To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki vol.VII

pituophis - Pon Gru 28, 2009 02:34

Hodowcy z UK twierdzą, że są znacznie bardziej układne i spokojniejsze niż większość terierów. Nie są tak wysokopobudliwe, cięte, są mniej agresywne w stosunku do innych psów, dość ciche. Ich popularność w UK rośnie.
Tess - Pon Gru 28, 2009 03:27

pituophis, pisałam bardziej o tych polskich, Sachma nie raz mówiła, że nie będzie sprowadzać psa. :wink: Wszystkie psy tej rasy jakie znam, a trochę ich jest, nie tylko u nas, są strasznie pobudliwe, nakręcone, ale może to wynikać ze środowiska, w którym się obracam. Większość jest agresywna do innych psów i są strasznie cięte i uparte, jak na teriera przystało.

[ Dodano: Pon Gru 28, 2009 03:27 ]
U nas większość ras jest posputa. :<

Fauka - Pon Gru 28, 2009 09:13

Byłam świadkiem, jak na ostatniej wystawie w Łodzi dziewczynka biegla z border terierem, wszystko bylo dobrze ale w pewnem momencie pies stwierdziłże ma ciekawsze sprawy na glowie i poszedł w długą z toru. Dziewczynka byla mała, popłakała się, stwierdzila że po psa nie idzie, komedia była.
Teriery są charakterne, bardzo. Taki pies ma wlasne zdanie i trudno go nakłonić do swojego jeżeli on ma inne. Dla niektórych to plus, dla niektórych minus. Do psów też średnio podchodzą, teriery pracowały same i nie czują specjalnej milości do bliźnich.

Anonymous - Pon Gru 28, 2009 09:21

Off-Topic:
Fauka napisał/a:
Byłam światkiem
światek to jest przestępczy, ty byłąś świadkiem.

sachma - Pon Gru 28, 2009 09:30

a wiecie coś o sierści? gubią? alergizują?
Fauka - Pon Gru 28, 2009 09:49

Viss napisał/a:
Offtopic:
Fauka napisał/a:
Byłam światkiem

światek to jest przestępczy, ty byłąś świadkiem.

Wiem, poprawiłam :oops:

sachma napisał/a:

a wiecie coś o sierści? gubią? alergizują?

Czy alergizują to nie wiem, pewnie tak. Ich sierść jest twarda i sztywna, wymaga trymowania ale u terierów plusem dużym jest to, że nie ma takiej koszmarnej sytuacji jak w wypadku np. owczarków niemieckich, labradorów i innych podobnych. Dlatego trzeba je trymować, by pozbyć się martwego włosa ;)

sachma - Pon Gru 28, 2009 09:53

Fauka napisał/a:
Dlatego trzeba je trymować, by pozbyć się martwego włosa

czyli jeśli ten włos nie leci to alergizują tylko w kontakcie.. nie rozsiewają alergenów.. pudla też są niby hipoalergiczne, tylko dlatego że nie gubią włosa..

Fauka - Pon Gru 28, 2009 09:58

sachma, nie wiem jak to jest z alergiami, na szczeście nie mam tego problemu ;) mogę Ci jedynie napisać jak jest z tą sierścią ponieważ Ajs jest szorstkowłosy z tą różnicą, że on ma długi włos.
sachma - Pon Gru 28, 2009 10:11

Tess napisał/a:
Sachma nie raz mówiła, że nie będzie sprowadzać psa. :wink:

bo ja uważam, że nie ma szału, na psa na kolana nie będę wydawała fortuny, co innego gdybym planowała hodowlę czy karierę na zawodach ;)

PALATINA - Pon Gru 28, 2009 10:13

Cholerka.... Udawałam, że nie widzę, że moja Jagna łysieje, bo nie chciałam widzieć....
Teraz ją kąpałam i rozczesywałam dokładnie na święta i już dalej udawać nie mogę.
Jagna mi łysieje hormonalnie!!! ;(
Właśnie siedzę i się zastanawiam jakie badania jej zrobić... Ale jak podliczyłam to, co bym chciała, to cena mnie powaliła... 250zł... (a to są ceny hurtowe)! ...tonę w długach, bo zaszalałam z prezentami w tym roku...
Nic to, meble do kuchni będą musiały poczekać (tak już je odkładam w nieskończoność)...

Tess - Pon Gru 28, 2009 12:32

sachma, one mają normalną sierść, nie włosy. Pudle w teorii nie alergizują, bo mają WŁOSY. Poza tym trymowanie teymowaniem, a to wcale nie znaczy, że tak pies nie gubi sierści. Wręcz przeciwnie, potrzymasz bordera czy parsona chwilę na rękach i cała jesteś owłosiona.
Wiem, dlatego napisałam szczególnie pod kątem polskich psów, rozumiem, że nie chcesz psa sprowadzać. :]

sachma - Pon Gru 28, 2009 15:44

Tess napisał/a:
Wręcz przeciwnie, potrzymasz bordera czy parsona chwilę na rękach i cała jesteś owłosiona.

no i tyle mi starczy! :) dzięki wam za pomoc :) teraz nie będzie że jestem ślepo wpatrzona w jedną rasę :P

[ Dodano: Pon Gru 28, 2009 21:26 ]
kiedy zaczęliście zbierać wyprawkę dla waszych psiaków? bo sama nie wiem czy jestem jakaś dziwna, czy to normalne :P

babyduck - Pon Gru 28, 2009 23:21

sachma, ja zaczęłam, jak tylko wpłaciłam zaliczkę za szczeniaka, czyli na 3 tygodnie przed odbiorem. No nie sposób się powstrzymać!

Wracając do mojego problemu - miałam najgorsze święta. Okazało się, że to nie babcia jest największym problemem, ale ciocia i jej konkubent. Oni są pier*** na punkcie Majki! W niedzielę przed południem było super - spały obok, nie interesowały się sobą, bawiły po cichu i bez gryzienia - aż wróciła ze spaceru ciocia i wzięła Majkę na kanapę.
Pomijając fakt, że Negra nie jest idealna i wiem, nad czym mam pracować - to już irytowało mnie ciągłe: Negra odejdź! Negra zostaw ją! Negra przestań! Negra daj spokój! Negra cicho! I to nie z powodu nieposłuszeństwa Negry, ale ciągłego czegoś od niej wymagania. Bo negra musi być grzeczna i ułożona, a Majka wystarczy, że jest. irytowało mnie, że te same zachowania u Negry są karcone, a u majki nagradzane:
- szczekanie: Negre sie ucisza, a Majkę dopinguje "No co? pogadałyście sobie? Ależ ty przemawiasz, Majkusia!"
- jedzenie: kiedy Majka zabiera Negrze gryzaka, to znaczy, że jest cwana. Kiedy Negra tylko krąży wokół Majki, to jest: dlaczego nie dasz jej zjeść?
- skakanie: Negrę się spycha, Majkę bierze na ręce

No i ciągłe branie Majki na ręce, kiedy ta gryzie ze strachu... :roll: czemu łatwiej odepchnąć psa, który chce się bawić, niż oswoić ze strachem tego drugiego?

A teraz - kto jest chętny na spacer w weekend?

magnes - Wto Gru 29, 2009 00:39

babyduck napisał/a:
ja! :oops: bez piesa oczywiście, tylko do towarzystwa
Oli - Wto Gru 29, 2009 00:53

babyduck napisał/a:
my :mrgreen: