Archiwum - Psiaki VIII
falka - Pon Maj 17, 2010 11:24
PALATINA, Kąty Rybackie na Mierzei Wiślanej u mojej cioci Sama ma 3 jamniki i 2 koty http://www.nadmorze.pl/ubetti/index.php
PALATINA - Pon Maj 17, 2010 19:48
Dzięki, pokażę TZ'owi.
falka - Pon Maj 17, 2010 20:19
PALATINA, nie ma za co, nie wiem czy ma wolne miejsca, sporo tych samych osób co roku przyjeżdża
babyduck - Wto Maj 18, 2010 12:21
Coś dziwnego dzieje mi się z psem i nie wiem, jak mam na to reagować.
W zeszłym tygodniu, podczas naszej nieobecności, Negra bawiła się w domu w ogrodnika. Strąciła z okna doniczkę z kaktusem. Pysk miała niepokłuty, same kaktusy były całe, ale ziemia rozwalona po mieszkaniu. Wczoraj to samo, ale z bazylią. Skojarzyłam to z żarciem trawy w niedzielę na PT. Stała przy kępkach i jak krowa żuła źdźbła. Zakładam więc, że nie interesował jej kaktus, ale np. korzonki albo sama ziemia. Dziś mama powiedziała, że podczas pobytu u niej wybierała z doniczki ziemię, nosiła na dywan i zjadała.
Wiem, że jedzenie trawy może oznaczać niestrawność, ale ziemia? Może brakować jej jakichś mikroelementów? Jeśli tak, to jakich - co takiego ziemia zawiera? Mam czekać, aż jej przejdzie, czy podać jakieś składniki, sałatę, warzywa? czy mam od razu uderzać do weta? Dodam, że Negra je suchą karmę Regal Petfood, jeśli to ma jakieś znaczenie.
Martuha - Wto Maj 18, 2010 12:31
babyduck, mój pies tak robił i jest to brak jakiś witamin,ja poszłam do weta z tym i powiedizał,żebym kupiła jakieś dobre witaminki dla psa i jeśli to nie pomoże to żebym przyszła do niego,ale pomogło
pituophis - Wto Maj 18, 2010 12:54
Czasem psy zjadają też ziemię po prostu. Znam przypadek kundelka, który zjadł tyle ziemi z kretowiska że dostał zapalenia jelit i nie przeżył tego.
Martuha - Wto Maj 18, 2010 12:56
pituophis, ale zjadanie ziemi przez psa nie jest normalne,po prostu to jest brak jakiś witamin,a nie,że po prostu ot tak sobie zjadają,bo lubią.
pituophis - Wto Maj 18, 2010 12:58
Czasem zwierzęta zjadają różne rzeczy bo lubią. Trudno powiedzieć czemu, ale tak jest. Może to świadczyć o niedoborach ale nie musi.
babyduck - Wto Maj 18, 2010 13:11
Owszem, są przypadki z takimi skłonnościami, ale Negra nigdy wcześniej tak nie robiła.
Może to moja nadinterpretacja, ale może ma za mało błonnika? Bo przy okazji zjadania ziemi z kaktusów zjadła też 1/3 chleba graham.
Wyczytałam, że może to oznaczać:
- zapalenie gardła
- brak wapnia
- brak innych minerałów
- niestrawność
- robaki
I bądź tu mądry.
LunacyFringe - Wto Maj 18, 2010 13:43
Mój pies był niedożywiony u "hodowcy" jak był mały i wcinał ziemię tonami, jak odzyskał wagę u mnie to przestał, więc może jej czegoś brakować moim zdaniem. Może przejdź sie do weta?
Martuha - Wto Maj 18, 2010 13:48
babyduck, jeśli jest odrobaczona to robaki odpadają,moja też była i tak wet powiedział.Najprawdopodobniej będzie to brak jakiś witamin i albo idź kup dobre witaminy u weta,bądź w zoologu i zobacz czy jej minie,albo idź od razu do weta i wtedy wszystko się wyjaśni.Ja myślę,że to jednak brak witamin,ale nie chcę nikogo wprowadzać w błąd,bo przyczyny mogą być różne,dlatego najlepiej będzie jak pójdziesz z pieskiem do weta i on ją zobaczy
sachma - Wto Maj 18, 2010 14:27
Lenny też pochłania ziemię.. najbardziej lubi glinkę trochę mniej kwiatową.. ale to pies "zjem wszystko" je szczurze kupy i trociny, je trawę, papier.. więc ziemia to kolejna dziwna rzecz do jedzenia.. ale mnie trochę nastraszyliście.. jak skończymy leczenie gardła a on dalej będzie jadł ziemię to przejdziemy się do weta po witaminy..
Lavi - Śro Maj 19, 2010 20:35
Mam pytanie do osób, które znają się na strzyżeniu psów. Mojemu kudłatemu zrobiły się sfilcowane kołtuniska. Przede wszystkim na uszach i łapach. Próbowałam je rozczesywać przy pomocy płynu do rozkołtuniania ale nie dało rady. Wyczesało tylko z wierzchu. Chciałam mu je ogolić, ale nie posiadam maszynki dla psów, bo teoretycznie się takich psów nie powinno golić. Tak czy inaczej chcę mu ciachnąć nieco sierści. Pytanie tylko, czy taka maszynka: http://www.allegro.pl/ite...a_4nasadki.html
Da rade takim kołtunom: http://yfrog.com/0mdsc07357ej
Anonymous - Śro Maj 19, 2010 20:44
lavi w maszynkach ci nie pomogę, ale muszę napisać, że psa masz ślicznego, częściej go pokazuj
Lavi - Śro Maj 19, 2010 21:02
agu, dziękuję Ci ale niestety teraz wygląda jak kupka nieszczęść. Nie było mnie w domu i rodzice nie zadbali o niego, przez co mam nierozgarniętego głupola, który wszędzie wlezie. Chcę z nim zrobić porządek, ale żeby do czegokolwiek dojść, najpierw muszę troszkę go przystrzyc, bo już nie mogę patrzeć na te farfocle
|
|
|