Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
Kasik - Pią Gru 16, 2011 11:56
Bel, aaa, to źle zrozumiałam
Anonymous - Pią Gru 16, 2011 14:04
Bel, u mnie nic sie nie wysypuje. Przez tydzień ostatnio uzbierało się 2 sztuki, przy wyskakiwaniu któremuś udało sie wynieść. Przestałam w ogóle sprzątac koło klatki.
U mnie tylko Siuksik miał odcisk, dawno temu, teraz nikomu nic nie jest, śpiąt ez bez problemu w niej, więc nie może być im niewygodnie.
Mao - Pią Gru 16, 2011 14:27
Ja myślałam, że z tym wysypywaniem się przy bukowej gorzej będzie, sporadycznie coś tam wypadnie.
Niamey - Pią Gru 16, 2011 17:54
Wypróbowałam wreszcie ściółkę, na którą czaiłam się od dawna - jedną z kolorowych ściółek papierowych carefresh. Ja mam carefresh confetti , w Polsce dostępne jest tylko takie coś , ale nie wiem czy to to samo, może ktoś wypróbuje?
Ściółka jest bardzo fajna - jest w 100% niepyląca, ładnie chłonie mocz i zapachy i przez kolory mnie widać w niej szczurze kupy. Poza tym jest super miękka i bardzo przyjemna w dotyka.
Anonymous - Pią Gru 16, 2011 19:12
Widzialam ostatnio w zoologicznym cos takiego w kolorze takim mietowym. Nie kupowalam bo jeszcze nie mam szczurow, ale jak przyjada to dam znac jak sie sprawuje.
Niamey - Pią Gru 16, 2011 19:48
katasza, koniecznie daj znać, bo ja niestety nigdzie tej ściółki nie widziałam, a chętnie nabyłabym więcej
Mai-ah - Pią Gru 16, 2011 19:56
Właśnie testuję połączenie drewnianego żwirku Pinio z odrobiną bawełnianej ściółki na to. Do tej pory były same trociny. Dziwnie mi przechodzić na żwirek drewniany, wydaje mi się duży i uwierający. No nic, poeksperymentuję trochę, żeby dobrać coś odpowiedniego.
Anonymous - Pią Gru 16, 2011 20:13
Niamey, ile ta papierowa wytrzymuje przy twoich dziewczynach? I czy przez tą "miękkość i jedwabistość" nie robi się z tego bagno w 5 dni?
Niamey - Pią Gru 16, 2011 22:34
Viss, tak naprawdę ciężko to ocenić. Obecnie trzymam szczury w następującym systemie - mam kuwetę z kratką, do której sypię na dno warstwę bukowych, a na to papierową. Tę kuwetę mogę zmieniać bardzo rzadko - najczęściej wymieniam tylko część ściółki i dosypuję nową. Oprócz tego w klatce stoją kuwety wypełnione ściółką papierową i w żadnej z nich nie robi się bagno - wydaj się, że ładnie chłonie wilgoć. Ona jest miękka, ale zbita.
Muszę powiedzieć, że po długim stosowaniu bukowej, jak na wyjeździe musiałam trzymać szczury na brykiecie pinio, to potwornie mnie irytował - ten wszędobylski pył, bardzo intensywny zapach, rozpadanie się na proszek...Bukowa mnie rozpieściła
Anonymous - Pią Gru 16, 2011 23:13
Aa, kratkę masz, to lipa, bo to się niestety nie przekłada na niekratkowe użytkowanie. No trudno, może kiedyś się skuszę, dzięki.
klauduska - Sob Gru 17, 2011 00:06
ktoś mnie kiedyś pytał o Timę Natur. jak dla mnie najlepsza z najlepszych. trochę ich już przetestowałam i nic mi tak nie pasowało, jak Tima.
1) ślicznie pachnie jak się wysypuje i dość długo trzyma ten trawiasty zapach
2) jest niesamowicie wydajna; przy stadzie 6 gruuubą warstwą na całej kuwecie XLki nie wymieniam częściej niż 3-4tyg [co innego kuweta wielka, co innego kuwety małe, które opróżniam co 3 dni]
3) nie pyli
4) ma twarde grudki, więc nie wylatuje wszystko poza kuwetę
5) za 60zł jest wielki wór 24kg, który przy 6- [a także i przy większymz 10-]szczurowym stadzie starcza mi na conajmniej 3 miesiące spokojnie
6) nie rozciapuje się jak np Pinio
więcej w sumie nie kojarzę teraz zalet, ale pewnie bym jeszcze jakieś wytrzasnęła
próbowałam Pinio, Cat's Besta, Chipsi XXL i coś jeszcze, ale Tima przebija je wszystkie razem wzięte
Kami - Sob Gru 17, 2011 00:18
klauduska, dzięki za recenzję - nie ja pytałam, ale się przyda,
Mam teraz zwykłe trociny Chipsi - nie narzekam jakoś strasznie, ale po pierwsze - nie mam porównania, a po drugie chcę coś mniej rozsypującego się. I pewnie jeśli nie znajdę nikogo chętnego na drugą paczkę bukowych, to wezmę Timę.
Pyl - Sob Gru 17, 2011 00:19
klauduska, szkoda, że nie masz porównania z bukową - przydało by się. Czy ktoś kto używa bukowej używał Timę Natur?
/Edit
Sorki, doczytałam - utajniasz ją jako Chipsi XXL I co faktycznie jest lepsza? W jakim sensie?
Karena - Sob Gru 17, 2011 00:20
Off-Topic: | Kami, 'pszczółka' zaraz będzie bukowe zamawiać pisz do niej ! też jest z Poznania |
Niamey - Sob Gru 17, 2011 00:23
Pyl, ja nie mam porównania, ale na pierwszy rzut oka mogę powiedzieć, że tima natur wychodzi taniej za kilogram.
|
|
|