To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

jolaada - Wto Gru 06, 2011 17:59

Wygląda atrakcyjnie. Marka jest zaufana. Chyba się skuszę.

[ Dodano: Wto Gru 06, 2011 18:01 ]
Klauduska, powiedz coś w temacie, prosimy.

Devona - Wto Gru 06, 2011 20:13

Widzę, że Tima Natur wyraźnie podrożała ;) . Używałam kiedyś, bez rewelacji, może dlatego, że miałam dużo szczurów, więc pochłanianie zapachów i wydajność mnie nie powaliły mnie na kolana, dużo bardziej sprawdzały się grube trociny (np. Pinio, Domus). Trzeba jej jednak przyznać, że bardzo skutecznie chłonie płyny. Paczka jest dla mnie za duża (wielki i ciężki worek, trzeba więc mieć miejsce).
Dori - Wto Gru 06, 2011 22:35

Moje miały słomiany granulat. Przez pierwsze dni całkiem spoko, tylko jak się zużywał, to nieprzyjemnie capił. Dla porównania kupiłam ściółkę z konopi i przy niej zostałam, mimo że wysypuje się z klatek bardziej obficie, niż cięższe słomiane granulki, to zanieczyszczana przez szczury mniej mi śmierdzi w pokoju przy 14 ogonach.
MadziaK - Pią Gru 09, 2011 20:40

Nasza paskuda ma uczulenie na Time więc wracamy do bukowej. Szkoda bo mi przypasowała. Niestety Toszka ma inne zdanie i łyse placki na boczkach :/
Cola - Nie Gru 11, 2011 21:22

czy ktoś posiada zdjęcie podściółki chipsi takiej:
http://images.okazje.info...-ok-3-6-kg-.jpg
?
chciałabym wiedzieć jak to wygląda (najlepiej na dłoni - dosłownie :P )

Alexxx - Wto Gru 13, 2011 20:55

Chipsi Mais-u mnie na osiedlu sprzedają po 25 zł, przy dwóch ogonach, zmieniam sciółkę co 5 dni max, ze wzgledu na duza ilosc kup (bo Chipsi dobrze chłonie zapach siuśków). Duży plus za wydajność, jedna paka 10 litrów starcza mi na ok 1,5 miesiaca, a jedyną jej wadą jest to, ze codziennie muszę zamiatać cały pokój, bo chłopaki szaleją i rozrzucają granulki po podłodze, a to sie cholerstwo roznosi i wbija w stopy :)
Aczkolwiek polecam wszystkim posiadaczom paneli i parkietu (bo szybciej zamieść niż dywan :) )
Jak dzieci byly małe to jechaliśmy na trocinach, ale domownikom przeszkadzał zapach i to, ze sie roznosiły po mieszkaniu (bardziej niz chipsi), potem testowaliśmy Pinio i Pet's Dream, na próbe (za poleceniem pani weterynarz) zakupiłam Chipsi i tak nam już zostało :)

O dodam jeszcze, ze nie przykleja sie do łapek ani polarków, ale niestety jak tym fajtłapom wypadaja owoce, warzywa czy makaron gotowany z łapek to niestety robi im sie `panierka` .

smeg - Czw Gru 15, 2011 22:41

Ja swego czasu też używałam Chipsi Mais, bo dobrze się z niego wybiera kupy, ze względu na drobne granulki ;) Moje szczury praktycznie nie sikają na żwirek, tylko w hamaki, tak więc przy wyjmowaniu kup co kilka dni mogłam nie wymieniać całego żwirku w kuwecie nawet przez kilka tygodni.
susurrement - Czw Gru 15, 2011 22:45

macie pomysł co będzie najwygodniejsze i w miarę możliwości najbardziej ekonomiczne przy dwóch kuwetach - quadra i toddy roll? sypię na całość, wymieniam żwirek raz w tygodniu. aktualnie są na trocinach, ale nie satysfakcjonuje mnie to.
Anonymous - Pią Gru 16, 2011 09:21

susu, a może chcesz wypróbować tą bukową? Chipsi xxl. Można sprzątać rzadziej niż co 7 dni, ja co 10 i jest dobrze. Przede wszystkim w ogóle sie nie wysypuje, dobrze sie opróżnia kuwety, bo pozostaje sypka. Jest bardzo wygodna.
susurrement - Pią Gru 16, 2011 10:07

Viss, no to jedyna opcja, która mi przyszła do głowy. wypróbuję zatem przy najbliższej okazji, dzięki :mrgreen:
Bel - Pią Gru 16, 2011 11:05

Viss napisał/a:
w ogóle sie nie wysypuje
no takiej ściółki jeszcze nie wymyślili. Musiałaby być chyba z betonu ;) jeżeli kuwety są przymocowane na górze klatki a nie w kuwecie na dole to nie ma opcji by cokolwiek się nie rozsypało jeżeli zwierzaki są aktywne fizycznie. Dodatkowo zastanawia mnie wpływ takiej twardej ściółki na np. odciski u szczurów?
susurrement - Pią Gru 16, 2011 11:18

Bel napisał/a:
Dodatkowo zastanawia mnie wpływ takiej twardej ściółki na np. odciski u szczurów?

wystarczy ich nie tuczyć jak świniaków :mrgreen:

Bel - Pią Gru 16, 2011 11:21

susurrement, Magic nie jest utuczony bo schudł i zdziadział.. same kostki praktycznie.. a odcisk ma. Łapcie mu już ledwo ledwo funkcjonują :( więc w tym przypadku chyba nie zdecyduję się na twardą ściółkę.
Poza tym Suseł ciężko mówić o tuczeniu skoro jedzą rat&mouse i karmę lab w ograniczonej ilości a chudną ;)

Kasik - Pią Gru 16, 2011 11:22

Bel napisał/a:
Dodatkowo zastanawia mnie wpływ takiej twardej ściółki na np. odciski u szczurów?

Chyba nie ma tu znaczącej różnicy między bukową a granulatem drewnianym? Ja mam granulat, moje szczury przez ponad rok nie dorobiły się odcisków.

Bel - Pią Gru 16, 2011 11:24

Kasik, ale nie chodzi mi o dorobienie się tylko jak już mają ;)