszkadza ci np. to, że bukowa jest na tyle duża i ciężka, że nie oblepia kup? | ja sypię karmę na ściółkę, więc wszystko jest przegrzebane i kupy nie leżą na wierzchu. poza tym nie wiem w czym by miało mi to przeszkadzać, podczas sprzątania nie, a wizualnie nie przejmuję się takimi rzeczami
Niamey - Sob Gru 17, 2011 23:58
Ze ściółek, których jeszcze nie wypróbowywałam, ciekawe jest jeszczeaspen snake bedding. To bezpyłowe podłoże z topoli, czyli kolejne do kolekcji liściastych Zawsze zastanawiałam się czym jest ten "aspen", którego często używają Amerykanie i w końcu znalazłam Jest ponoć bardzo chłonne, bezzapachowe i bezpieczne. Może kiedyś się skuszę
|
|
|